Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik i panel do subwoofera - MDS08 ? STX F.A.FC.X ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik i panel do subwoofera - MDS08 ? STX F.A.FC.X ?

Powitanie,
    dostałem od żony prezent na rocznicę ślubu w postaci kolumn MISSION M33i. Postanowiłem sam zbudować do nich subwoofer. Wiem, że jest sporo projektów. Jednak słabo osłuchanemu człowiekowi trzeba doradzić. Jaki głośnik będzie pasował do tych Missionów ? Ona mają membrany (chyba) z celuozy. Brzmieniowo podobnie do Tonsil GDN 20/80 - sprężysty bas. Jednak w pokoju 22m^2 to za mało. Co dobrze się z nimi zgra ? Dodatkowym utrudnieniem jest miejsce zamieszkania - Glasgow. Tu sklepów audio praktycznie nie ma. Jak już to z gotowymi kolumnami producentów Mission / Cambridge Audio / KEF / Tannoy. Więc mogę zakupić głośnik + panel z intertechnik lub z STX.pl - i wysłać do nich po paczkę kuriera na mój koszt (23GBP/110zł paczka do 30KG, DPD w 4 dni u mnie).

Opcja 1:
    MDS08 + PANEL (jeżeli intertechnik ma coś w ofercie)

Opcja 2:
    SW.STX.8.1,5.250.8.F.A.FC.X + STX Wzmacniacz A 138

Zależy na dynamicznym i sprężystym basie. Może coś innego ? Kwota do 200GBP/1000PLN (głośnik + panel).

panel STXa to zaledwie 70w - zdecydowanie za malo na takie glosniki

bardzo lubie MDS08, ale nie widze go w roli suba do takich kolumn.
    teraz jest promocja na TIW200 w greltonie - 462zl o ile dobrze pamietam
    a niedrogie panele sa parts-express

ewentualnie wszystko sciagane ze stanow w jednej paczce

---------- Post dodany o 00:43 ---------- Poprzedni post o 00:31 ----------

http://www.parts-express.com/pe/show...number=300-803

http://www.parts-express.com/pe/show...number=295-357
    http://www.parts-express.com/pe/show...number=297-450
    http://www.parts-express.com/pe/show...number=296-438
    http://www.parts-express.com/pe/show...number=264-854
    http://www.parts-express.com/pe/show...number=264-862
    http://www.parts-express.com/pe/show...umber=264-1140

nie znam zadnego produktu, ale te mnie zainteresowaly i miescily sie w cenie

Skomentuj

Problem z parts-express to cło przy zamawianiu do UK. Znalazłem TIW'a na ebay.co.uk, pozostaje tylko panel. Może jest jakiś PL producent ? Taniej dla mnie zamówić coś z PL niż USA. Czemu ten STX/MDS odpada ? Chętnie się dokształcę w temacie. Mimo, że nie jestem osłuchany nawet w 1% jak Wy to wiem jedno, że nie pasuje mi wogóle membrana z polipropylenu :)

Skomentuj

producent z polski dobrych paneli to nasz forumowi irek... ale nie robi tego w celach zarobkowych wiec kolejki sa baaardzo dlugie :/
        inne panele sie robia, reszta nie jest godna polecenia

Zamieszczone przez tomasz.arko Zobacz posta
        Czemu ten STX/MDS odpada ?
        MDS08 jest dobry raczej na kolumny. ewentualnie na suba do 10-13cm glosnikow
        STX schodzi bardzo nisko, ale jest rowniez bardzo cichy czyli wymaga mocnego napedu
        Zamieszczone przez tomasz.arko Zobacz posta
        wiem jedno, że nie pasuje mi wogóle membrana z polipropylenu
        tego bym nie generalizowal. sa glosniki niby z taka sama membrana ale brzmiace inaczej

Skomentuj

Jakaś inna propozycja sprawdzonego głośnika, z gotowym projektem ? Raczej na pierwszy raz wolę coś sklonować. Czy tylko ten TIW ?

Skomentuj

TIWa podalem bo to dobry glosnik i byla na niego promocja

jest duzo ciekawych glosnikow
            z STX bym proponowal http://stx.pl/sw-stx-10-2-500-8-f-a-pc-x.html
            bardzo fajny glosnik ktory niestety potrzebuje duzo pradu...

pisz do irka - chyba ma chwile czasu. moze zlozy jakis wzmacniacz 200-300w/8r pod ten glosnik

