Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny 2-drożne do 11m2. Wybór przetworników za ~1000pln

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny 2-drożne do 11m2. Wybór przetworników za ~1000pln

Witam,

Poszukuje zestawu do ok 1000pln za głośniki + zwrotnice.
    Będzie to grało z SONY TA-FE370 (wg. Producenta 35 W przy 8ohm) (wiem, że kiepski i kiedyś zmienie)
    Pomieszczenie w którym będą grały to 11m2.
    Muzyka: różna jednak najwięcej żeńskich wokali i instrumentów typu skrzypce, flety. Nie słucham metalu, techno i pochodnych.
    Chciałbym żeby brzmienie było w miare wyrównane tzn bez cykającej góry czy przykrywającego reszte pasma basu. Oczywiście na miarę tego budżetu.

Początkowo byłem zdecydowany na zestaw z TW030 WA10 + 15 AWX. Jednak LuSzTi zaproponował mi projekt na Aurum Cantus AC130 Mk2 ze względu na dobrą średnicę. Po namyśle byłem już zdecydowany jednak AC jest niedostępny. Mają być we wrześniu ale aż tyle nie chce czekać.

Kandydaci (opinie o zestawach zaczerpnięte z forum i z neta):
    • Wavecor TW030 WA10 + 15 AWX
      - rzekomo najlepszy głośnik STXa + chwalona wysokotonówka
    • Wavecor TW030 WA10 + Fountek FW146
      - dobra średnica jednak boję sie że niskich będzie za mało.
    • SEAS 27TBFC/G + 18AWX
    • Seas ER18RNX + Seas 27TDFC (Zaph Audio ZA-SR71)
      - z tego co wyczytałem to bardzo dobry bas tylko czy nie będzie go za dużo
      - niektórzy piszą że dziwny na średnicy przez ten niski podział, a inni że właśnie to dobrze
      - cenowo najdroższy, a widziałem, że ktoś porównywał go do 18AWX i było bardzo podobnie więc sam nie wiem czy opłaca się dawać 2x za głośnik w takim wypadku.
    • ?

Osobiście nie miałem kontaktu z żadnym z tech głośników ani wogóle z jakąkolwiek nowoczesną konstrukcją. Mógłbym posłuchać Klipsch z seri F bo ma znajomy ale nie wiem czy mi to coś da.

Szkoda, że nie ma jakichś konstrukcji na SB Acoustics SB17NRXC35-8 czy Wavecor WF182BD04. W necie mają dobre opinie ale nie znalazłem projektu na nich. Na zlecenie zwrotki braknie budżetu, a i rezultat niepewny.

Czy jest w tym budżecie jeszcze coś godnego polecenia? Proszę o jakieś porady.

Zamieszczone przez Cacek Zobacz posta
    Wavecor TW030 WA10 + Fountek FW146
    - dobra średnica jednak boję sie że niskich będzie za mało.
    lub
    FW146 + Usher 9950-20
    Jeśli nawet niskich będzie niedosyt to zrekompensuje ci to reszta pasma.
    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
      lub
      FW146 + Usher 9950-20
      Jeśli nawet niskich będzie niedosyt to zrekompensuje ci to reszta pasma.
      Usher jest za drogi w stosunku do tego co daje nam Wavecor.

Skomentuj

a wersja z aurumem za droga?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          a wersja z aurumem za droga?
          Kolega pisze że będzie dostępny dopiero we wrześniu a nie chce tyle czekać

Skomentuj

Tak, we wrześniu już moge nie mieć czasu na diy.

Hmm, a może to http://diyaudio.pl/showthread.php/19...zwrotnica+line
            18AWX + Usher 9950 ? Basu z tej 18 chyba powinno być już dość a może z tym usherem zagrało by to ładnie na wokalach?

Skomentuj

Cacek im bardziej kombinujesz tym gorzej.... zabierz 150zł z ceny Ushera(w jego miejsce daj Wavecora) i dołóż do lepszego Nikso-średnio Na allegro wisi Scan Revelator W15 para za 750zł. Wavecory 230 i mieścisz sie w cenie... 1000zł. Całość wysyłasz w skrzynkach do LuSztiego i masz idealną zwrotnice i bardzo dobry zestaw. Zrozum ze Usher 8950 jest za drogi w stosunku ro rewolucyjnych Wavecorów.

Skomentuj

jakoś mi się nie widzi wavecory za 230 z revelatorami za za ponad 1000zł:-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                  jakoś mi się nie widzi wavecory za 230 z revelatorami za za ponad 1000zł:-)
                  Róznimy sie tym ze mi sie nie widzi a słyszy... i ich słuchałem. Zresztą nawet akustyk ma revelatory z Wavecorem

Skomentuj

Nie mialem na mysli aspektow wizualnych;-) chetnie poslucham, jednak do momentu odsluchu raczej bede sceptyczny:-) nie podales modelu;-) http://www.akustyk.com.pl/wavecor/TW030WA05-08.html ten?

Faktycznje akustyk ma z nim revelatory, ciekawe:-) jak tak jest dobry to kwestia czasu jak cena pojdzie 1,5-2 razy do gory.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                      Faktycznje akustyk ma z nim revelatory, ciekawe:-) jak tak jest dobry to kwestia czasu jak cena pojdzie 1,5-2 razy do gory.
                      Jak będziemy tak gadać... tekstami rodem z AS to na pewno tak sie stanie....

Skomentuj

Dobra, wybór niespodziewanie padł na Seas ER18RNX + SEAS 27TBCD/GB-DXT czyli http://www.audioheuristics.org/proje...XT/ER18DXT.htm i na 99% sie za to zabieram.

Troche ponad 1000pln i sporo ponad to co pierwotnie zakładałem czyli 15AWX + Wavecor ale to chyba będzie najrozsądniejsze dla początkującego. Przynajmniej powinno zagrać całym pasmem.

Z tym basem z 13" czy 15" to chyba zależy od punktu widzenia bo z tego co wyczytałem to niektórzy piszą że wszystko ładnie a za chwile przyjdzie kolejna osoba i napisze, że z 13" to basu wcale nie ma :) Rozczarował bym się gdybym odpalił kawałek z bębnem a tam bębna nie ma :unsure:
                        Na revelatory to też chyba nie jestem gotowy. Widziałem jak ktoś to fajnie ujął że dla nieosłuchanego laika revelatory "nie grają".

Dziękuje bardzo wszystkim za pomoc.

Skomentuj

Czaruję...
                        X