Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Trzeszczace kondensatory.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Trzeszczace kondensatory.

Mam taki maly problem ze zwrotka, mianowicie:
    Posiadam kolumienki na stx27-150-8SS+GDN16-50-6+GDWK11/100, podzilal 150/2700,
    w zwrotnicy w torze wysokotonowym zastosowalem kondensatroty Jantzena a w niskotonowym (duze pojemnosci) bipolarne Elecnic, problem pojawia sie wowczas gdy przy wiekszej mocy slychac takie charakteystyczne trzaski w obydwu tonsilach, po wylutowaniu ze zwrotnicy tych bipolarnych kondow, trzaskow nie slychac. Zasilane to jest LM3886@41V, wzmak chodzi na innych kolumnach bez zarzutu. Nie wiem czy to wina tej firmy (Elecnic) czy zbyt malego napiecia przebicia kondensatorow bipolarnych, moze dochodzi do jakiegos malego przebicia przy wiekszej mocy, nie wiem. Zastanawiam sie teraz nad wymiana kondensatorow na inne albo nad wstawieniem ukladu szeregowo-rownoleglego tak aby zwiekszyc nap. przebicia.
    Jak mial ktos kiedys takie jajca ze zwrotnica to bardzo bym prosil o jakas sugestje, albo rade.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

na jakie napiecie masz te bipolarne?

Skomentuj

moze tez być źle zaprojektowana zwrotka i ci spada impedancja ponizej "dozwolonej"

Skomentuj

Bipolarne sa na 100V, co do impedancji to nie wiem jak ona wyglada (warunki domowe nie pozwalaja mi pomierzyc), wartosci elementow liczylem z wzorow a wartosc impedancji odczytalem z wykresow jakie posiadam, calosc jeszcze staralem sie na "ucho" cos dostroic, nie wiem moze przesadzilem z pojemnoscia kondensatorow?? Troche ja zwiekszylem o jakies 10% niz wychodzilo we wzorze (wzory sa dobre, sprawdzalem juz, zreszta pokrywaja sie z tym co sie wydobywa z glosnikow przynajmniej na ucho). Staram sie wyeliminowac rozne przyczyny i jakos dojsc do skutku.
        Do sredniotonowego zlozylem najpierw filtr gorno przepustowy 150H a zaraz za nim dolno przepustowy 2700Hz obydwa 12dB.

Skomentuj

Próbowłeś na innych kondach ?
          Być mozę wzmacniacz nie wyrabia.

Skomentuj

Wzmacniacz na 100% wyrabia, jak kupie inne kondensatory to sprawdze.
            Napiszcie mi tylko jak sie ma napiecie przebicia takiego kondensatora do wartosci zasilania wzmaka, nie jestem pewien ale mi sie wydaje ze np. jak nap zasilania mam -/+40V to razem jakies 80V, to nie powinno go przebic no chyba ze uklad drgajacy zwrotnicy jeszcze sie jakos wzbudza ?? (nie wiem).

SoundWawe a jaka moze byc ta "dopuszczalna" impedancja????
            Wszystkie glosniki to 8Ohm, zle moze byc tylko w miejscach podzialu to w najgorszym przypadku chyba bedzie cos kolo 4-3Ohm. Choc moze w tym cos jest bo jak podlacze tylko sam filtr (bez glosnika, tylko same kondy i cewki) to zaczyna trzeszczec, charakter tego trzasku jest jakby dostalo sie jakies ziarenko miedzy cewki a nabiegunniki w obu glosnikach (no raczej w 4 bo 2 kolumny sa)

Skomentuj

takich eksperymentów to ty nierób!! bez głośników na 100% impedancjia spada.... ps impedancja moze spadać nawet do 0,1 ohma w dość szerokim zakresie....

co do kondensatora to moze być problem bo to napięcie jeds podane dla DC (chyba)

Skomentuj

Wstaw poliestrowe MKT lub MKSE na 160 lub 250V DC (albo jakieś ruskie), ale nie bipolarne i powinno być dobrze.

