Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wykończenie obudowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wykończenie obudowy

To jak wykończyć obudowe każdy wie. Mozemy polakierować, okleić okleiną lub fornirem (mam nadzieje ze dobrze napisalem ten wyraz), ale mam jeszcze pytanko czy sa inne sposoby na wykończenie obudowy: otóż słyszałem o pewnym tworzywie które nie wiem dokładnie jak się nazywa może laminat???? <------wygląda to jak okleina, ale jest przyklajana za pomocą ciepła żelazka (cokolwiek to znaczy)------> tu juz jasne kładziemy, prasujemy, wyrównujemy krawedzie i gotowe

Nie wiem czy coś takiego istnieje, a jak już istnieje to nie wiem jak się nazywa. Jak ktoś wie coś na ten temat to niech smiało pisze :) pozdro all

off topic _ tam zadawaj takie pytania . to o co pytasz to okleina. laminaty sa to tkaniny lub waty sklejane zywicami a na nich jest zelkot ( cos jak lakier).

Skomentuj

wszystko pomieszałeś...
      laminaty to materiał do wykonywania obudowy tak jak mdf, płyta wiórowa. poprostu lamnatem nazywamy mate z włókna pokrytą żywicą (np.epoksydową)... materiał bardzo wdizęczny w obróbce :)

z kolei maty bitumiczne przykleja sie za pomocą suszarki.. sa niby samoprzylepne ale je sie używa to wytlumiania obudów subwooferów albo do wytlumianai drzwi samochodowych w carAudio

a jesli chodzi o wykończenie kolumienek to mozna zakupić okleinę która jest samoprzylepna pod wpływem ciepła.. np.żelazka... tak samo kanty na stole zeby sie dobrze trzymały mogą być wlasnie takim paskiem przyklejone na gorąco.. wiec to nic innego jak rodzaj samoprzylepnej okleiny.. a juz napewno nie nazywamy tego laminatem.

to chyba wszystko.

pozdrawiam.magik.

Skomentuj

Jeśli chodzi o laminat to na forum znalazłem tylko jedną konstrukcje wykończoną tym ustrojstwem - w razie pytań radzę skontaktować się z jej konstruktorem. http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=238

Skomentuj

Mozesz np baranimi skorami :).
          A tak na serio, to czym wykonczysz juz zalezy od Ciebie.

Skomentuj

Coś panowie trują....

Pomyślcie o płytach wiórowych laminowanych, tańsze zespoły głośnikowe są laminowane - zamiast naturalnego forniru. Blaty kuchenne - laminat. To są płaty grubości ok 1mm Klejone klejem (wiem ze masło maślane ) Nie do końca jak tzw. "brzegówka" klejona na ciepło, która jest miękka.

Skomentuj

mozesz nawet za przeproszeniem osrac i polakierowac wazne by sie tobie podobało:]

Skomentuj

trzeba odróżnić mate utwardzona zywicą do robienia obudowy od blatu kuchennego... tyle!

Skomentuj

Okleina

Tak jest coś takiego, są drewnopodobne i drewnopochodne. Przykleja się je tak jak napisałeś na żelazko ale nie widziałem szerszych niż 5cm. One nadają się do oklejania krawędzi.

Skomentuj

brzegówka jak ktoś juz napisał. laminat co innego...!! jesli kogos interesuje to niech pyta, chetnie odpowiem.. a jak chce zobaczyc to w dziale konstrukcji jest sub TatoTurbo... tam jednym z elementów jest laminat.
                    pozdrawiam. magik.

Skomentuj

wykonczenie epoxydowe

mozna zrobic tak - jesli chcesz miec np półokrągłe krawędzie - kup żywicę epoksydową taka jak do wykańczania desek windsurfingowych / kiedys sie je samodzielnie produkowało od zera/ - na brzegi kolumny polożonej "na plecach' zalóż listewki/trzeba zrobic cos w rodzaju korytka/ o wysokosci kjakichcs 10 - 15 mm - w korytko wylewa sie dobraną żywice i czeka az wystygnie i zastygnie:) potem mozesz to szlifowac jak chcesz - jak oblejesz tak wszystkie scianki a masz dobra zywice - to mozesz zrobic z kolumny nawet kształt niemal jajowaty - żywica w połączeniu z materiałem pozwala znowu wykonac wiele ksztaltów przestrzennych - jakichs ozdobników itp - mozna to szlifowac malowac - zawsze cos innego niz fornir lub okleina - duzy minus to to że moze ci wyjsc kolumna o kilka kilo ćięższa po takim zabiegu - ale jaka stabilnosc przy takiej wadze ! :)

Skomentuj

sama żywica się nie nadaje!! popęka!! musi być z matą szklaną!! inaczej nic z tego nie wyjdzie!!

Skomentuj

a może udekorować ją sztucznym, długowłosym i koniecznie czeeerwonym futerkiem

Skomentuj

kiedys ktos pokazywal suba obitego kolorowym futerkiem i nie powiem ciekawie to wyglądało

Skomentuj

mówisz poważnie. wpadł mi taki pomysł jak przypomniałem sobie klip Molesty
                              może to nie było by takie głupie... swoją drogą mam jednego pacjenta do udekorowania.

Skomentuj

nie czerwone futerko by nie pasowało ale na faze czemu nie. Tylko jak ktoś wpadnie na chate jakiś gość to wybrechta ale zawsze można włączyć włochatego potwota(czytaj suba) i wystraszyc dowcipnisia

a gdzie by mozna kupic takie jakieś futerko??

Skomentuj

Futerko może być z "mysik cipek" i można by je kupić w domu modu Versace albo u Gucciego. Tylko o futerko z żywych zwierzątek przpieprzyli by się ludzie z Greenpeac'u !
                                  :-)

Skomentuj

Czaruję...
                                  X