Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór sprzętu audio do 13m2 + akustyka pokoju .

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybór sprzętu audio do 13m2 + akustyka pokoju .

Witam , założyłem ten temat aby wyjaśnić kilka kwestii . Może weźmiecie mnie na idiotę (czy coś w tym stylu) ale te głupsze pytania też należy kiedyś zadać .
    A więc tak... przymierzam się do pierwszego diy na http://stx.pl/wm-stx-6-5-1-5-200-8-f-s-fg.html i http://stx.pl/t-stx-4-1-200-8-f-a-pc.html .
    Teraz tak się zastanawiam nad MTM , TMM lub TM . Pokój ma ledwo 13m2 więc każdy powie że TM , lecz ja lubie czuć stopkę perkusji... W pokoju były już Tonsil Siesta sat i front , wszystko ok oprócz basu :( na stx mx-140 (diy kumpla) było już lepiej ale jeszcze nie to... mało i za miękko... pokój był bardzo wytłumiony i stopniowo coraz mniej... był dywan 2m x 2.5m na panelach , kwiatki w różnych miejscach... Dodam iż były też eksperymenty z subwooferami , pierw z jednym a potem z dwoma . Najlepiej było z dwoma mniejszymi w przeciw fazie . Stopka szybka i z wykopem , w miejscu odsłuchowym cudo ale pokój dalej kolekcja tandetnych aniołków siostry która stoi na wiszącej szafce wylądowała na podłodze , waza babci piętro niżej też nie wygląda tak samo... a w kuchni chce się wymiotować... W pokoju meble i sprzęt przesuwałem we wszystkie strony... Bas za plytki albo za miękki , buczący albo w ogóle go nie ma... Dom ma 180m2 + strych a ja siedzę w 13m2 (oczywiście siostra dostała 26m2 -.- ) . Mam już załatwioną robotę na czas wakacji więc do wydania mam 150zł teraz i 500zł w wakacje... Za to powstać mają kolumny na podanych głośnikach...
    A teraz pytania... MTM , TMM czy TM ? Kolumny na dłuższej ścianie czy na krótszej ? Może system 2.2 (jak dla kogoś kto co dzień przez 5 lat słuchał perkusji) ? O coś jeszcze chciałem spytać ale przez czas pisania , zapomniałem xD :lol:

Zamieszczone przez kamil131415 Zobacz posta
    Teraz tak się zastanawiam nad MTM , TMM lub TM
    poczekaj na gotowe zwrotnice. bo nie wiadomo ktore w koncu powstana
    z twoich wymagan to 2,5 drogi lub nawet 3 drogi
    ale z takim budzetem to 3 drog z zadowalajacym brzmieniem nie zrobisz :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      poczekaj na gotowe zwrotnice. bo nie wiadomo ktore w koncu powstana
      z twoich wymagan to 2,5 drogi lub nawet 3 drogi
      ale z takim budzetem to 3 drog z zadowalajacym brzmieniem nie zrobisz :/
      Właśnie dlatego trzech dróg nie wymieniłem nawet... wole lepszą konstrukcję dwu dożną niż gorszą brzmieniowo trzy drożną
      2.5 drogi na 6.5 cala głośnikach do 13m2 to dobry pomysł ? Boje się że znów bas będzie ale w pokoju obok...
      Swoją drogą Panie Pawel S. widziałem że ty już wziąłeś się za konstrukcję na tych głośnikach , jak idzie ? (bo mam pewną prośbę do tych którzy już mają gotowe obudowy i zwrotnice ...)

Skomentuj

wole lepszą konstrukcję dwu dożną niż gorszą brzmieniowo trzy drożną
        tu nawet nie chodzi o lepsze-gorsze
        za te pieniadze nie zbudujesz 3 drog

2.5 drogi na 6.5 cala głośnikach do 13m2 to dobry pomysł ? Boje się że znów bas będzie ale w pokoju obok...
        niestety wiele sie nie zmieni - taka akustyka pokoju

Swoją drogą Panie Pawel S. widziałem że ty już wziąłeś się za konstrukcję na tych głośnikach , jak idzie ?
        pawel
        nie idzie :/
        w majowke musze ruszyc ostro z projektami

Skomentuj

A i już wiem o jakim pytaniu wcześniej zapomniałem ! Teraz gram sobie na tycich monitorkach i mam giga problem ze stereofonią... Zdarza się że lewą kolumnę słyszę o wiele ciszej niż prawą (praktycznie jak bym ją odłączył) dodam że to nie problem ze wzmacniaczem , źródłem czy nawet samą kolumną... Najczęściej dzieję się tak przy dość długich samotnych wokalach (samotnych=bez instrumentów w tle) lub gdy następuje szybko cisza i wznowienie muzyki... Kompletnie nie rozumiem o co tu chodzi ;O .
          Pawel , u mnie chyba będzie TM a potem może TMM w 2.5 drogach ... I tak na pewno powstanie kilka rodzajów zwrotnic.
          Jak skończysz swój projekt to mam do ciebie prośbę , oczywiście jeśli będziesz miał czas i się zgodzisz

