Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prośba o zweryfikowanie koncepcji kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prośba o zweryfikowanie koncepcji kolumn

Witam.
    Chciałbym zbudowac sobie niewielkie głośniki estradowe. Czy przetworniki jakie wybrałem będą dobre? Prosił bym o opinie na temat tego zestawu. Nisko-średniotonowy WM.STX.15.2.500.8.F.S.MC a wysokotonowy GDWT12-19/150. Włożone do 80l obudowy BR strojonej na 40 Hz (tak podaje producent). Jak nie to co mógłbym mieć za max 500 zł za parę. Pozdrawiam Tomeq

to ani estrada, ani dobry pomysl

Skomentuj

W takim razie co byś polecił za 500zł/para?? Wiem, że to budżetówki ale nie mam teraz siana. Zainwestowałem w resztę sprzętu, i do dopełnienia potrzebuję kolumn.

Skomentuj

klon pylon amber
        czekam na glosniki do tego zeby dopracowac zwrotnice i odsluchac ileto jest warte

no chyba ze to ma byc w plener?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          no chyba ze to ma byc w plener?
          Paweł, Pylon Amber to nie estradówki (z racji zastosowania głośnika domowego), i nie ważne czy to ma być w domu czy w plenerze, ponieważ różnica i tu i tu w porównaniu z kolumną estradową jest ogromna.

Zamieszczone przez nowakus Zobacz posta
          Nisko-średniotonowy WM.STX.15.2.500.8.F.S.MC a wysokotonowy GDWT12-19/150.
          Tonsil w tym przypadku to zły pomysł.

Tu masz projekt: http://www.stx.pl/schemat-zestaw-wm-...n-373-142.html
          Wiem że wyjdzie 100zł więcej, ale taniej i lepiej nie będzie.

I w tym przypadku będziesz miał pełnoprawną kolumnę estradową.

---------- Post dodany o 13:01 ---------- Poprzedni post o 12:52 ----------

Wiem, że to budżetówki ale nie mam teraz siana. Zainwestowałem w resztę sprzętu, i do dopełnienia potrzebuję kolumn.
          A tak z ciekawości, jaki sprzęt kupiłeś skoro nie masz jeszcze kolumn?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
            Paweł, Pylon Amber to nie estradówki
            wiem, ale budzet niski i podal przyklad glosnikow domowych...

Skomentuj

Pawel S.: Nie o taki typ kolumn mi chodziło. :)
              marian: Jako, że jestem studentem budżet jest dośc marny. A więc: mikser Allen&Heath ZED18 + rack, mikrofon Cobalt C09 <wiem że też półka średnia, ale na razie wystarczy> statyw mikrofonowy Stim, oraz okablowanie firmy Schulz-Kabel. Jestem na etapie składania elektroniki siłowej i mam na to 1000zł. Więc szukając używanej końcówki mocy, na kolumny zostaje ~500zł/para. Budowałeś może ten zestaw z projektu STX'a?? Słuchałeś ich??
              P.S.: Przetwornik STXa z pierwszego posta to konstrukcja na twardym zawieszeniu. Raczej nie domowa.
              Last edited by nowakus; 24.11.2013, 12:58.

Skomentuj

http://www.stx.pl/pa-600-8-fr.html ja mialem przez pewien czas mniejsze
                brzmienie w pelni poprawne, nawet troche basu bylo. driver ma troche nie czysta srednice, ale dasie tego sluchac... powiedzial ten co slucha tylko w domu

znajomy do ktoregoone trafily byl bardzo zadowolony. duzo lepsze niz peveye jakie mial wczesniej

Skomentuj

Czyli mam włożyć midwoofery 15" i starczy teweeter D-500 STXa?? i To w 80l al BR czy zamknięta?? Bo w specyfikacji jest że BR a w projekcie kolumny nie ma nic o BR. Jaką końcówką pędzi ten kolega kolumny??

Skomentuj

Budowałeś może ten zestaw z projektu STX'a?? Słuchałeś go??
                    Nie muszę go składać aby wiedzieć że za tą cenę lepszych kolumn pełnopasmowych nie złożysz :)
                    PA-600 są ok, ale bez suba w ogóle do nich nie podchodź.

Jeśli mogę spytać, to do jakich celów ten sprzęt?

---------- Post dodany o 14:05 ---------- Poprzedni post o 14:02 ----------

Czyli mam włożyć midwoofery 15" i starczy teweeter D-500 STXa??
                    Nie, projekt jest pod D-800.
                    Jeśli chcesz kupić jakieś inne drivery to musisz przygotować się na to że to nie zagra jak powinno (biedny kupuje dwa razy).

To w 80l al BR czy zamknięta?? Bo w specyfikacji jest że BR a w projekcie kolumny nie ma nic o BR
                    Bo być nie musi, masz podane strojenie i tyle, port bas reflex dobierasz sam.

