Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Płaskie fronty POMOC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Płaskie fronty POMOC

Witam

Mam problem

Musze zrobić kolumny frontowe wiszące na ścianie ale...

- Kolumny muszą być jak najbardziej płaskie (max 12cm głębokości)
    - wysokość kolumny 60-90cm max
    - szerokość hmm zależny od głośnika
    Oczywiście chciałbym aby były jak najmniejsze!
    - bass reflex (chyba że zwykła dziura jak w obuwie tl) najlepiej z góry
    - może być to kolumna 2,5 drogi (aby zwiększyć bass jeśli się da)

Co do głośnika niskotonowego najlepiej aby grał dobrym niskim basem jeśli to w ogóle realne. Wysoki ton (myślałem o stx GDWK-10-250-AWX ale zdaję się na Was. Głośniki służyć będą do kina 80% muzyka 20%
    W przyszłości fronty rozbudowane o sub (prawdopodobnie nowy stx 25cm), centralny i tylne (podłogowe chciałem tl jeśli jest sens przy takich frontach). Czyli takie 5.1

Kiedyś chciałem złożyć kolumny na głośnikach na 18 awx stx ale przy tej obudowie to chyba nie realne. Może bardziej udało by się 15awx, chyba że jest coś ciekawszego

Mam nadzieje, że uda się to zrobić i nie zapłacić za to nie wiadomo ile.

Aha najważniejsze salon ma 18m2

Proszę o jakieś sugestie, propozycje, jak by się udało jakieś wymiary, schematy.

Z góry wielkie dzięki

Poszukaj w google hasla PMC Wafer.

Skomentuj

Widziałem je ale szczerze to średnio wyglądają i są zajebiście drogie.
      Najlepiej by było samemu zrobić i trochę zaoszczędzić.

Skomentuj

Może używane Cantony http://allegro.pl/canton-gle-401-2szt-i3148291381.html tego typu można na Allegro trafić Saby i Telefunkeny w o połowę niższej cenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
          Widziałem je ale szczerze to średnio wyglądają i są zajebiście drogie.
          Najlepiej by było samemu zrobić i trochę zaoszczędzić.
          To tez o to wlasnie chodzi, aby zrobic je we wlasnym guscie, zamiast wydac kase na oryginal.

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
          Może używane Cantony http://allegro.pl/canton-gle-401-2szt-i3148291381.html tego typu można na Allegro trafić Saby i Telefunkeny w o połowę niższej cenie.
          ]

Problem z wiekszoscia tych kolumn jest taki, ze maja realtywnie male pojemnosci i w wiekszosci przypadku sa to obudowy zamkniete. Efekt jest taki, ze bas jest bardzo lichy, bez zadnej podstawy basowej, zwykly karton. Dlatego lepszym wyjsciem jest zrobienie wlasnej konstrukcji o takich wymiarach jakie nam najbardziej odpowiadaja. Dac BR od dolu lub falowod w ksztalcie litery H jak w Waferach.

Skomentuj

Może to wykorzystać?

http://www.visaton.com/en/chassis_zu...nd/fr12_8.html

Skomentuj

A może taką "półkę"? http://www.visaton.com/en/bauvorschl...anleitung.html
              Trzeba by tylko "maluchy" na innej ściance umieścić. Kusi mnie ten pomysł jako głośniki do TV w sypialni.

Skomentuj

Wszystko fajnie ale dobrze by było jak by kolumna była trochę węższa tak do 20 cm
                Tak sobie wymyśliłem na szybko
                p.jpg

Wymiar mógłby być po zewnątrz 90x20x12 (w sz g) przy płycie 10mm dawało by to jakieś 15l.

Nie wiem czy czasem nie pojechałem z dwoma głośnikami (2,5 drogi) i tym Tl :)

Jak by się to udało to jakie głośniki ? Jaka zwrotka?

Skomentuj

Ja bym tu dal AWXa 15cm w b-r i starczy. Pokoj nie duzy to i bez suba sie obejdzie na codzien.

Skomentuj

w 15 litrach to i 18AWX powinien zagrać.
                    Generalnie w 15 litrach to sporo dobrych 18'stek fajnie zagra.
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

A jest sens w takim układzie dawać 2.5 drogi?
                      Jeśli tak to na jakim głośniku? (15 czy 18 i jakiej firmy)

I jakie zwrotnice?

Skomentuj

Na 2,5 drogi to masz za mały litraż.
                        Zwrotki to już zależnie od wybranych głośników, albo szukasz czegoś w gotowych konstrukcjach lub w wątku ze zwrotnicami, albo zamawiasz coś na zamówienie.
                        Ja mogę ponowić moją ofertę. Mogę za darmo zaprojektować zwrotnicę do Daytona RS180 i jakiejś kopułki do 150zł/szt.
                        Byłby to kolejny zestaw na forum.
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Pewnie ze 18cm zagra w 15 litrach, ale pojawiaja sie 2 pytania
                          1 - czy sie zmiesci w obudowie 12cm glebokosci?
                          2 - czy jest sens robic kino w tak malym pokoju na 18cm?
                          Jak kino z subem to i 10cm wystarczy (ale malo oplacalne)

Skomentuj

Wejsc wejdzie podaja ze AWX ma 8,5 cm wiec zostaje jakies 1,5 po odliczeniu scianek 10mm o ktorych kolega wspominal. Ja bym spytal czy to nie za malo?

Skomentuj

10mm scianka czy 15mm odstepu? Bo awx jest wentylowany z tylu :/

Skomentuj

kolega wspomnial ze budowa z 10mm płyty wiec po odjeciu wszytkiego zostanie 15mm do tylniej scianki (tej własnie wentylacji cewki AWXa) Tym bardziej do obudowy TL gdzie wygluszenie bedzie malo miejsca.

Skomentuj

Przeciez TL to wielkie obudowy wiec odpada!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    Przeciez TL to wielkie obudowy wiec odpada!
                                    Przeciez awx swietnie sie czuje w malych TL. Mozna go upchac nawet w 15 litrow. Duze TL dla tego glosnika to wlasnie nieodpowiednie obudowy.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X