Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana kolumn w budżetowym kinie domowym

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wymiana kolumn w budżetowym kinie domowym

Chciałbym zbudować subwoofer a może później kolumny dwudrożne do mojego kina domowego, którego używam w trybie 2.1.
    Dlaczego chciałbym to zrobić? Po pierwsze to jak już zdążyłem w tytule zaznaczyć jest to budżetowy sprzęt więc i przetworniki niespecjalnie wyróżniają się jakością wykonania. Głośnik niskotonowy pracuje w jakiejś obudowie pasmowo przepustowej. Z instrukcji obsługi wyczytałem że jest to 13 cm głośniczek mający 80 W (peak). Podłączając go w samochodzie pod wzmacniacz zauważyłem że jest bardzo cichy, sprawność jego jest na bardzo niskim poziomie w porównaniu z prawdziwymi głośnikami niskotonowymi. Podejrzewam że powodem tego jest jego nietuzinkowa wielkość i specyficzna (jak na warunki budżetowe) budowa. To pierwsze co chciałbym w moim audio zmienić. Z powodu małego jak na razie budżetu. Co widzę zamiast tego? chciałbym aby było głośniej niż dotychczas, wiec z tego co się orientuje dobrym wyborem byłaby skrzynia BR z przetwornikiem stx 20-22 cm (tu liczę na jakąś podpowiedź co do wyboru). Chciałbym aby granie było bardziej kulturalne niż dotychczas.
    Aa... sub jest zasilany wzmacniaczem posiadającym 55 W 4 ohm przy 10% zniekształceniu wiec nie za wiele.
    Co o tym sądzicie? Proszę o wypowiedzenie się w temacie. Pozdrawiam
    Last edited by Krystian; 28.04.2013, 15:46.

Zmiana glosnika to najtansza i najlepsza opcja, tylko musisz kupic glosnik 4omowy zeby wykorzystac w pelni moc wzmacniacza. Wazniejsze od mocy wzmacnaizca jest skutecznosc glosnika a ta jest tym wieksza im wiekszy jest glosnik. 12calowy glosnik na 25watowy wzmaku zagra glosniej niz 8calowy na kilka razy mocniejszym wzmacniaczu.

Skomentuj

Masz na myśli jakiś konkretny przetwornik może?

Skomentuj

http://stx.pl/stx-s-200-n-kolor-czarny.html lub wiekszy S-250
        i budowa DIY sie nie oplaca
        nie jest to glosne, ale gra nisko i bardzo przyjemnie

do tego http://stx.pl/stx-f-110-n-kolor-czarny.html lub nawet http://stx.pl/stx-e-200-n-kolor-czarny.html i masz niedrogi dobry zestaw
        chociaz z kolumnami mozna polowac na uzywki jeszcze taniej

Skomentuj

Nie wiem jak z mniejszym ale pod S-250 to odrazu można kupić uszczelkę pod głośnik bo te 4 liche śrubki nie zapewniają właściwego docisku i powietrze furkocze. Poza tym warto :)

Skomentuj

Przepraszam że nie pisałem ale nie miałem dostępu do internetu. Tu wchodzą w grę tylko pasywne subwoofery gdyż wzmacniacz na głośnik niskotonowy jest w odtwarzaczu. Wychodzi tam juz sygnal wzmocniony (55W 10% THD 4ohm) Raczej chciałbym cos zbudować. Proszę o pomoc.

Skomentuj

Zamieszczone przez Krystian Zobacz posta
              Tu wchodzą w grę tylko pasywne subwoofery gdyż wzmacniacz na głośnik niskotonowy jest w odtwarzaczu.
              niekoniecznie
              zawsze mozna uzyc wejscia wysokopoziomowego
              w takim razie zapytaj STXa o glosnik z S-200
              on tam dostaje 70w

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                zawsze mozna uzyc wejscia wysokopoziomowego
                Na czym to polega?

Skomentuj

dzielnik rezystorowy "obniza" moc sygnalu do wejscia wzmacniacza
                  wiekszosc wzmacniaczy do subwooferow ma takie wejscia

Skomentuj

Take rozwiązanie wydaje się być lepsze niż budowa pasywnego.
                    A ten STX ma takie coś?
                    Jak wygląda takie wejście?

