Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SCXy czy ARNy?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SCXy czy ARNy?

Witam.

Mam taki dylemat, chcę wybrać jakieś woofery, rozmawiałem z Pawłem (pozdrawiam) i według niego
    SCXy mają lepszą średnicę, szczerze mówiąc nie wiem, bo ich nie słuchałem, natomiast ARNy urzekły mnie basem, niski i bardzo przyjemny, średnicy mi też w nich jakoś nie brakuje.

Chcę kupić coś żeby zmieściło się w 100zł za woofery, także mam do wyboru ekranowane ARN165, 14 SCX i ewentualnie 17 SCX.

Co by było z tego najlepsze? Cena ma dla mnie znaczenie, bo w podobnej kwocie można kupić używane monitory lepszej klasy, na razie męczę naukową zwrotnicę, ale na następny raz chcę zaprojektować coś co będzie jeszcze brzmiało, bo aktualne chińskie woofery z Qts 0.8 to straszne padło, do BR się nie nadają, w Cl nie schodzą nisko i właśnie brak niskiego basu mnie dobija.

Ogółem ma służyć do muzyki rockowej.

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
    Co by było z tego najlepsze? Cena ma dla mnie znaczenie, bo w podobnej kwocie można kupić używane monitory lepszej klasy
    W takim razie dlaczego chcesz pchać się w tanie głośniki?

Skomentuj

17 scx + PCX

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
        W takim razie dlaczego chcesz pchać się w tanie głośniki?
        Kiedyś może będą AWX-y, teraz chcę coś zrobić dla samej przyjemności i ćwiczeń, a znowu nie chcę żeby nie dało się tego słuchać.
        Po prostu jakiś dobry głośniczek z niskim zejściem, który pociąganie do 3k, żeby zrobić 2way, nie mam jakiś super wygórowanych wymagań, są takie jak napisałem.

W klasie ARN165 kopułka PC będzie dobra?

Skomentuj

W klasie ARN165 kopułka PC będzie dobra?
          czyli jednak chcesz najtaniej

Skomentuj

Napisałem w pierwszym poście czemu ma być tanio.

Nie wierzę, że tylko Paweł słuchał ARN-ów i SCX-ów, no chyba że mało kto sobie tym głowę zawraca.

14 SCX byłby o tyle lepszy, że z tym wymiarem mógłbym go spokojnie postawić na biurku, 17 SCX i ARN165 w 15l zajęły by więcej miejsca, także nawet względy praktyczne tym kierują, a przecież nie będę robił za kilka tysi do kompa, myślę że mija się to z celem, ARN czy SCX będzie o wiele lepszy niż jakiekolwiek zestawy do kompa, no i najważniejsze = przyjemność z roboty + kolejne doświadczenie.

Skomentuj

Nie wierzę, że tylko Paweł słuchał ARN-ów i SCX-ów
              Ja miałem ARN-y i na początek są ok.
              Paweł najwięcej chyba słyszał tańszych STX-ów.

Skomentuj

Do normalnego słuchania mam gotowe kolumny na ARN188 i stwierdziłem, że nawet są przyzwoite, takich akurat do budowy nie znalazłem, ale z podobnych jest ARN165 i dlatego nad nim myślałem, dodatkowo mam cewki na których może dałoby się zrobić zwrotnicę pod 4Ohm jak ARN-y, wiadomo że mogą się okazać nieodpowiednie, ale to już sobie pomierzę i się okaże co z zwrotnicą.
                Z tanich STX-ów jest jeszcze GDN-14-70, ale chyba nikt tego nie kupuje, bo jakoś nikt ich nie zrecenzował w moim temacie, jeśli napisali prawdziwe parametry to bym sobie je zaaplikował.

Duża będzie różnica? Fs ARN188 40Hz, ARN165 44Hz i 14SCX 45Hz, wszystkie mają Qts znośne do BR, tylko nie wiem czy jak będzie ciut wyżej zestrojony to nie będzie gorzej. Zmierzę sobie na ile te gotowe są.

Skomentuj

a nie pomyslales w taki sposob, ze roznica w cenie nie jest taka wielka a jakosc jednak lepsza?
                  wiec kup SCXa + PCXa za 60zl i bedzie cos duzo lepszego niz ARN

Skomentuj

Czaruję...
                  X