Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TIW 250xs two way?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TIW 250xs two way?

Witam,

Jak u gory napisane, chcialbym zrobic konstrukcje 2way na tym tiwie. Wiem ze ciezko bedzie, dlatego tez szukam dobrego midtweetera. myslalem nda dsm 25 ffl ale on ma rezonans za wysoki. Ma ktos jakies propozycje co do tweetera ktory pociagnie od okolo 2000/2500 przy 18db/okt ?

Zdaje sobie sprawe ze lepiej bylo by 3 way z jakims dedykowaym midderem, ale chce tak ze wzgledu na mniejsza obudowe i koszty. a tiwy juz mam wiec klamka zapadla
    Pozdro :)

2 drogi??
    Z tak dużym wooferem??
    Z tak wysokim podziałem??

Imposible :/

Chyba, ze masz 1500zl/szt na beyme
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

TIWy to sa pompki do basu a nie glosniki do odtwarzania srednicy.
      Albo zrobisz 2+2 albo kupisz szerokopasmowce.

Skomentuj

Pisałem Ci na elce o tym DSM, nie patrz na rezonans, da się spokojnie niżej ciąć bez wpływu zniekształceń. 2kHz to bezpieczna częstotliwość dla niego, a czy TIW zagra do ok. 1600 przynajmniej to już trzeba sprawdzić w praktyce, chociaż teoretycznie powinien jakoś zagrać, 2way to zawsze kompromis.
        Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
          chociaż teoretycznie powinien jakoś zagrać, 2way to zawsze kompromis.
          Nie da się zrobić 2 way na tiw200 a co dopiero na 250 .
          I to żądne teoretyzowanie tylko praktyka .

Zapomnij o 2 way .
          Podział 200-300Hz .

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
            Pisałem Ci na elce o tym DSM, nie patrz na rezonans, da się spokojnie niżej ciąć bez wpływu zniekształceń. 2kHz to bezpieczna częstotliwość dla niego, a czy TIW zagra do ok. 1600 przynajmniej to już trzeba sprawdzić w praktyce, chociaż teoretycznie powinien jakoś zagrać, 2way to zawsze kompromis.
            O czym ty piszesz? :)
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Widzialem temat na elektrodzie ale nie chcialo mi sie czytac calosci...
              Ja bym dal F155 i po sprawie

Skomentuj

Nie ma rzeczy niemozliwych w tej dziedzinie nauk.. sa tylko rzeczy ciezko osiagalne. nie wiem czy sie chce w 3way pakowac ze wzgledu na dodatkowe komplikacje z faza i zwrotnica a zaprojektowanej raczej nie znajde chyba ze z jakiejs kosmicznej konstrukcji visatona z 6000zl za sztuke a to mi sie do konca nie widzi

Ma ktos lepsze rozwiazania niz dsm 25 ffl ? To jest jak narazie jeden glosnik z propozycji, sam znalazlem jeszcze owego seasa chociaz on ma zdecydowanie slabsze pasmo.
                http://www.seas.no/index.php?option=...=90&Itemid=114

pozdrawiam.

Skomentuj

Chory pomysl, co tu wiecej pisac...

Skomentuj

27tbfc/g ciety II lub III rzędem przy na 1.9kHz gra tragicznie
                    A co bedzie jak wytniesz go niżej?
                    Zobacz na charakterystykę
                    Ma -6dB przy 1kHz i to na samym roll offie

---------- Post dodany o 08:36 ---------- Poprzedni post o 08:30 ----------

Do konstrukcji ovesized z niskimi podziałem widze tylko Wavecor TW030WA08
                    Wersja 8 om z ferrofluidem
                    Ale i tak polecam cięcie go w okolicach 2kilo
                    A na woofer 8" (dedykowane do 2 dróg) i wtedy moze cos z tego bedzie
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie ma rzeczy niemozliwych w tej dziedzinie nauk.. sa tylko rzeczy ciezko osiagalne
                      Łatwo i przyjemnie jest głosić twierdzenia niedowodliwe: nie da się ich obalić tak samo, jak udowodnić.
                      Co to pytania o to, z czym połączyć w konstrukcji dwudrożnej głośnik TIW250, to jeżeli otrzymuje się od doświadczonych kompetentną i racjonalnie uargumentowaną odpowiedź, że z niczym, bo w żadnym razie się to nie zgra, to proponuję poskromić upór i przyjąć odpowiedź z pokorą i wdzięcznością.

Skomentuj

Zamieszczone przez Eminence Zobacz posta
                        Nie ma rzeczy niemozliwych w tej dziedzinie nauk.. sa tylko rzeczy ciezko osiagalne.
                        Połączyć może i się da z jakąś wysokotonówką, ale po co zaczynać taki projekt którego średnie tony to będzie tragedia, albo ich brak. Nawet są takie głośniki 15cm - stworzone do basu i często już takie głośniki nie są w stanie już odtworzyć poprawnie średnich tonów. Z samego rozsądku radzę jeszcze raz przemyśleć projekt, bo takie coś nie ma prawa zagrać.

Słowo osiągalne wogóle tutaj nie pasuje Bo niby co ma być osiągnięciem w tej konstrukcji?

Skomentuj

To zadam inne pytanie w takim razie skoro tak bardzo odradzacie ten 2way.
                          Jezeli mam sie przezucic na 3way to z czym polaczyc tego tiwa?
                          Chcialbym aby kolumny byly aktywne i jak najmniejsze. Fajnie by bylo jezeli widoczny bylby tylko mid+tweet wiec moze cos w stylu o budowy 4th bandpass w srodku kolumny ? Podobaja mi sie tez sredniotonowce bez kopulki (wklesle)

Skomentuj

porywasz się z motyką na księżyc bez żadnego pojęcia .

Skomentuj

Czaruję...