Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kopia Sonus Faber Cremona auditor M na STX AWX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kopia Sonus Faber Cremona auditor M na STX AWX

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
    Mam nadzieję, że temat rozpocząłem w dobrym dziale. Jeżeli nie to z góry przepraszam i proszę o przeniesienie do działu właściwego.
    Jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość jeżeli będę pisał prostym laickim językiem.

Mam zamiar wykonać monitory wzorowane na SF Cremona auditor M. Zdecydowałem, że będą to przetworniki STX z serii AWX:
    GDN-18-140-8-AWX
    GDWK-10-250-AWX

Stąd też moje pytanie do was czy litraż w granicach 8-10 będzie odpowiedni dla AWXa ?
    Kolejne pytanie czy ktoś chętny wykonał by dla mnie zwrotnicę do tych głośników i ile taka przyjemność by kosztowała ? :) Lub przynajmniej plan zwrotnicy a znajomy elektronik już mi to zmajstruje.
    Ostatnie pytanie jaki zastosować tunel bass reflex.

Wybór padł na AWX-y ponieważ jak każdy wie są przystępne cenowo i prezentują bardzo dobrą jakość.

Postęp prac chcę relacjonować na bieżąco :)

UWAGI MODERATORA
    Przeniosłem.

---------- Post dodany o 22:43 ---------- Poprzedni post o 22:40 ----------

Zamieszczone przez Largo Zobacz posta
    czy litraż w granicach 8-10 będzie odpowiedni dla AWXa ?
    Jak w BR to nie za bardzo.

czy ktoś chętny wykonał by dla mnie zwrotnicę do tych głośników
    Przecież jest na stronie STX-a podana, do MX-140.

Skomentuj

czy litraż w granicach 8-10 będzie odpowiedni dla AWXa ?
      raczej nie. jak ma byc takie male to zmien AWXa na mniejszy

czy ktoś chętny wykonał by dla mnie zwrotnicę do tych głośników i ile taka przyjemność by kosztowała ? Lub przynajmniej plan zwrotnicy a znajomy elektronik już mi to zmajstruje.
      jakbym mial czas to chetnie bym pare grosza zarobil...

http://pawel.lutuje.se/plytka%20zwrotnica%20mx-140.PDF
      5,6uf 3,65 zł
      15uf 7,70 zł
      2,7uf 2,20 zł 2x
      10uF 5,30 zł
      400/ 0.68 2,87
      powietrzna *1264 CEWKA Cewka 0.33 mH 0.445 Ohm dr-0.70 5,20 lub to samo z stxa
      rdz.walcowy *2379 CEWKA Cewka 2.00 mH 0.400 Ohm dr-1.00 16,59
      rdz.walcowy *2298 CEWKA Cewka 2.00 mH 0.460 Ohm dr-0.80 9,64
      rdz.walcowy *2058 CEWKA Cewka 0.47 mH 0.160 Ohm dr-1.00 9,16
      rdz.walcowy *2307 CEWKA Cewka 0.47 mH 0.190 Ohm dr-0.80 5,77
      powietrzna *1903 CEWKA Cewka 0.060mH 0.170 Ohm dr-0.70 3,39 odwinac 2,5 zwoja
      rezystory ceramiczne - 2x0,45zl - stx
      rezystory metalizowane - 2x0,61zl - polink

Skomentuj

Jak ma być 8-10 litrów to polecam awx, ale wersję 15cm, w obudowie bass-reflex 45-50Hz. Są schematy zwtotnic z awx, wavecorem i aluminiowym seasem, mam to ostatnke zestawienie i sobie je chwalę.

Co do zwrotnicy - to chyba najprostszą rzecz. Łączysz elementy według schematu i wszystko gra. Możesz skorzystać na przykład z kawałka panelu podłogowego, nawiercić otwory pod opaski przytrzymujące cewki/kondensatory/rezystory, zlutowac ze sobą druciki i gotowe.

Skomentuj

Zamieszczone przez grzechupk Zobacz posta
          Możesz skorzystać na przykład z kawałka panelu podłogowego
          tylko nie panel! zle sie kojazy :p ale sklejka juz taka bardziej hi-endowa

Skomentuj

Zamieszczone przez grzechupk Zobacz posta
            Jak ma być 8-10 litrów to polecam awx, ale wersję 15cm, w obudowie bass-reflex 45-50Hz. Są schematy zwtotnic z awx, wavecorem i aluminiowym seasem, mam to ostatnke zestawienie i sobie je chwalę.

Co do zwrotnicy - to chyba najprostszą rzecz. Łączysz elementy według schematu i wszystko gra. Możesz skorzystać na przykład z kawałka panelu podłogowego, nawiercić otwory pod opaski przytrzymujące cewki/kondensatory/rezystory, zlutowac ze sobą druciki i gotowe.
            Chodzi o ten głośnik ?: WM.STX.5.1.160.8.F.A.FC.X (http://stx.pl/wm-stx-5-1-160-8-f-a-fc-x.html)
            Zwrotnica będzie taka sama jak do MX-140 ? czy trzęba będzie coś majstrować

Skomentuj

http://www.audio.lutuje.se/?2.2-i-3way-awx-mb,33

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi

Skomentuj

Czaruję...
                X