Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Potrzebna pomoc w doborze obudowy do emphaser ex 15 t3

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Potrzebna pomoc w doborze obudowy do emphaser ex 15 t3

Witam. Potrzebuje waszego doświadczenia w dobraniu obudowy podglosnik ememphaser ex 15 t3
    Zakupilem go okazyjnie w obudowie bas refleks
    Około 68 litrów. Mam wrażenie że obudowa go dusi .
    Wiem. Wiem że glosnik jest samochodowy lecz chciałbym go użyć jako subufer do .
    Domu uzupełniający kolumny zejściem . Próbowałem wysymulować Linie transmisynja w horn resp , ale pojemność wyszła ponad 1600 litrów.
    Wielokrotne próby kończyły się abstrakcyjnych wartościami! Pomurzcie zaprojektować Tl.parametry Usable Frequency Response* 15 - 100 Hz Continuous Power Handling* 700 Watts Peak Power Handling* 1000 Watts Nominal Impedance 4 Ohms Voice Coil Diameter 78mm Voice Coil Winding Height 35mm Front Pole Plate Height 10mm Magnet Weight 61oz. x 2 Sensitivity 87.9 dB/1W/1m

Free-Air Resonance (Fs) 26.0 Hz DC Resistance (Re) 3.9 Ohms Electrical Damping (Qes) 0.51 Mechanical Damping (Qms) 9.9 Total Damping (Qts) 0.49 Equivalent Volume of Compliance (Vas) 119.7 l Moving Mass incl. Air Load (Mms) 332.7 g Electrically Limited Cone Excursion (Xmax) 12.5mm Effective Cone Surface (Sd) 819.4 cm2 Volume Displacement of Cone (Vd) 2048 cm3

1600 litrów? Wielokrotne próby? Hm...
    Nawet z komorą 40 litrów i tunelem dł. 240 cm o przelocie 2,5 Sd - 1 Sd nie przekraczasz 380 litrów i masz strój dokładnie ćwierćfalowy.
    Proponuję jeszcze wielokrotnie popróbować.

Skomentuj

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
      1600 litrów? Wielokrotne próby? Hm...
      Nawet z komorą 40 litrów i tunelem dł. 240 cm o przelocie 2,5 Sd - 1 Sd nie przekraczasz 380 litrów i masz strój dokładnie ćwierćfalowy.
      Proponuję jeszcze wielokrotnie popróbować.

Niogarniam kompletnie tego hornresp'a
      Dlatego potrzebuje Pomocy !

Doradcie coś sensownego dla tego głośnika?

Skomentuj

Rada sensowna jest taka: odpuść sobie linię transmisyjną.
        Za wcześnie na to: najprościej mówiąc, dzisiaj jeszcze nie poradzisz sobie.

Skomentuj

Czytam to forum od lat i myślałem że ktos doradzi konkretnie słyszałem Tl i wiem że takiego basu szukam. Kolega wyżej napisał o tunelu 240 cm,
          Mi dla fs 26 Hz wyszedł tunel ponad 4 metry. Wydaje się że zadługi? Jaki przekroj? I długość była by odpowiednią opcja?

---------- Post dodany o 16:59 ---------- Poprzedni post o 16:55 ----------

Może ktoś z was ma gotowy projekt. TL pod glosnik 15" i fs 26 Hz? Szukałem w google ale po polsku cieszko co cokolwiek. Znalez.

---------- Post dodany o 17:21 ---------- Poprzedni post o 16:59 ----------

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
          Rada sensowna jest taka: odpuść sobie linię transmisyjną.
          Za wcześnie na to: najprościej mówiąc, dzisiaj jeszcze nie poradzisz sobie.
          Jakby ludzie odpuszczali w każdej sytuacji niebyło nas tutaj, ani żadnej Tl
          Last edited by gigas; 19.04.2013, 16:08.

Skomentuj

kiedys byla niczym nie uzasadniona moda na band-passy
            teraz koledzy niepotrzebnie rozreklamowali linie transmisyjna... :/

jezeli nie potrafisz zaprojektowac TLki to co dopiero z jej dostrajaniem?
            lepiej skup sie na poprawnie zaprojektowanym b-r

Skomentuj

Potwierdzam to co Paweł napisał, oraz powiem, że ten głośnik do TLki się nie nadaje, tzn nadaje, ale to jest ani jakościowiec, ani szybki - mulator taki, mimo bud CL. Akurat słyszałem całą gamę, 10,12 i 15, i 15' nadaje sie wg mnie tylko do zawodów, lub szpanu przed kolegami. Obecnie w aucie jeździ 10' dowatowane 800W i jakoś pogrywa, choć jest do zmiany tak jak auto.
              Zmień głośnik i wybierz taki do którego jest już linia zaprojektowana i możesz skopiować projekt

Skomentuj

Producent dla tego glosnika zaleca 68 litrow ale dla obudowy zamknietej. Dla basrefleksu powinno byc z 135 litrow. Ale skoro ma byc TL to mozna ja zrobic. Glosniki samochodowe sa dosc wdzieczne w konstrukcjach TL, poniewaz przewaznie maja bardzo maly Vas, a Vas bezposrednio rzutuje na pojemnosc falowodu. Napewno nie jest to wymarzony glosnik do linii ale skoro tak sie uparles...

Dlugosc tunelu 226cm
                Sd na poczatku 970cm2
                Sd na koncu 800cm3
                Pojemnosc tunelu 200 litrow

Wytlumienie gabka na scianki obudowy i welna owcza, sztuczna, lub knauf ecose do srodka. Wytlumienie powinno wypelniac cala przestrzen tunelu. Jego ilosc powinno sie dobierac mierzac impedancje kolumny. Wytlumienie bedzie optymalne w momencie, gdy lewy pik rezonansowy zostanie calkowicie wytlumiony.

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                kiedys byla niczym nie uzasadniona moda na band-passy
                teraz koledzy niepotrzebnie rozreklamowali linie transmisyjna... :/
                Nie ma co sie przejmowac. Moda przychodzi i odchodzi. Ciagle kreci sie w kolko.

Skomentuj

Czaruję...
                X