Skomentuj

Czyli zrobię wg projektu. Sprzęt ma być wykorzystywany do nagłaśniania małych koncertów, konferansierki, okazyjnie jakieś pogranie przy ognisku/grillu, mała zabawa w gronie przyjaciół typu sylwester na salce itp. Na razie mają grac bez dodatkowych dołów, bo ... nie ma kasy :(

Skomentuj

Sprzęt ma być wykorzystywany do nagłaśniania małych koncertów, konferansierki
                        Na tym etapie nawet o tym nie myśl, o kasie za taką "imprezę" również.
                        Nie masz tyle sprzętu (nie wspominam już o jakości) aby takie "imprezy" robić.
                        15 lat temu to by jeszcze przeszło, ale nie dziś.
                        Nie chodzi o to że klient X jest w stanie zgodzić się na taki sprzęt i zapłacić za to, ale o to że w ten sposób psuje się rynek nagłośnieniowy... czyli na dłuższą metę sam sobie kopiesz dołek.

bo ... nie ma kasy
                        Więc albo pozostaje to jako hobby, albo bierzesz kredyt na kilkadziesiąt tysięcy i wtedy działasz.
                        Wiem ile trzeba wydać aby zacząć nagłaśniać zwykłe konferensjerki, dlatego ich nie robię... nie wspomnę już o koncertach.

Na imprezy wśród znajomych taki sprzęt może być.

Skomentuj

Nawet nie myślałem o tym żeby to robić za cash. To ma być w ramach hobby, ewentualne charytatywnie dla znajomyh mały jakiś event :) Pyatnie mam jeszcze jedno lepiej robić na 15" o których mowa czy WM.STX.12.2.500.8.F.S.MC 12" 250W ale 99dB nie 97. cena ta sama. Co lepiej się odezwie base, bo w muzyku mi mówili że 12" wbrew pozoro więcej basu da. Ja tego nie słyszałem dlatego pytam :P

Skomentuj

Oczywiście że 15" zagra lepiej basem w tym przypadku, dlatego podałem taki projekt.
                            Jeśli miał byś robić suby w planach, to wtedy PA-600 było by lepsze.

w muzyku mi mówili że 12" wbrew pozoro więcej basu da
                            Nie wiem co to "muzyk" (sklep?), ale fajnych tam mają "fachowców" :)
                            Żeby móc odpowiedzieć na pytanie który głośnik zagra lepiej basem, trzeba znać ich parametry... jeśli gość nie widział parametrów tych głośników i powiedział że 12" lepiej zagra, to brawo, a jak widział to tym bardziej :)

Skomentuj

Mhmmm to już wszystkie moje wątpliwości rozwiane :)Dziękuję Marian za pomoc :) Teraz powoli zabiorę sie za budowę :)

Skomentuj

Pamiętaj o tym, żeby nie zmieniać horna do drivera na inny (mniejszy, tańszy), horn musi być taki jak w projekcie.

Przeglądając horny nie znalazłem żadnego o takich wymiarach jak w projekcie.
                                Najbardziej zbliżony to tego jest ten: http://www.stx.pl/horn-373-142.html
                                Może nawet o tego dokładnie chodzi, tyle że wymiary ktoś źle podał.
                                Zapytaj w STX-sie.

Skomentuj

O zmienianiu horna wiedziałem. Jak będe zamawiał to zapytam o to :) Dzięki!

Skomentuj

Witam.
                                    Zmówiłem płyty na kolumnę i przystąpiłem do zamawiania części z STXa. I mam problem co do cewek, ponieważ na ich stronie nie ma takich jak mi potrzeba. Znalazłem o tej samej indulcyjności <co chyba jest najważniejsze> lecz o innej rezystancji mniejszej lub większej o 0,1 oma. W projekcie sa potrzebne cewki o parametrach: L1: L=0,4mH, R=0,4 oma<powietrzna>; L2: L=0,7mH, R=0,3 <rdzeniowa>. Na ich stronie znalazłem cewki o następujących parametrach: L=0,7mH, R=0,2oma <rdzeniowa> oraz druga L=0,4mH, R=0,3 oma <powietrzna>. Moim zdaniem te cewki się nadadzą do budowy zwrotnicy, ale wolę skonsultować z ludźmi o większej wiedzy. Pozdrawiam. Tomeq

Skomentuj

0.1R się nie przejmuj, margines błędu.

Weź te z mniejszą rezystancją i fajrant.

Skomentuj

Też tak myślałem, ale wolałem się upewnić :) dzięki :)

---------- Post dodany 11.12.2013 o 12:06 ---------- Poprzedni post 10.12.2013 o 22:17 ----------

Witam napotkałem kolejny problem. Mianowicie u STXa nie mają na stanie tego horna. Dzwoniłem i do końca roku nie będzie na pewno. Kolumny są koniecznie potrzebne na sylwestra. Co mam teraz zrobić. Czy wogóle jakieś zamienniki wstawić, bo rozjedzie się brzmienie i cała koncepcja? Może ma ktoś te horny na zbyciu chętnie odkupiłbym 2 sztuki. Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X