Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Er18rnx

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Er18rnx

Siemka, jakiś czas temu udzielałem się w wątku o zaph sr-71. Mam pytanie do tych co posiadają ten głośnik. Jak potrafi on kopać? Sklonowałem sobie projekt sr-71, zwiększając litraż do ok 17l, ostatnio jednak porównywałem swój sprzęt z monitorkami dynaudio dm2/7 i tamte małe kolumienki potrafiły mocniej kopnąć niż te zaphy. Zastanawiam się czy coś skopałem czy może tak ma być:)? Pokój 15 m, sprzęt rozstawiony na standach na krótszej 3 metrowej ścianie. Port przycięty do ok 11 cm (rurka z polinku fi 50) Nad c370 i marantz CD-40. Obawiam się, że to może być wina ustawienia i pokoju. Czekam na jakieś sugestie.

dziwne, jak dla mnie to jedna z najmocniejszych 18-stek jakie slyszalem :/
    bily go tylko weglowe scany...

Skomentuj

A w jakich warunkach, gdzie sluchales dynaudio?

Skomentuj

Dynaudio to twardy zawodnik, jedne z lepszych midbasow na rynku.

Skomentuj

Zamieszczone przez mad'afaka Zobacz posta
          Sklonowałem sobie projekt sr-71, zwiększając litraż do ok 17l, ostatnio jednak porównywałem swój sprzęt z monitorkami dynaudio dm2/7 i tamte małe kolumienki potrafiły mocniej kopnąć niż te zaphy.
          Sam napisałeś, że zwiększyłeś litraż w stosunku do projektu Zapha. Kopnięcie inaczej kick-bas, to podbicie pasma w okolicach 80-100 Hz dające wrażenie energetyczności przekazu i dynamiki basu. To często kwestia strojenia br. i mniejszej obudowy niż optymalna dla danego głośnika. Na początku przygody z audio taki przekaz wydaje się być bardzo fajny i wciągający, później zaczyna męczyć podbarwieniami wyższego basu i charakterystycznym "pukaniem".
          jeżeli chcesz osiągnąć taki efekt - zmniejsz poj. obudowy i podnieś jest strojenie.

Skomentuj

Wykręć glośniki wsadż do środka styropian (na dół, na tyl, jak chcesz) aby zmniejszyć objętość obudowy do 14-15 litrów

Ps. Też niedługo zrobię paczki na tych seasach :razz: jak oczywiście znajdę na to czas

Skomentuj

Wydaje mi się, że potrafię odróżnić pasma basu, wolę zdecydowanie wyrównany przekaz możliwie pozbawiony podbarwień. Przeniosłem cały sprzęt do innego pokoju, inaczej zagospodarowanego z grubym dywanem na podłodze. Kolumny dałem na dłuższej ścianie, w odległościach powyżej 1,5 m od ścian bocznych i ok 1 m od tylnej. Przestrzeń, scena powala. Grają równo, pojawiło się też więcej pomruków basu w rocku - o to chodzi. Pukanie, o którym wspomniałeś kojarzy mi się z tanimi mini-wieżami panasonicza i tego typu zestawami:) Gdzie dudnienie zastępuje bas. Wychodzi na to, że należy popracować nad pomieszczeniem, już byłem gotów bawić się w zmianę okablowania w kolumnie (mam solid-cory od jantzena) i IC. Przynajmniej zaoszczędzę. Powiedzcie mi jeszcze co wpływa na twardość i sprężystość niskich rejestrów. Mam 17 l bez odejmowania objętości zwrotki, głośników jak i wytłumienia (filc i mata bitumiczna) więc realna pojemność jest na pewno mniejsza:)
              Dynków słuchałem w 12 metrowym wąskim pokoju.

Skomentuj

Dokładnie tak jak napisał KAPRINT są strojone te dynie :)
                Pomiary są w necie.

Skomentuj

Witam!
                  Chciałbym się dowiedzieć coś więcej o jakości dzwięku tego głośnika.
                  W jakiej klasie byście go umieścili?Czy należy go już porównywać do rewelatorów.Czy widzieli byście go w hi-endowych zestawach?

Skomentuj

raczej nadal srednia polka

Skomentuj

Co znaczy Pawle średnia półka?:) Miałeś go z 27TBFC/G przy bardzo niskim podziale i to ma prawo się nie podobać. Nie mniej nie pisałbym, że jest to średnia półka, bo taki 8935A, który odbiega już trochę od STXa czy tonsila, jest gorszy od ww Seasa...
                      Chyba, że zapytanie dotyczy dynaudio, no to nie ma komentarza, bo go nie znam.

Skomentuj

srednia, czyli lepsze od AWX, ale nadal nie hi-end :p

dobry glosnik, ale bez rewelacji
                        wszystko oczywiscie jest kwestia punktu odniesienia

Skomentuj

Czaruję...
                        X