Skomentuj

No tak ale niestety pojemnosci rzedu 47uF lub 68uF MKSE lub podobne sa niestety bardzo drogie, no i jeszcze na takie napiecie!!
                  Chce najpierw dociec przyczyny i pozniej zabrac sie ewentualnie za jakies przerobki.

Skomentuj

Witam,
                    Do pewnego momentu składałem tak zwane "baterie" z kondensatorów MKSE 10mikro/100VDC. To najprostszy sposób, lecz ostatnio coraz mniej opłacalny i niekonieczny. Co najmniej kondensatory polipropylenowe są już dość tanie.
                    Tych foliowych 10-ek kiedyś kupiłem na giełdzie "worek" po 2, czy 3 złote sztuka (w sklepie kosztowały 10), częściowo były to nawet wyluty, lecz wszystkie okazały się w pełni sprawne. Nawet pracują jeszcze (po 140 i 100mikro), zespoły zasilane są z końcówek 160W/4Ohm i te tylko 100VDC w zupełności wystarcza. Dlaczego tylko 100VDC i wystarcza, wybaczcie, lecz już nie chce mi się wyjaśniać. Jeśli brak giełdy, to spróbuj poszukać w Gomis`ach, dawnych Bomis`ach. Może znajdziesz, zaoszczędzisz trochę pieniędzy, może stracisz tylko trochę czasu. Po prostu jak najszybciej wy.... te bipolary.
                    Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Piotr01
                      Poniewaz jestes moim imiennikiem to chyba tak zrobie, wy..... te bipolarne bo jakos od poczatku mi sie nie podobaly <lol>
                      Mam nadzieje ze bateryjka na 100V wystarczy, pierwsze z taka sprobuje.

Skomentuj

Witam,
                        Przede wszystkim wynienisz je dla siebie, dla swoich uszu.
                        Życzę sukcesu, Piotr01

Skomentuj

Nie sądziłem, że to aż taka pojemność! Nisko tniesz :-)

Dopuszczalny spadek impedancji to 0.8 znamionowej.

Kolego Borys, można się bawić bez alkoholu, ale jest to dość ryzykowne!! :-) [jest taki rysunek Mleczki, rewelka!]

Skomentuj

Wlasnie tne stx bo z boku jest (150-200Hz).

Ryzyko narobienia dziadostwa po alkoholu jest znacznie wieksze, mimo to ciezko zachowac umiar kiedy w kolo same goralskie dziewczyny ehhhehe.
                            Poszukam tego rysunku, jakos mnie to zaintrygowalo.
                            Pozdr

[ Dodano: 2005-01-06, 01:37 ]
                            Dzieki Molibden
                            rysunek mleczki jest cacy tylko ze nie oddaje dokladnie obrazu zycia w akademiku ale ogolnie moze byc.

Jak zmienie kondy to dam znac co z tego wszystkiego wyszlo dzieki za wsio.

Cepry hej!!!!!

[ Dodano: 2005-01-12, 10:37 ]
                            Sounwave masz racje z ta impedancja, po podlaczeniu do Yamahy 1020 (580W z sieci) sprzet wymiata mi meble z chalupy i nic nie trzeszczy LOL. A co do pomiarow to dobry samarytanin z tegoz forum pomoze mi to sprawdzic i bede znal szczegoy. LM po prostu puchnal i nie wyrabial pradowo (tak mi sie zdaje). Yamaha miota stxem jak trzeba, takze to nie kondy.

Mam jeszcze takie pytanie jak mam bipolarne na 100VDC to ile gdzies na VAC to bedzie w akustyce (gdzies wyczytalem ze cos kolo 600V) ??

Co do wymiany kondow na nieelektrolity to wymienie tylko ten w czesci sredniotonowej bo przez niego wprost idzie sygnal, a w czesci niskotonowej bipolarny zwiera sygnal do masy a calosc idzie przez cewke takze go zostawie ( pewnie i tak nie bede slyszal roznicy niskich tonow). Czy to dobry pomysl ???

Skomentuj

Czaruję...
                            X