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              MDS08 jest dobry raczej na kolumny. ewentualnie na suba do 10-13cm glosnikow
              Mam teraz pomysł w głowie. Potrzebuję jednej kolumny do odsłuchu muzyki z kompa (poprzez ori kartę muzyczną), nie chodzi o wsłuchiwanie się w niewiadomo co. Od tego mam inny sprzęt :) Jednak fajnie by było gdyby brzmiało to po prostu przyjemnie.
              Mam w domu MDS08 i Visatona W100s 8ohm. Znalazłem 2 zwrotnice dla W100s - w duecie z SC10n, a druga z G20sc.
              Myślałem o obudowie zamkniętej dla w100s i do tego aktywnie MDS08 w BR.
              Teraz pytanie: czy coś takiego ma sens? Czy warto dołożyć do G20sc? Jest 2 razy droższy niż SC10n, czy warto dopłacić do niego w takiej konfiguracji (czy np dżwięk "pójdzie" klasę wyżej?). Czy może możecie polecić jakiś inny niezbyt drogi TW do duetu z W100s z gotowym projektem zwrotnicy? Mieszkam w DE i mam jeszcze dostęp do Wavecora...
              pozdrawiam

---------- Post dodany o 15:15 ---------- Poprzedni post o 15:13 ----------

Mam dostęp do głośników z tego sklepu http://www.kochaudio.de/shop/index.php?cPath=657

Skomentuj

G20sc jest lepszy i u ciebie pewnie warto doplacic bo masz inny przelicznik. sc10n jest bardzo nijaki :/

jak ci sie nie spieszy to bede robil 3 drogi na MDS08 + stx gdm + wavecor

Skomentuj

Mam do opchania parke g25 ffl, tanio :P

Skomentuj

Ok. Paweł już nie raz mi dobrze doradziłeś Możesz tak mniej więcej określić, jak gra G20SC? Tzn. czy grają jak w kolumnach sklepowych za 1000zł, czy może zamniej lub za więcej? Wiem, że pytanie trochę nieprecyzyjne bo tweeter "obrabia" jednak większość pasma, jednak gdybyś mógł odpowiedzieć chociaż mniej więcej to byłbym widzęczny
                    A co do 3 dróg MDS+stx+wavecor - STX wysyła głośniki za granicę?

Skomentuj

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
                      Ok. Paweł już nie raz mi dobrze doradziłeś Możesz tak mniej więcej określić, jak gra G20SC? Tzn. czy grają jak w kolumnach sklepowych za 1000zł, czy może zamniej lub za więcej? Wiem, że pytanie trochę nieprecyzyjne bo tweeter "obrabia" jednak większość pasma, jednak gdybyś mógł odpowiedzieć chociaż mniej więcej to byłbym widzęczny
                      www.britport.net -> DPD 23GBP/100PLN POL-UK UK-POL więc poszukaj czy w twoim kraju nie ma nikogo kto pośredniczy dla DPD czy innego przewoźnika bo raczej STX ma umowę tylko na POL.

Skomentuj

Możesz tak mniej więcej określić, jak gra G20SC? Tzn. czy grają jak w kolumnach sklepowych za 1000zł, czy może zamniej lub za więcej?
                        nie mialem tego glosnika wiec nie opisze jak gra.
                        a w kolumnach za 1000zl sa glosniki klasy PJtki albo i gorsze :/

nieoficjalnie wiem ze cos za granice wysylaja. ale nie wiem czy to oni wysylaja czy zleceniodawca podsyla transport

tylko ze te kolumny leza w czesciach i czekaja na wolny czas

Skomentuj

Chyba jednak spróbuję tego G20sc ze względu na to, że mam już gotowy projekt zwrotki no i w100s leży w domu i się kurzy, a chciałbym trochę szafę opróżnić

---------- Post dodany 27.07.2013 o 20:03 ---------- Poprzedni post 26.07.2013 o 18:41 ----------

A ma ktoś może jakiś wykres jak wysoko "ciągnie" MDS08?

Skomentuj

w sensie na uzycie suba czy na 2 drogi?

Skomentuj

na 3 drogi. Chyba że pójdzie na 2 z jakimś szerokopasmowcem lub niskociętym TW ?

Skomentuj

spokojnie puszczalismy go pelnym pasmem jak nie bylo filtrow. nic sie nie odznaczalo za bardzo...
                                czyli mysle ze na te 500hz spokojnie pociagnie, jak nawet nie wyzej
                                ile dokladnie dowiem sie dopiero jak je pomierze

aaa - irek je mierzyl. powinna byc gdzies zwrotnica z MDS08 + MDS05 + DX25. malo udane polaczenie :/

Skomentuj

Noo to wysoko ciągnie. Wczoraj kupiłem SC10N (g20sc nie było akurat). W tygodniu zrobię obudowę testową i trochę posłucham. Jeśli mi się spodoba to zrobię chyba małe podłogówki. W jednej będą W100 i SC10n + MDS08 na bocznej ściance, a w drugiej W100+ SC10n i wzmacniacz z filtrami do suba. Teoretycznie powinno to zagrać. Są jeszcze jakieś zwrotnice do małych monitorów zamkniętych (do 5L) z ładną średnicą i wysokimi? Oczywiście byłyby uzupełnione subem na MDS, więc bas nie gra tu dużej roli.

Skomentuj

beda STXy
                                    obecnie jest stx + mission

Skomentuj

Czaruję...
                                    X