Witam, zastanawiam się czy można by zmodyfikować zestaw głośników do kina domowego. Głośniki model m-audio 9920, może na bazie głośników STX dało by się podrasować ?? i wymienić zwrotnice ? Niestety na głośnikach w kolumnach nie ma żadnych danych. Czy jest to nie opłacalne ?? Proszę o opinie i pozdrawiam.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
M-audio 9920 można zmodyfikować??
Collapse
X
-
Miałem kiedyś 9950 trochę wyższy model. Kupowanie głośników i robienie zwrotnicy to największy koszt, napewno przerastający cenę takich nowych. Głośników niema co wymieniać bo w cenach powiedzmy akceptowalnych dla tego projektu ńic lepszego nie kupisz. Możesz spróbować pobawić się ze zwrotnicą i zrobić 2,5 way napewno zagra lepiej niż na tym co jest w środku.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ruffpl Zobacz postaNie na temat...to chyba nie to m-audio co to m-audio? http://www.m-audio.com/
http://www.m-audio.pl
Skomentuj
-
Zamieszczone przez charLeS Zobacz posta
Oczywiście jeśli się nie opłaca, to nie ma się co pchać w modyfikacje, ale mam wrażenie że można z tego wycisnąć coś więcej :-).
W każdym bądź razie oto dane:
Kolumny mają pojemność 42,29L z tunelem br 65mmx90mm
Głośniki wielkości 155mm
Otwór montażowy 175mm
Zwrotnica :
Może samą zwrotnice warto wymienić?, choć więcej wysokich tonów też by się zdało ... jak myślicie??
Skomentuj
-
Jak chcesz coś wykombinować, to system pomiarowy i tak zrobić trzeba, więc wyjdzie kilkanaście zł w górę za kapsułkę elektretową, rezystory i wtyki. Z zwrotnicą znacznie gorzej, za 50zł to jeszcze można jakąś 2rz zaprojektować (rdzeniowa cewka na woofer, bipolarne kondensatory, może foliówka na tweeter), tylko najlepiej posłuchać kilku wariantów, a to też kosztuje (kolejne elementy).
Ja aktualnie robię pierwsze małe monitorki (ale staram się "z głową") i może tak z 300 wyjdzie (na 14SCX), a to i tak mniejsze głośniki.
Głośnik 155mm i 42l? Dużo jakoś, pokaż może coś więcej.
Byś dokładniej pomierzył, to może 17SCX wejdzie po przeróbkach (zobacz sobie wymiary na stronie), ale tak czy inaczej będzie trzeba zrobić zwrotnice, lepiej chyba to sprzedać i zacząć od choćby tych STX-ów.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz postaOtwór montażowy z wielkością głośnika pomyliłeś.
Głośnik ma średnicę całkowitą 175mm a otwory montażowe są na 169mm, jeśli o to chodzi.
Z resztą fotka głośnika:
Chcę przeznaczyć tyle żeby się to opłacało, dało jakąś sensowną różnicę, bo jeśli trzeba zainwestować więcej niż koszt nowych to nie ma sensu :-)
Skomentuj
Skomentuj