Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fountek NeoCD3.5H + ..........? monitory 2 way. Jakieś propozycje?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Fountek NeoCD3.5H + ..........? monitory 2 way. Jakieś propozycje?

Witam

jestem w posiadaniu 2 głośników wstęgowych Fountek NeoCD3.5H szukam teraz przetworników nisko lub nisko-średniotonowych do kupletu aby zbudować monitory dwudrożne. Szukam przetwornika z dobrą średnicą, na basie mi nie zależy ponieważ będzie wspierany przez subwoofer. Monitory do pokoju 19 metrów.

Rozważam:
    - WM.STX.6,5.1,5.180.8.F.A.FC.X (GDN-18-140-8-AWX)
    - fountek fw168

Czy ktoś na forum budował kolumnę z Fountek NeoCD3.5H?

W dziale ogłoszeń kolega z forum sprzedaje za 4 stówki Visatony AL170, jeżeli chcesz alu to myślę że nie ma nad czym się zastanawiać :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Kipard Zobacz posta
      Czy ktoś na forum budował kolumnę z Fountek NeoCD3.5H?
      Chyba nie ale być może jeszcze w tym roku zbuduję No i ja to bym dał Celestiony TF0818

Skomentuj

Z FW168 może być problem, max podział dla tego głośnika to ok 2,2-2,3kHz. Trzeba by zastosować bardzo stromy filtr dla tej wstęgi aby zejść tak nisko.
        Z STXem może i by się dało ale to będzie mezalians - ciężko grający STX bez polotu na średnicy i delikatna wstęga.
        Zastanowiłbym się nad tymi Visatonami. Bardzo dobra cena za nie.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
          żeli chcesz alu to myślę że nie ma nad czym się zastanawiać
          Z mojej perspektywy patrząc ciężko będzie przebić tą ofertę :)

Ale nie z tą wstęgą :(
          Do niej coś mniejszego jak ma być sub, żeby podział był jak najwyżej.
          FW146 np.

Skomentuj

Celestion jest głośnikiem PA nie bedzie z nim problemu podobnego jak z STX?

Na fountek FW 146 też zwróciłem uwagę zestaw AKKUS F2 jest połączeniem Fountek FW168 + Fountek NeoCD1.0 i fountek ten ma tak samo jak NeoCD3.5H proponowany podział na 3,5kHz

Skomentuj

EDIT:
              moje "fo pa" przepraszam, w/w prze zemnie celestion jednak nie nadaje się do tej wstęgi. Przeanalizowałem sobie to dogłębniej i ani celestion nie zagra dobrze tak wysoko filtrowany, tak i ta wstęga tak nisko nie może być cięta....

Cena za w/w AL170 jest naprawdę okazyjna i jeśli Ci pasuję taka opcja to jest ona chyba na razie najlepszą, może nie koniecznie do tej wstęgi akurat, ale jednak godne są uwagi.
              Last edited by ir0nhide; 20.07.2013, 08:51.

Skomentuj

Co powiecie na projekt http://www.loudspeakerbuilding.com/M...en,900991,5300

w sklepie intertechnik można zamowić 4 głośniki Gradient Axis AXT-06 z dostawą za 660zł cena podobna do 4 sztuk fountek 146 i w tym przypadku jest zarys zwrotnicy może gdzieś uda się znaleźć schemat

czy ktoś słyszał może Gradient Axis AXT-06?

Skomentuj

A tu wyślij może zapytanie o te głośniki
                  http://akustyk-audio.com/gradient.html

Skomentuj

niestety jak wysyłam zapytanie na maila wracają daemony musiał bym zadzwonić

Czy z intertechnik-a organizowane są na forum zbiorowe zakupy ?

Axis neo 34 są troche wysokimi monitorami, zastanawiam się czy nie zrobić kompletu Gradient Axis AXT-06 + Fountek NeoCD3.5H a jak się spodobają i będę miał więcej miejsca do dyspozycji dokupię parę Axis AXT-06 i zbuduje podłogówki

Zdaje mi się że Axis neo 34 jest dobrym rozwiązaniem czytając pozytywne opinie projektanta zestawu i cenę głośników

Zestaw będzie zasilany Amplitunerem Sony STR 6800 i uzupełniany kolumna na głośniku JBL 2241 z panelem Irka 300W

Może ktoś ma jeszcze pomysł na głośnik do kompletu z NeoCD3.5H?

Skomentuj

Czy z intertechnik-a organizowane są na forum zbiorowe zakupy ?
                      Nie, bo Qba z Gdańska jest jedynym oficjalnym dystrybutorem od nich głośników do Polski.
                      http://www.qba.com.pl/

Skomentuj

Co więcej jak napiszesz do Intertechnika to Cię odeślą do QBA i ich cen :)
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Qba wyszedł z intertechnika i Morela
                          To co ma to pozostałości
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Z tego wynika że Axis AXT-06 nie jest dostępny w Polsce?

- http://akustyk-audio.com/gradient.html - błedny mail oraz brak telefonu
                            - Qba - nie odpowiadają na maila oraz informacja ze nie wspołpracuje z intertechnik
                            - google rownież nic nie podpowiada

- jest tak opcja że zostana wznowione grupowe zamówienia ze strony internechnik?

Skomentuj

ja kupowałem bez problemu te głośniki w intertechnik płacąc przez Pay Pal
                              audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                              http://www.rane.com/note160.html
                              Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

A może Beyma 8M70V2 + Fountek NeoCD3.5H

Czy ktoś słyszał jak gra Beyma 8M70V2 ?

Głośnik jest z serii studio ma niske VAS co mi pasuje bo nie chce budować dużej obudowy, skuteczność na poziomi Fountek-a , i szerokie pasmo które pozwoliło by stroić Fountek w okolicach częstotliwości zalecanej przez producenta tylko dziwi mnie niskie Xmax 1mm

Skomentuj

też mam fountekneocd 3.5h

A może Beyma 8M70V2 + Fountek NeoCD3.5H

Czy ktoś słyszał jak gra Beyma 8M70V2 ?

Głośnik jest z serii studio ma niske VAS co mi pasuje bo nie chce budować dużej obudowy, skuteczność na poziomi Fountek-a , i szerokie pasmo które pozwoliło by stroić Fountek w okolicach częstotliwości zalecanej przez producenta tylko dziwi mnie niskie Xmax 1mm
                                  Witam też mam 2x fountek 3.5h i szukam okazyjnie 2x alu do kompletu.
                                  a zrobiłem już takie coś=https://www.youtube.com/watch?v=iKeeiY99dEc
                                  i apetyt rośnie.
                                  Przemo

Skomentuj

Jak brzmi neo cd 1.0 w porównaniu z neo 3,5h? Z wykresów wygląda że powinien grać lepiej ale jest tańszy. Charakterystyki wyglądają podobnie jak neo cd 3.0 tylko o pare dB mniej.

Zmieniłem troche koncepcje i zamierzam zrobić 3 drogi z fountek neo cd 3,5h
                                    Last edited by Kipard; 21.01.2016, 12:16. Powód: błąd

Skomentuj

Czaruję...
                                    X