Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AE Aegis One prosba o porade

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

AE Aegis One prosba o porade

Witam

Mam mozliwosc zakupu za przyslowiowe grosze ww kolumn. Jedna z kolumn ma uszkodzone oba glosniki.

Sprawdzalem koszt nowych oryginalnych glosnikow i niestety sa dosc wysokie. Zerknalem na zamienniki i ceny sa nizsze ale wciaz na poziomie nie do zaakceptowania jak dla mnie.

Pytanie czy daloby sie dobrac komplety glonikow do obu kolumn i prostych zwrotnic aby kolumienki znow zagraly. Nie musi to byc nic wyszukanego byleby do dostanai w anglii. Chodzi o sam fakt ozywienia, tego sprzetu. Nie chodzi o super jakosc dzwieku - sluchalem tych kolum dawno emu i sa bardzo analityczne, z piekna stereofonia, zarysowana scena ale brakowalo mi w nich basu...

Srodki jakie moglbym przeznaczyc na same glosniki do obu kolumn to max 80f ( mieszkam w uk ) moze ciut wiecej jak sprzedalbym oryginalne z drugiej sprawnej.

Kopulka oryginalna to vifa TC26SF05-06 a srednio nisko nie mam pojecia ale 130mm.

Grzebiac po ebayu natknalem sie na glosniki elac a model 180JM23. Ten sam sprzedawca ma takze tweetery monacora model dt 300.
    Czy to dobre zestawienie ? Czy jakas dobra dusza zechciala by mnie naprowadzic na jakas kombinacje glosnikow, ktora nie zrujnuje mi portfela i pomoze ozywic sprzet? Jestem sklonny zaplacic kilka groszy za naprowadzenie na wlasciwy trop, wraz z dobraniem elementow zwrotnicy.

Pozdrawiam

Nie można dobierać głośników bez dedykowanej do nich zwrotnicy, chyba że ktoś kto ma o tym pojęcie i wcześniej je pomierzy oraz zrobi dla nich nowe, odpowiednie zwrotnice.
    Prawdopodobieństwo, że "przypadkowo" dobrane głośniki zagrają dobrze jest niewielkie.
    Jakie głośniki są uszkodzone w tych AE Aegisach i na czym polega uszkodzenie? Może jest jeszcze możliwość ich naprawienia?

Skomentuj

Glosnik bassowy byl klejony membrana z zawieszeniem . Tweeter nie gra wogole. Kosz tez ma klejony.
      Dystrybutor w anglii chce 75f za glosmik bassowy. Przy czym musze qpic dwa bo sa od nowej wersji kolumn.
      O tweeter nawet nie pytalem podejrzewam ze nastepne 70.
      Chce wykorzystac obudowy bo sa b solidnie zbudowane.
      I qpujac dwie pary glosnikow I nowe zwrotnice stworzyc kolumienki.
      Producent glosnikow nie ma znaczenia. Jedynie musza byc dostepne w uk. Nie chce placic za duzo za przesylke.
      Pozdrawiam

---------- Post dodany o 17:48 ---------- Poprzedni post o 16:57 ----------

Glosnik bassowy byl klejony membrana z zawieszeniem . Tweeter nie gra wogole. Kosz tez ma klejony.
      Dystrybutor w anglii chce 75f za glosmik bassowy. Przy czym musze qpic dwa bo sa od nowej wersji kolumn.
      O tweeter nawet nie pytalem podejrzewam ze nastepne 70.
      Chce wykorzystac obudowy bo sa b solidnie zbudowane.
      I qpujac dwie pary glosnikow I nowe zwrotnice stworzyc kolumienki.
      Producent glosnikow nie ma znaczenia. Jedynie musza byc dostepne w uk. Nie chce placic za duzo za przesylke.
      Pozdrawiam

Skomentuj

Nie na temat...
        Czy tylko mnie zastanawia co oznaczają słowa "qpujac" oraz "qpic"? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Rhainkraft Zobacz posta
          Nie na temat...
          Czy tylko mnie zastanawia co oznaczają słowa "qpujac" oraz "qpic"? :)
          Pisze z pracy jestem niezbyt obyty z klawiatura ekranowa, to raz, dwa
          Coraz mniejszy kontakt ze slowem pisanym po polsku robi swoje.
          Mea Culpa
          A cos w temacie ktory mnie nurtuje ?

Pozdrawiam

Skomentuj

Po włożeniu nowych innych głośników może, a nawet na pewno okażę się, że dźwięk będzie zupełnie inny, co wtedy zrobisz z tymi kolumnami? Każdy w używanym sprzęcie szuka dobrego stanu wizualnego i oryginalnego stanu technicznego wszelkie zmiany raczej dyskwalifikują go. Będziesz miał duży problem ze sprzedażą takich kolumn, ew ktoś kupi dla przetworników. Nowe przetworniki musisz dopasować do litrażu obudowy, jeśli będzie za duża zmniejszyć jeśli za mała to zaczyna się problem, kolumny trzeba zmierzyć a później zrobić zwrotnicę, co jeśli przetworniki będą inne frontem, mniejsze lub większe co z frezami pod głośniki?