Skomentuj

o wlasnie - mial :/
                      wycofali sie z tego :/
                      to wyglada jak wyjscie na glosniki

Skomentuj

Ale chyba jakościowo to nie zachwyca, sygnał przesterowany jest przez końcówkę mocy. W każdym bądź razie ciekawe rozwiązanie

Skomentuj

Ale chyba jakościowo to nie zachwyca, sygnał przesterowany jest przez końcówkę mocy.
                          jezeli przesadzisz z regulacja glosnosci lub podbiciem basu to faktycznie sygnal bedzie przesterowany
                          jak zmniejszysz podbicie basu to sygnal do konca powinien byc dobry jakosciowo

Skomentuj

Chciałbym reaktywować temat. Bardzo proszę o pomoc. Zapraszam do lektury i rozmowy :)
                            W kinie mam satelity z głośnikami 8 cm, obudowane plastikiem... Chciałbym je zastąpić monitorkami które sam chciałbym zbudować. Myślałem o przetwornikach STX. I tu zaczynają się schody... Pierwsze pytanie jest związane z wyborem poszczególnych głośników. Kino domowe puszcza sygnał na satelity bez pasma tego najniższego. Sprawdzałem na słuch to jest ok 120 hz. I pytanie czy budując monitorki wybrać głośnik niskotonowy czy od razu średniotonowy? A drugie pytanie to jaki rozmiar głośnika wybrać? Myślałem nad 4" lub 5".
                            Podam przykład:
                            1. http://www.stx.pl/wm-stx-4-1-100-8-f-s-mc.html
                            2. http://www.stx.pl/wm-stx-5-1-120-8-f...gdn-14-70.html
                            3. http://www.stx.pl/m-stx-4-1-100-4-f-s-mc.html
                            No i do tego:
                            http://www.stx.pl/t-stx-4-1-200-8-f-p-pc.html , czy może coś innego?
                            Aha na tych głośniczkach od kina napisane jest 50 W PEAK a wzmacniacz ma 33 W przy 10 % zniekształceniu dźwięku.
                            Jak ktoś ma jakieś ciekawe propozycje to z chęcią je poznam :)
                            Nie ukrywam że zależy mi na skuteczności takich kolumn, wiec tu kolejne pytanie czy własnoręcznie zrobione kolumny, oparte co prawda na większym przetworniku będą głośniej grać? Dlaczego pytam... mam na myśli zwrotnice i straty mocy związane z nią. Myślałem nad zwrotnica 2 rzędu opartej na rdzeniowych cewkach (z tego co zauważyłem maja mniejszą rezystancje) jak Wam się wydaje? :)
                            Kolejne pytanie to jaką obudowę wybrać ? Gdzieś obiło mi się o uszy że bass reflex jest obudową skuteczniejszą jeżeli chodzi o natężenie dźwięku. (mogę się mylić więc proszę o wyrozumiałość)
                            Ktoś powie że to nie ma sensu wymieniać kolumn w kinie z reala, a ja uważam że poniekąd jest gdyż przedsięwzięcie wyniesie mnie ok. 250 zł ale za to polepszy się jakość dźwięku i będę miał sporo frajdy ze zbudowania własnych kolumny :)

Skomentuj

Kino domowe puszcza sygnał na satelity bez pasma tego najniższego. Sprawdzałem na słuch to jest ok 120 hz.
                              poszukales takiej opcji w ampli? w wiekszosci sa regulowane

I pytanie czy budując monitorki wybrać głośnik niskotonowy czy od razu średniotonowy? A drugie pytanie to jaki rozmiar głośnika wybrać? Myślałem nad 4" lub 5".
                              STX daje 5" "średniaki". w cudzysłowie ponieważ to jest nadal GDN z krotsza cewka

co do rozmiaru. z wiekszego bedzie glosniej, mniejszy bedzie mniejszy...
                              te 120hz jest troche bez sensu. poszukaj czy da sie to zmienic najlepiej do 60-80hz
                              jezeli sie da, to wtedy wybierz ktore kolumny bedziesz mogl sobie postawic
                              4" w 4l b-r
                              5" w 6-8 litrach (ale szczerze mowiac bym dołożyl do SCXa)

do 4" bedzie nowy specjalny mały wysokotonowy. do 5" PC mozesz brac

Aha na tych głośniczkach od kina napisane jest 50 W PEAK a wzmacniacz ma 33 W przy 10 % zniekształceniu dźwięku.
                              czyli tragedia i bierz glosniejsze wieksze glosniki

Ktoś powie że to nie ma sensu wymieniać kolumn w kinie z reala, a ja uważam że poniekąd jest gdyż przedsięwzięcie wyniesie mnie ok. 250 zł ale za to polepszy się jakość dźwięku i będę miał sporo frajdy ze zbudowania własnych kolumny
                              to wymieniasz tylko stereo? :???: myslalem ze jak kino to wymieniac wszystko

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta

to wymieniasz tylko stereo? :???: myslalem ze jak kino to wymieniac wszystko
                                Planuje zaprojektować jeszcze subwoofer ale to kiedy indziej. Używam kina w trybie 2.1, wzmacniam sygnał z komputera.
                                Co do ustawienia częstotliwości to niestety muszę się zadowolić tym co jest :)
                                A co mi doradzisz w kwestii zwrotnicy ?

Skomentuj

zapomnij o tym co masz i buduj od zera
                                  nie ma sensu rozbudowywac tego ampli ktory bardzo mocno ogranicza

Skomentuj

Czaruję...
                                  X