Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica pod XW 165

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica pod XW 165

Witam
    otóż mam dwa głośniki marki tesla, XW 165-1398 - 8ohm. Chciałem zbudować monitory na tych przetwornikach, problem tkwi w tym, że w sieci nie ma schematu jakiejkolwiek zwrotnicy do tego modelu głośnika. Irek kiedyś zaprojektował zwrotnicę pod wersje 4 ohmową, lecz pod 8 nie. Także może ktoś z was ma jakiś schemat, lub wie jak rozwiązać ten problem?

u czechow znajda sie zwrotnice
    jest jedna stronka gdzie mieli pelno zwrotnic do tych glosnikow, ale byly one chyba z kalkulatora

koniecznie chcesz je uzyc?
    obecnie STX SCX bije go na glowe jakoscia

Skomentuj

Aż będę musiał zainwestowac i kupić i sprawdzić jak się mają do 165-61/8
      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Paweł S. a słyszałeś i STXy i te Tesle? Czy tylko oceniasz pod względem parametrów?

znalazłem coś takiego, co jakby zmienić tą wysokotonówke co tam jest na PJ'ke STXa?
        http://svetelektro.com/clanky/regalo...e-tvm-254.html
        Last edited by avertim12; 05.11.2013, 17:39.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          u czechow znajda sie zwrotnice
          jest jedna stronka gdzie mieli pelno zwrotnic do tych glosnikow, ale byly one chyba z kalkulatora
          Chyba w domu na kompie mam pdfa ze zwrotnicami do zestawów na Teslach, jak wrócę i nie zapomnę to tego poszukam.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
            Aż będę musiał zainwestowac i kupić i sprawdzić jak się mają do 165-61/8
            Nie na temat...
            Paweł mówił, że różnica jest na korzyść SCX. Właśnie jestem w trakcie konstruowania czegoś na 14SCX i się zobaczy, bo do Tesli akurat mam możliwość porównać.

Skomentuj

Zamieszczone przez avertim12 Zobacz posta
              Paweł S. a słyszałeś i STXy i te Tesle? Czy tylko oceniasz pod względem parametrów?
              mialem bardzo duzo tesli. nie mialem chyba ARXow, ARP i ARNa 312
              bardzo dobrze je wspominam i gdyby firma nie upadla to zapewne nadal bym ich uzywal...
              tak przynajmniej mi sie wydawalo
              po kilku latac nieobecnosci wrocily do mnie "kolumny yoshiego" czyli 2xARN150 + GDWK 11/100. przerazilem sie jak to gralo!
              mimo ze wspolczesny SCX to nadal tani budzetowy glosnik to niestety technologia poszla mocno na przod i tesle przy SCXach to tania chinszczyzna.
              jedynie basem mozna tlumaczyc ARNy. zwlaszcza w zamknietej przyjemnie potrafily zagrac. SCXy nie schodza za nisko i nie graja poteznie, ale bas jest bardziej zroznicowany a srednica bardzo przyjemna

dla mnie nie ma zadnego uzasadnienia w uzywaniu obecnie ARNow
              Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
              Chyba w domu na kompie mam pdfa ze zwrotnicami do zestawów na Teslach, jak wrócę i nie zapomnę to tego poszukam.
              dokladnie o tych zwrotnicach mowie. ale nikt ich nie sprawdzil i wydaje mi sie ze to zwrotnice z kalkulatora

Skomentuj

Mamy z kolegą te same wzmacniacze sony ta f 570es, on ma fx-300 ja moje DIY na teslach i visatonie, moim zdaniem diy nie ustepuje stx, a jesli ktos by stwierdzil ze stx lepsze to różnica napewno nie jest duża, nie mniej jednak w grudniu postaram sie kupic komplet scx i sprawdze 1:1 w moim pokoju i reszta systemu, kabli.

Skomentuj

moim zdaniem diy nie ustepuje stx
                  mialem podobne zdanie jak zrobilem vify. to teraz zrob tak - zamien sie z kolega kolumnami na tydzien. wtedy zmienisz zdanie

Skomentuj

Napewno ciekawe doświadczenie ale to działa w 2 strony, tydzien nie slucham swoich a pozneij je uslysze i znow bede oczarowany, podobnie jak za kazdym razem gdy jestem u niego, oba zestawy sa dobre, chodzi tylko o to ze nie dzieli ich taka przepasc

Skomentuj

tydzien nie slucham swoich a pozneij je uslysze i znow bede oczarowany
                      chyba rozczarowany

pisalem - mialem podobnie z vifami. zamiencie sie na tydzien z zrozumiesz

Skomentuj

No chyba ze ten visaton tak nadrabia jakosc ;p
                        i w polaczeniu z stx to juz w ogole byłoby super

Skomentuj

zrob co napisalem a zrozumiesz
                          trudno uwierzyc w slowo pisane

Skomentuj

Znalazłem obiecany .pdf ze zwrotkami Tesli.
                            Nie wiem czy PawełS to miał na myśli, ale wyglądają jak z kalkulatora więc chyba tak.

zwrotnice_TVM.pdf

Skomentuj

tak, o ten chodzilo
                              ale jak pisalem nie jest to sprawdzone

Skomentuj

o ile XW jest jedna z najlepszych tesli to i tak szkoda na nie kasy i pracy wlozonej w projekt

Skomentuj

rozumiem, zbieram na scx [17-140], pj juz mam, także nie bedzie problemu.

Skomentuj

Zamieszczone przez avertim12 Zobacz posta
                                    także nie bedzie problemu.
                                    problem w tym ze ja zwrotnice bede robil z PC i PCXem

Skomentuj

Czaruję...
                                    X