Kup schowaj do szafy a na Ebay szukaj kolumn ze zniszczoną obudową ale sprawnymi przetwornikami lub szukaj samych przetworników.

Podstawowe pytani ile kolumny będą Cię kosztowały znalazłem info że w 2000 roku kosztowały w PL 1100 zł nie jest to jakaś zabójcza cena, nie sądzę, żeby z czasem zyskiwały na wartości. Jeśli ich cena jest na prawde atrakcyjna a wizualnie są w bardzo dobrym stanie, nie bawił bym się w naprawianie tylko spróbował zarobić na sprzedaży ich dalej w jakiś fajnej cenie albo uzbroiłbym się w cierpliwość i próbował znaleźć oryginalne przetworniki. Na pewno nie wymieniałbym na inne przetworniki które całkowicie zmienią brzmienie a później nikt całości nie będzie chciał odkupić.

A może tak jak KAPRINT pisze, może jadnak jest sposób na naprawę tych przetworników, pokaż ich zdjęcia a może akurat jakiś specjalista w tej dziedzinie się wypowie? BTW potrzebujemy jeszcze symbolu głośnika niskośredniotonowego podobno też Vifa w nich była. :)

Skomentuj

Przede wszystkim nie będzie łatwo dobrać głośniki niskośredniotonowe pod oryginalne wyfrezowanie. Wysokotonowe o takiej średnicy i niedrogie to może SC10N.
              Można spróbować dopasować Visaton W130S-8 Ohm - widziałem w necie do nich zwrotnicę, ale kosze są okrągłe i litraż AE za mały (ok. 10 l), żeby zagrało to jakimś basem poniżej 80 Hz.
              Jeżeli jedyną wadą głośników niskośredniotonowych jest to, że były klejone to może je zostawić i tylko wymienić tweetery dostrajając do nich zwrotnice.

Skomentuj

Po kolei, kupilem - kolumny kosztowaly mnie 9f - wiec jakies 50 zl.( nie mam ich jeszcze w domu - ogladalem u znajomego ) ) Kupujac wiedzialem ze nie sa sprawne. Tweeter jeden nie dziala wogole dodatkowo byl klejony jakims silikonem - peknieta obudowa glosnika, dosc konkretnie - wyglada jakby sie rozpadl na czesci pierwsze.. Bass mial kleione zawieszenie i nie gra tak jak sprawna kolumna. Wyglada jakby glosnik zaliczy upadek ze standow . Lekko ukruszony jeden bok obudowy. Walory estetyczne narazie nie graja roli Opis ze strony "At 14.5" high, the Aegis' cabinet is larger than the AE1's, and is constructed of 15mm MDF stiffened by a vertical H-brace, and with a 25mm baffle" dalej o zwrotnicy "Crossover frequency: 2.8kHz. Crossover slopes: asymmetric second-/third-order. Frequency response: 50Hz-20kHz, ±3dB. Sensitivity: 90dB/2.83V/m. Nominal impedance: 8 ohms. Recommended power: 120W maximum.
                Dimensions: 14.5" (362mm) H by 7.6" (192mm) W by 9.25" (235mm) D. Weight: 15.4 lbs (7kg) each." Z wymiarow wyliczylem 17 l ale odejmujac scianki 15mm MDF pewnie 15 ?
                Mam dostep do narzedzi stolarskich i kogos kto sie umie z tym sprzetem obchodzic. Chce zmienic obie pary glosnikow i wsadzic nowa zwrotnice ( stare ze sprawnej kolumny sprzedam na ebayu ) Bedzie to sprzet do sypialni lub komputera bez aspiracji na HI End, szkoda mi poprostu ich wyrzucic czy kupic oryginalne glosniki - za to drugie zona pewnie by mnie udusila we snie poduszka ;0 ( 2x 75f + tweeter ).
                Peerless sko130 pasuje idealnie 134mm ;0

Skomentuj

Kolego, daj sobie z tym spokoj. Lepiej zrobic cos nowego lub poszukac uzywek na ebaju. Reanimacja takich zlomow do niczego dobrego nie doprowadzi.

Skomentuj

Albo robisz oryginał albo sam robisz DIY od podstaw. Nie wyrzucaj tych kolumn sprzedaj je w takim stanie w jakim są albo szukaj na aukcjach oryginalnych głośników.

Skomentuj

Czaruję...
                    X