Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głosnik centralny do KD

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głosnik centralny do KD

Witam ponownie, napalony po udanej próbie DIY, chcę więcej. Na razie jestem zadowolony z kolumn które z waszą pomocą stworzyłem, ale projekt wysokiej klasy monitorów chodzi mi po głowie ale będę z nim walczył najwcześniej w przyszłym roku. Teraz chciałbym wymienić mój kiepski centralny na coś lepszego i bardziej dopasowanego do mojego miejsca.
    Więc chciałbym aby był to głośnik w wersji slim czyli o wymiarach około (WxGxSz) 75mmx100mmx500mm-1000mm,
    Chciałbym go maksymalnie uprościć i dlatego myślałem o takich dwóch przetwornikach danych podwójnie:
    http://www.europe-audio.com/Product....oduct_ID=11383
    http://www.europe-audio.com/Product....oduct_ID=11386
    Myślę że przetworniki szeroko-pasmowe stworzą najmniej problemów, a zwrotnica podobno w nich jest nie potrzebna. Oczywiście można zastosować jakieś ograniczenie częstotliwościowe na dole ale to mogę ustawić na amplitunerze KD od jakich zakresów ma grać.
    Zwracam się więc do was o pomoc w ogarnięciu tematu.

Jak dobrze zauważyłem to teraz jako fronty masz projekt z wavecorami. Głośnik centralny powinien posiadać tą samą wysokotonówkę co reszta głośników w KD ( a najlepiej 5 takich samych kolumn) . Jeśli będziesz wiedział, że zmieniasz fronty to możesz robić na nowych głośnikach ale jak nie to ja proponowałbym coś z WF182BD09 u góry.
    Pozdr

Skomentuj

Zamieszczone przez czarecki Zobacz posta
      WF182BD09 u góry.
      Chyba z TW030 WA06 :)
      Z tym, że to nie będzie slim, front w tych głośnikach ma 115mm :/
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
        Chyba z TW030 WA06
        Oczywiście. Poranna pomyłka:) Faktycznie buda nie będzie mała ale miałem okazję obejrzeć ten sam film ( transformers 1) na dwóch kompletach kolumn do KD - mieszaniec u mnie i wszystko idealnie dobrane u brata i powiem szczerze że gra jest warta świeczki:)
        Pozdr

Skomentuj

Właściwe ja teraz gram na centranym jamo i nie ma z tym jakiegoś problemu. Myślałem o wykorzystaniu dwóch szeroko pasmowych głośników o srednicy do około 2, 5-3cali,

---------- Post dodany o 12:36 ---------- Poprzedni post o 12:34 ----------

Zamieszczone przez czarecki Zobacz posta
          Oczywiście. Poranna pomyłka:) Faktycznie buda nie będzie mała ale miałem okazję obejrzeć ten sam film ( transformers 1) na dwóch kompletach kolumn do KD - mieszaniec u mnie i wszystko idealnie dobrane u brata i powiem szczerze że gra jest warta świeczki:)
          Pozdr
          gra jest warta świeczki? co masz na myśli. Dążyć do ujednolicenia czy do wersji slim.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
            gra jest warta świeczki? co masz na myśli. Dążyć do ujednolicenia czy do wersji slim.
            SOrry z rana coś mi nie idzie pisanie:) Chodziło mi o dążenie do ujednolicenia w tym przypadku wysokotonówki w KD. Oczywiście jak masz ampli z górnej półki to możesz się pobawić w kalibrację mieszanych głośników ale myślę że efekt będzie mizerny. Jak ktoś tutaj kiedyś napisał - wysokotonówka to serce każdej kolumny i od niej najbardziej zależy jakość dźwięku ( albo coś w ten deseń :) )

Skomentuj

Amplituner mam w miarę dobry, to Marantz Sr 7007 i daje on radę. Kino traktuję po macoszemu więc nie zależy mi tak bardzo. Znalazłem jeszcze takie coś:

http://www.parts-express.com/tang-ba...eaker--299-113

Z tego co pamiętam to było zamówienie na naszym forum, to może nie jest to takie złe.

Skomentuj

Jeśli dążyć do ujednolicenia i na przodzie będę miał monitorki to na centralny lepiej jest zrobić taki sam czy też klasyczny mtm , są jakieś przesłanki że producenci robią przeważnie takie kolumny centralne ?

Skomentuj

Zacytuję odpowiedzi misiomora z mojego wątku na AS:

Jeżeli center może stać za transparentnym akustycznie ekranem (pytanie o jakość tej transparentności jeżeli jednak ekran ma odbijać światło z projektora), to może być zwykłym monitorem 2-drożnym. Układ poziomy służy wyłącznie zbliżeniu centra do ekranu w przypadku jeżeli jedno jest nad drugim. I nie rezygnowałbym pochopnie z tej opcji gdyby jednak z transparentnością akustyczną ekranu nie było do końca dobrze.

Poziome d'Appolito to kiepski układ - bo słuchacze siedzący w bok od osi systemu mają osłabiony wyższy środek za sprawą nierównej odległości od midwooferów i przesunięcia faz jednego wzgledem drugiego, a to właśnie oni najbardziej potrzebują centra do "związania" dialogów z ekranem. Siedzącemu na wprost wystarczy tryb phantom a więc zmiksowanie sygnału centra po połowie do frontów lewego i prawego.

Dlatego najlepszym układem centra, spotykanym w najwyższych seriach renomowanych producentów jest WTMW z pionową sekcją TM między wooferami ustawionymi po bokach. Oczywiście wypadałoby zrobić pozostałe kolumny (a już na pewno fronty) zgodne fazowo z centrem.

Skomentuj

Ekranu akurat nie mam, centralny jest podwieszony zaraz pod plazmą, więc wychodzi na to że warto było by chociaż sprawdzić jak to zagra na 3 identycznych konstrukcyjnie kolumnach, dzięki za odpowiedź w każdym razie

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                      Jeśli dążyć do ujednolicenia i na przodzie będę miał monitorki to na centralny lepiej jest zrobić taki sam czy też klasyczny mtm , są jakieś przesłanki że producenci robią przeważnie takie kolumny centralne ?
                      Oczywiscie że są. Układ D'Appolito ma lepszą charakterystykę dookulną co porawia głębie odbioru. Przy stosowaniu nieparzystych akustycznych filtrów np 18dB/okt efekt jest najlepszy.

Skomentuj

Czaruję...
                      X