Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aplikacja Tang Band W3-1364SA ? Jakieś sugestie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    Czyli sa zaskakujące jak swansy :)
    masz jakieś doświadczenie z Swansami ? Poćwiczyłbym coś bo ushery mi się nudzą a widzę, że np. 3W (RT1.3 + DMN-A + L6P) można budować już od 750 zł (mowa za same speakery), lub jak kto woli <Swans M3>

Odnośnie tych kolumienek Audium z TB. O ile TB można zdobyć o tyle w tych kolummnach są jeszcze speakery 6x9 ?

Skomentuj

Troche mam doświadczenia
      Miałem dwa rodzaje tweeterow, coaxial i suba 10"
      Zaskakująco dobre głośniki
      Sub nie wpasowal sie w moje upodobania

W audiumach jest jeszcze sub na dole
      Cieżko go namierzyc ale łatwo go zastąpić czym innym w 8"
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Sunny Zobacz posta
        masz jakieś doświadczenie z Swansami ? Poćwiczyłbym coś bo ushery mi się nudzą a widzę, że np. 3W (RT1.3 + DMN-A + L6P) można budować już od 750 zł (mowa za same speakery), lub jak kto woli <Swans M3>

Odnośnie tych kolumienek Audium z TB. O ile TB można zdobyć o tyle w tych kolummnach są jeszcze speakery 6x9 ?
        No właśnie problem jest z odnalezieniem przetwornika niskotonowego. Chodzi jednak o samą istotę budowy tej kolumny - zespół aktywny, w którym głośnik szerokopasmowy ma swoją oddzielną komorę, basowy także. Bardzo spodobał mi się także projekt visatona oparty na FRS8 i basowcu - Stella light.

Chyba skończy się na tym, że jeden projekt wykonam zupełnie jako szerokopasmowy tl, drugi zaś w jakiejś bliżej nie określonej przyszłości - składający się z 1364 i głosnika niskotonowego.

Skomentuj

Bardzo warto
          Swietnie grająca kolumna

Polecalem juz ja kilka razy
          Słuchałem Audiumów 5 i porównywałem do MA BX6, wszystko pod jednym sprzętem, puszczone z kompa przez przetwornik CA. Odsłuch był w pobliskim salonie. Muszę przyznać, że Audiumy mają świetną stereofonię, dźwięk jest praktycznie w całym pokoju, scena jest szeroka ale podstawa basowa nie jest jakaś wybitna, bas jest ale nie ma go dużo, dlatego głębokość sceny była taka sobie, do jazzu czy spokojnych utworów jak znalazł, przy szybszej i dynamiczniejszej muzyce gubią się. Co mnie odrzuciło od tych kolumn to trudność w zlokalizowaniu dzwięków pozornych. Porównuję to oczywiście do Monitorów które były słuchane w tych samych warunkach. Tam był trochę, za bardzo bas wyeksponowany, ale dzięki temu utwory w których potrzebna jest dynamika robiły wrażenie, scena była nieznacznie węższa ale pozorne źródła lepiej lokalizowalne. Po 5 godzinach spędzonych w salonie, ja wziąłbym MA, Audiumy nie pod muzykę której słucham.

Skomentuj

Nie na temat...
            no waloos wyrabiasz sie :)

---------- Post dodany o 10:47 ---------- Poprzedni post o 10:46 ----------

Źródeł nie było słychać czy były rozmyte?
            Last edited by lklukasz; 25.07.2013, 22:00.
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Źródeł nie było słychać czy były rozmyte?
              Wiesz co ciężko mi to już teraz dokładnie opisać, bo było to pewnie z rok temu. Źródła były, ale rozmyte. Inaczej, po przesłuchaniu MA BX6, jakbyś mi dał kartkę to zakreśliłbym obszary z których słyszałem poszczególne dźwięki (instrumenty, wokale itd.) przy Audiumach miałbym z tym problem, dźwięk był jakby dookoła mnie, mocno odrywał się od kolumn, ale był jakby nie poukładany, panował lekki chaos.
              To jest moja subiektywna ocena, nie jestem mocno osłuchany więc raczej nie opiszę tego dobrze. Mogę porównać tylko co mnie bardziej się podobało i w jakiej muzyce się sprawdzi :)

Nie na temat...
              no wallos wyrabiasz sie
              Możliwe...ale chyba za mało wam krwi napsułem skoro nie pamiętasz mojego nicka

Skomentuj

Każda opinie doceniamy.
                Każdy wyciągnie z niej cos co jest dla niego wartościowe.

Nie na temat...
                sorki juz poprawilem :)
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Koledzy, czy ktoś z Was byłby w stanie określić ile powinien wynosić litraż obudowy zamkniętej dla tego głośnika?

Skomentuj

Każdy po max 2 min w WinISD
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Właśnie zainstalowałem ten program z tutorialem krok po kroku. Jednak nie mogę znaleźć tego głośnika na liście, a producent nie podał wszystkich możliwych danych, które należy wprowadzić do programu aby dodać głośnik :(

Skomentuj

Zamieszczone przez pdi90 Zobacz posta
                        Właśnie zainstalowałem ten program z tutorialem krok po kroku. Jednak nie mogę znaleźć tego głośnika na liście, a producent nie podał wszystkich możliwych danych, które należy wprowadzić do programu aby dodać głośnik :(
                        Naprawdę? http://www.parts-express.com/pe/show...number=264-844

Skomentuj

Dziękuję, wcześniej udało mi się już do tego linku dotrzeć. :) Nie mniej dziękuję za podlinkowanie.

http://ampslab.com/TS%20W3-1364.htm

Znalazłem też gotowe wykresy i dane głośnika. Nie potrafię jednak odczytywać tej linii. Chciałem wykorzystać do stworzenia "miski" z ikei (ikea bowl) o średnicy 20cm, wys. 9cm. Połączone dają niemal idealną kulę o objętości około 3,5l. Z artykułów na diyaudio przeczytałem, że dla głośników poniżej qts 0,35 należy stworzyć bezwzględnie obudowę bass reflex. Moje mają 0,59 (A teoretycznie od >0,60) powinno się dawać obudowę typu closedbox.

Dodaję plik win isd jak to wygląda na wykresie.

http://chomikuj.pl/PDI90/audio (plik tangbandpdi90.wpr)

W temacie jestem zupełnie zielony. Będą to pierwsze kolumny, jakie kiedykolwiek samemu "spłodziłem". Byłbym niezmiernie wdzięczny osobie, która zechciałaby mnie nieco "poprowadzić za rękę". Innymi słowy, wprowadziła w świat diy-audio, i doradziła co, jak, i z czym się to je .
                          Dodatkowo nie mam pojęcia jaki filtr należałoby zastosować, aby wzmocnić w miarę możliwości niskie tony (i czy jest to w ogóle możliwe?).

Pozdrawiam.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA

Co to za jakieś chomiki?
                            Mozesz normalnie dodać obraz?
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                            X