Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fronty co wybrac stx 14-50-4 ss czy arn 116-10/4 ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Fronty co wybrac stx 14-50-4 ss czy arn 116-10/4 ??

Witam planuje zrobić sobie fronty do kompletu Kina.
    Mam mały dylemat ponieważ chce zrobić cos na wzór Kody KF210F
    (link do fotki http://www.kolumny.glosniki.k8.pl/koda_kf_210_f.php )
    W roli wysokich był by Tonsilek 11/100 lub jakas arv-ka.
    Na średnio-niskie 2x arn 116 -10/4 -szeregowo lub 2x stx 14-50-4 ss - równiez szeregowo.
    Na sub-niskie zastanawiam sie czy nie dac stx-22-120/8 sc . Tylko nie wiem czy jest sens bo i tak mam suba na gdn 20/80/2 ale przy takiej cenie :) bedzie przyszłościowo.
    Co do cięcia tez mam dylemat bo stxy w zamkniętej 18 litrów grają tak do 80hz liniowo,
    ARNy zas w 4 litrach do 200 hz ,ale za to mają SPL około 88 dB myslalem zeby dac właśnie ciecie na 200 hz subniskie /niskośrednie i 3000hz niskośrednie /wysokie.
    Tylko które wybrać ?? Stx moze byc ciut za cichy ,ale ładniej sie prezentuje :) Co byście proponowali ??
    Konstrukcja maksymalnie wąska , wysoka i głęboka :) dlatego tu te arn-ki by pasowały...
    Pzdr Devolt

a ile masz na to kasy??

Skomentuj

Moim zdaniem akurat te stxy do niczego się nie nadają. Mają zbyt mały SPL i bardzo kiepskie średnie tony (z dziurami w ch-ce na pół oktawy), nie mówiąc już o konieczności baaaardzo niskiego cięcia - spójrz na ich charakterystykę. Na dwóch Teslach będzie z pewnością lepiej, ale czy wystarczająco?

Skomentuj

jeśłi to ma grać a nie wyglądać, to odpuść sobie stx 14-50-4 ss. Arn zagra lepiej, wystarczy spojrzeć na charki tych głośników. Wysoki Fs (ok. 70 Hz) nie przeszkadza, skoro mają być uzupełnione o niskie pasmo.

Skomentuj

z stx to sie 17 nadaje tylko ;] z tego co podałeś to arn bedzie lepszy...

pozdro

Skomentuj

jak chcesz robic kino domowe na dluzszy czas to moze doluz do jakis innych przetwornikow. przynajmniej bedziesz mial swiadomosc ze zrobiles najwiecej jak mogles. bo jak uzyjesz tesli to szybko dojdziesz do wniosku ze mogles wziac cos lepszego jakiegos peerlessa czy cos... zastanow sie

Skomentuj

A mnie się ten pomysł z ARN 112 podoba. Przy odpowiednim wspomaganiu w zakresie niskich tonów przez STX 22-120 może to ładnie zagrać. Przecież to nie to samo co ARN 150, który ma średnie raczej kiepskie. Tylko jak do tego zrobić zwrotnicę? Chyba tylko cewki rdzeniowe Ci pozostały, żeby nie pogorszyć i tak już małego SPL.

Skomentuj

dobra cewka rdzeniowa niejest zła.... problem tylko w tym że dobra cewka rdzeniowa jest droga.... (te z STX'a są kiepskie ale od bidy się nadają)
                Załączone pliki

Skomentuj

Hej kasy nie bede miał za wiele, tez sie zastanawiałem nad czymś lepszym tylko warunkiem
                  jest zeby były małe max 14 cm . Najlepiej jakies 10 albo 13 .
                  Jednak obstawałbym przy tesli, bo mam juz na niej tyły i centrala.
                  No ze zwrotnicą to tez nie wiem jak to jeszcze bedzie napewno zastosuje podłączenie typu bi-wring oddzielnie sub-niskie i sekcja górna.
                  Najłatwiej było by zrobic filtr aktywny jednak odpada, bo docelowo bedzie podpięte pod Amplituner . Mam tam mozliwosc podpięcia dwóch par A i B i jak bede potrzebował wiecej basu to odpale B gdzie będzie ta sekcja sub niska :) ale to taka mała fantazja nie wiem jak to bedzie grało, ale to sie pokombinuje.
                  A jakie cięcie byście polecali czy tak jak pisałem było by ok ??

Skomentuj

w sumie dzięki temu tematowi dokonałem ciekawego odkrycia czerwone charaktwrystyki to faza i impedancja cewki rdzieniowej zaś niebieskie powietrznej. (mają one rozną indukcyjność bo niestety nie znalazłem identycznych.... obydwie charakterystyki nie były wygładzane. jak widać rdzeniowa ma inny przebeg fazowy i bardziej poszarpane charakterystyki mimo to ja na cewke za kilka zł to wynik całkiem niezły jeśli wziąć pod uwage że jej rezystancja jest zdecydowanie mniejsza to moze i się to opłaca (ps po wygładzeniu wykresów do 1/16 okt wyszły idealne cieniutkie linie)

Skomentuj

Myśle ze najlepiej bylo by wrzucic te 116tesli. Da Ci to jako taka spojnosc zestawu pod wzgledem brzmienia. Jako taką poniewaz soprany w centralu satelitach i frntach bead wszedzie inne. 22 stxa na basie dobrze sie zapewne sprawdzi ale nie stety subek musi przejsc w tym ukladnie na emeryturke, chyba ze bedziesz staral sie z stxów wydusic maly impuls i wykop z slabym zejsciem wtedy jeszcze sie przyda.

Skomentuj

A właśnie mam pytanko, bo zeby wydusic z nich wykop jak najlepiej stroic, bo sub schodzi mi nisko, czasami mam wrazenie ze za nisko...podoba mi sie w nim za to impuls , no właśnie bo piszez ze aby był niezly wykop musze pozegnać sie z impulsem, ale zawsze myslalem ze wykop to własnie jak jest dobry impuls, bas krutki i dosadny.

Pzdr Devolt

Skomentuj

Albo ja cos źle tam napisalem albo źle mnie zrozumiales oczywiscie musi byc tak jak mówisz. Mala buda eksperymenty sluchowe z strojeniem i wytlumieniem dadza Ci dobry wykop.

Skomentuj

Czaruję...
                          X