Zamieszczone przez mglinski
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Obudowa izobaryczna
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaStosujac jeden glosnik o Sd 500cm2 dajemy tunel 500 sd na calej dlugosci i tyle. Dodajac drugi glosnik trzeba podwoic Sd do 1000cm2. I teraz jesli zalozymi koncepcje Izobaryka, to wracamy ponownie do 500cm, poniewaz powiezchnia drgajac sie nie zmienia, dalej mamy Sd 500cm2.
allows you to decrease the cabinet size by a factor of two, in a TL this means the length stays the same but the cross section is one half the required area for a single driver
M.J. King ma co innego na myśli: przekrój tunelu LT ma dla izobaryka wynosić połowę tego, co trzeba dla pojedynczego głośnika...
W tym hipotetycznym przypadku głośników o 500cm2 chodziłoby o tunel 250cm2, a nie o 500cm2...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Comandante W Zobacz postaM.J. King ma co innego na myśli: przekrój tunelu LT ma dla izobaryka wynosić połowę tego, co trzeba dla pojedynczego głośnika...
W tym hipotetycznym przypadku głośników o 500cm2 chodziłoby o tunel 250cm2, a nie o 500cm2...
Skomentuj
-
A gdzie powiedziane jest, że w LT w ogóle wystąpi czy też że występuje i ulegnie zwiększeniu ta kompresja i turbulencja?
Że praca membrany obowiązkowo musi następować w tunel równy co najmniej równo Sd membrany i poniżej tego kiszka z tragedią? To założone przeświadczenie czy udowodniona konieczność?
Wierzę, że kompresje i turbulencje dokuczliwe są w BR z jego natury, ale działanie falowodu jest na tyle odmienne... Robiłem rozmaite przymiarki i redukcje jakoś szkodliwe nie były, może robiłem coś źle.
W obudowach tubowych robi się różne z tym sztuczki i często przyjmuje się, że powierzchnia "w tył" to okolice 60% Sd...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Comandante W Zobacz postaA gdzie powiedziane jest, że w LT w ogóle wystąpi czy też że występuje i ulegnie zwiększeniu ta kompresja i turbulencja?
Zamieszczone przez Comandante W Zobacz postae praca membrany obowiązkowo musi następować w tunel równy co najmniej równo Sd membrany i poniżej tego kiszka z tragedią? To założone przeświadczenie czy udowodniona konieczność?
Zamieszczone przez Comandante W Zobacz postaWierzę, że kompresje i turbulencje dokuczliwe są w BR z jego natury, ale działanie falowodu jest na tyle odmienne... Robiłem rozmaite przymiarki i redukcje jakoś szkodliwe nie były, może robiłem coś źle.
W obudowach tubowych robi się różne z tym sztuczki i często przyjmuje się, że powierzchnia "w tył" to okolice 60% Sd...
Idea klasycznej TL jest opisana jasno i zwiezle. Nie schodzimy ponizej 1 Sd na wyjsciu, ewentualnie 0,8 przy nieduzych glosnikach. Wszystko to kwiestia kompromisu. Chcesz robic TL z polowa powierzchni membrany, to rob, tylko nie pisz, ze tak jest dobrze, bo nie jest i nigdy nie bylo :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaMLTL to nie to samo co TL.
Różnice oczywiście istnieją, a istota sporu jest taka, że zjawiska na wylocie nie są koniecznie szkodliwe: klasyczna je omija, MLTL je wykorzystuje. Nie wiem, czemu jedna z tych filozofii ma mieć większą wartość. Zalecenia Kinga są takie, że kto nie chce babrać się w przeliczanie i branie pod uwagę oddziaływania wylotu, niechaj robi bez redukcji. Jednakże możliwość korzystnego uwzględnienia w projekcie zjawisk na wylocie istnieje i sama redukcja jako taka nie jest bezwzględnym złem.
Skomentuj
-
Wybacz Comenante, ale dla mnie koncepcja mltl jest po prostu glupia. Po co sobie meczyc tym glowe, lepiej zostac przy basrefleksach. Jesli dla Ciebie nie ma problemu w tym, ze z otworu, ktory jest kilkukrotnie mniejszy niz powierzchnia membrany glosnika, zostaje wypromieniowana energia, to sorry, ale juz juz wiecej nie ma co pisac. Ja jestem zwolennikiem ideii klasycznego podejscia TL, bo ma to dla mnie jakis sens. Teraz bardziej moge zrozumiec, ze dla kogos nie ma roznicy, ze Sd zmniejszy sie o polowe, skoro i tak ta energia zostanie wypromieniowana przez dziurke od klucza, jak to ma miejsce w MLTL. W takim wypadku to faktycznie jakas korzysci z izobaryka, bo slupek MLTL bedzie mniejszy.
Obudowa absurd i nawet sam MJK mnie do niej nie przekona.
Skomentuj
-
Spojz na prosta sprawe. Projektujesz subwoofer na zasadzie MLTL. Dajesz solidna pompke 30cm i robisz taka obudowe http://img168.imageshack.us/img168/6313/minahgisar.jpg i czy to nie jest kuriozum, ze powietrze z obudowy bedzie sie przeciskac przez te dziuple dla ptaszka?
MLTL mozna zaakceptowac w formie obudowy dla szerokopasmowca, gdzie wychylenie objetosciowe jest nikle, a duzy rezonans obudowy ma szanse wzbogacic niskie pasmo. I nic poza tym. Absolutnie nie mozna tego nazwac rozwiazaniem bezkompromisowym :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaMoge sprobowac Ci pomoc, projektujac TL dla 2.5 drogi awx tl.
Moje "projektowanie" ogranicza się do sprawdzania jak zachowują się skrajnie różne układy i weryfikowanie tego z symulacją. Docelowa obudowa mogłaby powstać już teraz, ale jeszcze nie wszystkie warianty przetestowałem.
Wracając do izobaryka - zastanawia mnie głównie jaki wpływ na jego pracę mają wymiary wspólnej komory. Domyślam się, że najlepszym rozwiązaniem byłoby umieszczenie głośników jak najbliżej siebie aby poduszka powietrzna miała jak najmniejszą objętość. Z czysto konstrukcyjnych względów najwygodniejsze dla TL byłoby umieszczenie drugiego głośnika w poziomie (poniżej pierwszego), który promieniowałby w dół bezpośrednio do tunelu. Niestety objętość powietrza między głośnikami będzie w takim ustawieniu większa.
Skomentuj
-
Mnie też coś takiego interesuje ale dla Tonsili GDN 17/100. W zasadzie chodzi o zbadanie działania offsetu dla głośników w typowym ustawieniu i dla ustawienia symetrycznego. Przy założeniu że minimum na wylocie nie będzie mniejsze niż 0,8 powierzchni membrany, a strojenie Tl przypadnie na około 44 Hz.
Skomentuj
-
Obudowa izobaryczna w domowym audio raczej popularna nie jest, ale może ktoś zastanawiał się nad kwestią dostępności do drugiego głośnika?
Po złożeniu obudowy "wewnętrzny" głośnik zostaje w niej zablokowany i nie udaje mi się wykombinować patentu na dostęp do niego bez zastosowania zdejmowanych ścianek obudowy. Może ktoś spotkał się z jakimś sposobem zastosowanym w firmowych konstrukcjach?
Skomentuj
Skomentuj