Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Niski centralny z aspiracjami na dobry dźwięk - koncepcja i dobór głośników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Niski centralny z aspiracjami na dobry dźwięk - koncepcja i dobór głośników

Panowie - macie jakieś pomysły na kolumnę centralną ale w wymiarze slim?
    Wysokość max około 10cm (najchętniej 7cm - obyło by się bez rewolucji w półeczkacj), szerokość do 99cm, głębokość 20-25cm. Zastanawiałem się nad układem coax w środku (chyba samochodowy bo w średnicy 10cm to nic dla domowego audio nie znalazłem) i do tego 4 (czy tam więcej) niskotonowców. Druga opcja to zamiast coaxa jakiś pełnopasmowiec (lub średniotonowiec) i nad nim jakiś niewielki wysokotonowy (Swans TN 28, ew. w wersji bardziej budżetowej np. Dayton Audio ND16FA - lub podobny bo tego ciężko kupić). Fajnie jakby efektywność była możliwie wysoka (90dB/W+)
    Podział okolice 150Hz i potem zależnie od wysokotonowca - pewnie 4KHz lub wyżej.
    Nie bardzo wiem jakie głośniki rozważać. Budżet powiedzmy w dwóch wersjach do 500zł i do 1000zł na przetworniki.
    Ma to szansę grać na tyle dobrze żeby SACD wielokanałowo sobie z przyjemnością słuchać?

Inspiracja:
    Yamaha NS-C310 (wymiary 94x440x125mm i pasmo od 90Hz -10dB i efektywność 90dB/W)

Projekt DIY:

Z czego wyszło:

Wysokotonowca widziałby mocowanego ponad średniotonowcem:

Największy problem mam z wyborem głośników, ale i nie jestem pewien czy koncepcja się sprawdzi (czy nakład przełoży się na efekt)

Napisz najpierw co masz na frontach.

Skomentuj

Fronty będą robione tak żeby pasowały z centralnym - na razie jest stereo na Klipsch Tangent 400 i one nie będą w zestawie wielokanałowym (pozostaną do czystego stereo). Na nich będą stały kolumny frontowe podpięte do ampli kd. Czyli jak będę miał koncepcję na centralną kolumnę to na takich samych głośnikach pomyślę nad pozostałymi kolumnami.
      Miałem kupić gotowca w stylu HARMAN KARDON HKTS 60 ale nie jestem przekonany do takich zestawów, a poza tym przynajmniej głośnik centralny musi być srebrny żeby pasował do TV i reszty...

Skomentuj

http://www.tb-speaker.com/detail/1208_03/w23-1286sc.htm

nie jestem pewien czy to dokladnie ten model, ale jest maly, potrafi zagrac basem, jest glosny i gra dobrze pelnym pasmem

Skomentuj

Czaruję...
        X