Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tłumik L-Pad

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tłumik L-Pad

Witam,

Proszę o doświadczonych kolegów o odpowiedź, czy będzie różnica w działaniu L-Pada jeśli rezystor równoległy będzie podłączony przed rezystorem szeregowym a nie po (jak pokazują schematy)?

L-Pad to zwyczajny dzielnik napięcia przecież, sam sobie odpowiedź lub może policz co wyjdzie z takiego połączenia.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Dzielnik_napięcia

Skomentuj

Zamieszczone przez martinez1975 Zobacz posta
      czy będzie różnica w działaniu L-Pada jeśli rezystor równoległy będzie podłączony przed rezystorem szeregowym
      Oczywiście, że będzie.

Licząc L-Pad'a najłatwiej skorzystać z dowolnego kalkulatora online (np.: http://www.sengpielaudio.com/calculator-Lpad.htm).

Skomentuj

Jakie mogą być ujemne strony założenia lpada na wooferze?

Skomentuj

Przez rezystor szeregowy zwiększy się dobroć elektryczna woofera (Qes) i przez to zwiększy się cały Qts.

Skomentuj

No i w dodatku moc tych rezystorów musiałaby być konkretna.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dzięki Panowie. Powiem może co mi chodzi po głowie i czy to ma sens.

Mam szerokopasmówkę TB 881J i mam ochotę się z nią pobawić, efektywność 1m/1w 86db. Do tego trzeba dodać coś na dół np. 18cm lub jeszcze jepiej co da niższe zejście mam Stx 22-200-4-SC. Problem w tym że ten głośnik ma dużo wyższą efektywność 93db, co prawda napięciową 2,83v ale jest. Głośnik miałby pracować w TLce ale jest sporo za głośny i tu jest problem. Ogólnie to szukam czegoś budzetowego na dół do tego TB

Skomentuj

Hmm to jak bys zrezygnował z stereo to zrób subwoofer z tego stx i bedziesz miał zestaw 2.1 Jeśli chcesz stereo to musiałbyś kupić nowe wooferki
                do tych tang bandow,albo zrobic kolumny aktywne z dwoma wzmacniaczami na sztukę i podział aktywny.

Skomentuj

Takie rozwiązanie mnie raczej nie interesuje.

Skomentuj

W tę efektywność STXa to ja bym nie wierzył. Ja bym to wsadził w skrzynkę i pomierzyl. Może się okazać, że po dodaniu filtrów uda się taki zestaw jednak zgrać.
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

I tak też zrobię, dzięki.

Skomentuj

Czaruję...
                      X