Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

subwofer do kina domowego - przymiarki do budowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

subwofer do kina domowego - przymiarki do budowy

Na początek witam wszystkich,
    przymierzam się do zbudowania sub-a do kina domowego, pomieszczenie gdzie będzie grał ma 40m2, wstępny budżet to ok. 1500 PLN
    zaczynając od przetwornika to mam na oku dwa: scanspeak 30w/4558t00 lub peerlessxxls12(p835017). tańszy jest scanspeak (740 w akustyku), peerless jest chyba o 100 droższy.
    obliczając obudowę w winisd dla obu głosników wychodzi podobnie:
    dla b-r pierwsza przymiarka : buda ok 60l strojenie na 27Hz, rura śr10cm długość 48,5cm (odnośnie długości nie wiem czy nie za długa:cool:, stosowanie kolanka nie jest chyba najlepszym rozwiązaniem)
    druga sprawa to wzmacniacz - min 200W - (za hypexa 2.0 chcą zbyt duzo, AB elektronika ma wzmacniacz 200W za 399PLN, ale spotkałem się z nie najlepszymi opiniami, TDA w mostku będzie za słaby, chyba zę chwalony wzmacniacz od Irka - tylko nie wiem czy oferta była by aktualna)
    proszę Was o opinie o zaproponowanej konstrukcji, co ewentualnie zmienić, no i namiar na jakiś dobry panel za rozsądną kasę.

pozdr:)

XLSa sie nie wsadza w b-r bo gra jak tani glosnik
    o scanach nic nie wiem

napisz do irka - wzmacniacze nadal aktualne, tylko ze trzeba sie ustawic w kolejce

a nie myslales o innych glosnikach? daytony lub tang bandy czy wavecory?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      XLSa sie nie wsadza w b-r bo gra jak tani glosnik
      Buhahaha...
      Dawno nie przeczytałem na tym forum wiekszej głupoty...
      Posłuchaj moze najpierw xls w duzej budzie strojonej bardzo nisko
      A co do projektu to optymalnie 300wat zadowoli ten głosnik w 100% a co do skrzyni to zastanów sie nad wiekszym litrażem i niższym strojeniem jesli ma to byc sub bezkompromisowy

Skomentuj

dla mnie 60l netto to już sporo, a wg symulacji dla peerlesa w 60l br strojony na 27Hz wychodzi f3=30Hz i f6=25.6Hz
        ewentualnie mogę zwiększyć litraż do 65l (to moje maximum) i stroić na 26Hz, niższe strojenie zachowując obudowę 65l daje rurę b-r dłuższą niż 50cm, a to bez kolanka będzie trudno zmieścić w obudowie
        co ciekawe , scanspeak dla tych samych warunków (60l b-r strojony na 27Hz) schodzi z f3 do 28Hz, czyli o 2Hz lepiej, i jest o 100PLN tańszy, kuszące, jednak nie znalazłem nigdzie opinii o tym głośniku

Skomentuj

660zł - Peerless XLS10 w Loudspeakershop
          387zł - membrana bierna Scan Speak Discovery 26-00-00 w loudspeakershop
          500zł - 300W/4ohm wzmacniacz na tranzystorach od Irka

Całość nieco ponad 1500zł. Warto poczytać ten temat http://diyaudio.pl/showthread.php/21...od-Irka-sub300 - 20Hz słyszalne więc śmiało ożna stwierdzić, że taki subwoofer obsłuży pełne pasmo od dołu. Wyszłoby taniej (bo bez membrany biernej) jakbyś XLSa wsadził w 120litrową linię transmisyjną le kto takie klofty lubi mieć w chacie... oprócz mnie oczywiście

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
            Buhahaha...
            Dawno nie przeczytałem na tym forum wiekszej głupoty...
            Posłuchaj moze najpierw xls w duzej budzie strojonej bardzo nisko
            primo - nie zapominajmy ze XLSow i XXLSow jest wiele odmian
            secundo - jakbym nie sluchal to bym nie pisal

gral nisko, ale co z tego skoro niczego wiecej nie oferowal?
            no i nie zapominaj ze juz nie raz wyszlo ze oczekujemy zupelnie czego innego od suba

Skomentuj

Czaruję...
            X