Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

aura tone, ava tone - założenia konstrukcyjne, proporcje, wyliczanie rozmiarów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

aura tone, ava tone - założenia konstrukcyjne, proporcje, wyliczanie rozmiarów

Witam. Poszukuję informacji na temat konstrukcji obudów i filozofii działania monitorów firm aura tone, ava tone (i nie tylko), które zamykały głośnik szerokopasmowy w sześciennej obudowie. Nie chodzi tam o objętość, strojenia itp, tylko bodajże o rezonanse skośne i odbicia wewnatrz obudowy. Mam dwa całkiem ciekawe głośniki szerokopasmowe Telefunken i chciałbym wyliczyć do nich obudowy tylko nie wiem jak, z tego co obiło mi się o uszy to chodzi m. in. o to, aby odległość krawędzi membrany od wew. krawędzi prostopadłej ścianki wynosiła 1/12, czy tam 1/10 średnicy samej membrany - ale to niepewne informacje. Wie ktoś coś na ten temat?

Pozdrawiam

Czy aby napewno az takie cuda tam sie znajduja? Czy chcesz po prostu zrobic kopie do domowego studia?

Tak naprawde mozna uzyc dowolnie innych glosnikow szerokopasmowych, one i tak maja tylko zadanie kontrolne, jak material brzmi na glosniki szerokopasmowym, ktory znajduje sie w wielu sprzetach konsumenckich, a nawet samochodach.

Skomentuj

Czaruję...
    X