Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie o Eminence Legend B102

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Teraz to już mam mętlik w głowie i nie wiem na co się zdecydować. Czy iść choćby w Eminence Bete 8a + Beyma T2030 lub dwa visatony Tw 70 ala WLM czy może zrobić coś z górą w tubie z nisko ciętym dużym głośnikiem pokroju Eminence Bety 15 itp. Legend B102 odrzuciłem na razie ze względu na brak opinii. Do 25m2 nie będzie to przesadą takie pralki wsadzać ?

Skomentuj

Jeśli masz fundusze, to na pewno falowód (tuba) + 10"-12". Taka koncepcja zawiera w sobie wiele nowatorskich elementów, jak chociażby stałokierunkowość. Pozwala to na zupełnie inne niż warianty ustawienia i częściowe wyeliminowanie wpływu pokoju na dźwięk.

BTW Legend 102 jest bazą dla wszystkiego co robi Zu Audio. Tyle, że oni bazuja na starszej wersji z mocniejszym magnesem i mocniejszą górą pasma. Dobry głośnik. Z tubą musiałbyś go łączyć w okolicach 1500-1700hz.

Skomentuj

Niestety fundusze są dosyć małe, powiedzmy około 800 złotych. Eksperymentuje troszkę z estradówkami, lecz wielkiego doświadczenia nie mam. Z falowodem raczej nie poszaleje przy obecnych umiejętnościach i funduszach ale w przyszłości kto wie. Zu Audio Druid z tego co wyczytałem to właśnie Legend B102 plus Apt 80 z podziałem na około 8000hz a cena tego wynalazku to kilkanaście tysięcy złotych. I tak jak piszesz musi być to stara wersja bo nowa nie ciągnie tak wysoko... Mam jakieś tam tweetery w stylu eminence atp więc gdybym dorwał starą wersję Legend B102 to mógłbym się pobawić z takim połączeniem. Tylko czy jest sens tak w sumie w ciemno w to wchodzić, efekt może być różny

Skomentuj

800zł... Beyma 12BR70 v2 + STX D800 + Horn STX 215x214 / waveguide H10RW? zagra?

---------- Post dodany o 19:43 ---------- Poprzedni post o 19:41 ----------

to było moje początkowe założenie, ale chyba dołożę do ED-12LFA

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP Zobacz posta
            800zł... Beyma 12BR70 v2 + STX D800 + Horn STX 215x214 / waveguide H10RW? zagra?

---------- Post dodany o 19:43 ---------- Poprzedni post o 19:41 ----------

to było moje początkowe założenie, ale chyba dołożę do ED-12LFA
            Z ED-12lfa basu prawie nie bedzie.

Skomentuj

Będzie, będzie. Tylko buda 90-100litrów. Pamiętaj, że tubowe głośniki mogą stac praktycznie pod sama ścianą. To daje dodatkowe wzmocnienie basów.

Symulacja w 100 litrach:

Wychodzi podobnie do tego, co podaje producent:

http://www.parts-express.com/pedocs/...-more-info.pdf

Skomentuj

Nie lepiej zejsc troche z efektywnosci i miec wiecej niskiego basu z beymy?

Skomentuj

No....co mogę powiedzieć, dla niektórych lepiej, dla innych nie... zależy od priorytetów. Dla mnie to zejście jest jak najbardziej ok.
                  Jeśli głośnik miałby być tylko na bas, to brałbym Beymę. Jeśli miałby grać do np. 1.5khz, to brałbym Eminence.

Skomentuj

Mam obudowe 85L netto, warto wkładać do niej ED, czy za mało?
                    Gdzieś wyczytałem, że D800 stxa można zaminnie zastosować za D220ti, czy to prawda?

Skomentuj

85l jest ok.

Skomentuj

-5L na głośniki, czyli zostanie 80L do hulania, a wiesz coś nt D800/D220?

---------- Post dodany o 19:02 ---------- Poprzedni post o 18:56 ----------

http://www.rockonpro.pl/eminence-delta-12lfa dobra cena?

Skomentuj

D220 był swego czasu popularny na zachodnich forach. Jest całkiem niezły jednak summa summarum w domowych aplikacjach ludzie preferują membrany niemetalowe, z reguły polimerowe/poliestrowe.

Ten jest taki i ma naprawdę wybitnie dobrą cene:

http://www.elmuz.com.pl/sklep/index....e#.UkcnyobIaxI

Skomentuj

Ok ED w sobotniej promocji -5% za 800zł z wysyłką :-)
                            Nad driverem beymy zastanowię się, a raczej ponegocjuję z żoną :-)
                            Pogromca też wspominał o cd10fe, pomyślę.

Skomentuj

http://allegro.pl/eminence-delta-12l...576464481.html

Skomentuj

Te blaszane wytloczki troche odpychaja, ale w tej cenie trudno znalesc cos na alu koszu, co nie bedzie beyma, i nie bedzie gorsze od beymy.

Skomentuj

Trzeba przyznać, że wykonanie 12BR70 jest niespotykane w tej kategorii cenowej

Skomentuj

Tylko czy naprawdę ta Beyma ciągnie równo do 2khz tak jak producent podaje na wykresach ? I ile rzeczywiście ma efektywności ? Bo w tej samej cenie to innych 12 cali ze święcą szukać jeśli ma takie parametry jak pisze producent.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X