Skomentuj

Najczęściej dzieję się tak przy dość długich samotnych wokalach (samotnych=bez instrumentów w tle) lub gdy następuje szybko cisza i wznowienie muzyki... Kompletnie nie rozumiem o co tu chodzi ;O .
            ale napisz w czym ten problem. co sie dzieje?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              ale napisz w czym ten problem. co sie dzieje?
              Teraz gram sobie na tycich monitorkach i mam giga problem ze stereofonią... Zdarza się że lewą kolumnę słyszę o wiele ciszej niż prawą (praktycznie jak bym ją odłączył) dodam że to nie problem ze wzmacniaczem , źródłem czy nawet samą kolumną...
              Po prostu dzieję się tak jak by ktoś odłączał mi lewy kanał ;O Ale dzieje się to tylko w określonych warunkach... Najczęściej gdy słucham cicho a w utworze dominują średnie tony (wokale) .
              Zamieniałem już kanały we wzmacniaczu (w ogóle nawet wzmacniacz), zamieniałem kolumny (kolumienki) miejscami i zawsze jest to samo... Gdy tak się dzieję wystarczy że zmienię o pare cm miejsce odsłuchowe , dosłownie o może 5 cm i nagle wszystko jest ok... Dodam że słuch to ja mam dobry , chyba nawet za dobry...

Skomentuj

kompletnie nie rozumiem problemu
                skoro to nie wina sprzetu ani utworu to... moze duchy ci przeslaniaja lewa kolumne? ;>

odsluch masz po srodku czy gdzies z boku?
                bo jak siedzisz blizej prawej kolumny to jest to zupelnie normalne

Skomentuj

Już nie raz słyszałem docinki że to duchy xD ale mój kumpel (który słucha rapu) też się lekko zdziwił jak musiał zacząć się przesuwać na kanapie bo jednej kolumny nie słyszał (jego mina bezcenna) . Słyszałem już że może tak byś gdy jedna kolumna jest wyżej od drugiej , gdy ich odległość od miejsca odsłuchowego się nie zgadza i gdy kolumny stoją za blisko siebie...
                  Wysokość mierzona , głośnik wysoko tonowy jest na wysokości 110cm (jestem wysoki więc głośniki też muszą być wyżej) więc tu wszystko ok . Jeśli chodzi o odległość to... kolumny 2 m od siebie (szerzej być nie może bo mam drzwi przy samej ścianie w rogu) no i do mnie od kolumn jest 3 m . Wiem że powinny być równe odległości lecz moja mama ma tonsil siesta , stoją od siebie w odległości 2.5 m ona siedzi w odległości 4m i jest ok ! Już po prostu zgłupiałem... teraz tak myśle czy nie przestawić wszystkiego na dłuższą ścianę...

Skomentuj

mój kumpel (który słucha rapu) też się lekko zdziwił jak musiał zacząć się przesuwać na kanapie bo jednej kolumny nie słyszał
                    Kierunkowość głośników, to normalne. I jeszcze akustyka pomieszczenia, jak masz niesymetrycznie to tak właśnie się dzieje.

Skomentuj

ale tak kolumna gra w ogole czy nie? bo moze lewy kanal CI poprostu przerywa... u mnie tak kiedys bylo ze przy cichym sluchaniu jeden kanal przerywal.

Skomentuj

Wymieniał wzmacniacz więc tu problemu nie ma. Ja bym jeszcze na wszelki wypadek popróbował z sygnałem.
                        Słuchasz z kompa czy z CD playera?

Skomentuj

Od jakiś 2 miesięcy z kompa bo CD padł... Ale komp i tak brzmi lepiej niż mój stary CD (TOSHIBA x205-s9800 z harman/kardon) .
                          Szczerze to... jak mogłem o tak prostej rzeczy nie pomyśleć... Zaraz zrobię odsłuch na laptopie siostry albo może znajdę moją starą MP4 .

---------- Post dodany o 11:33 ---------- Poprzedni post o 11:25 ----------

Niestety jest to samo... Oczywiście muzyka nie w mp3... uprzedzam pytania... Teraz akurat flac bo siostra nie ma w lapku CD .

Skomentuj

No to pozostaje tylko kierunkowość głośników i akustyka pomieszczenia.

Skomentuj

Musze spróbować przenieść się na dłuższą ścianę... Tylko że przy remoncie założyłem już listwy na kable akurat tam gdzie stoi sprzęt :( Na dłuższej ścianie kolumny będą stały 2m do 2.5m a ze mną będą tworzyły trójkąt równoboczny... Tyle że po miedzy kolumnami będzie 2m okno , po mojej prawej drzwi z futryną na 15cm (teraz te drzwi są przy prawej kolumnie) . No i nie będę miał gdzie sprzętu postawić , do tego komoda wylądowała by kolo kolumn i było by nie symertycznie bo gdybym przesunął kolumnę stała by na przeciwko okna koło grzejnika :( lepiej sprawdzę wszystkie kable...:(

---------- Post dodany o 12:50 ---------- Poprzedni post o 11:47 ----------

Mama sprząta i właśnie zdjęła firankę która wisi po lewej stronie -.- przesłuchałem całą płytę System of a down - Hypnotize . Żadnych problemów... normalnie magia... Założyłem firankę a na prawej ścianie zawiesiłem koc zamiast dwóch obrazów... Jest ok... Musze coś wykombinować bo raczej koc na ścianie nie zostanie... Mama i tak już dziwnie się na mnie patrzy jak latam po pokoju z tym kocem siostry w jakieś zwierzątka...xD

Skomentuj

Czaruję...
                              X