Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mini maxi 2.1 do komputera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mini maxi 2.1 do komputera

Żeby nie zanudzać na wstępie, co, jak i dlaczego, obecnie nie mogę sensownie ustawić większych monitorów (nie zanosi się na zmianę), zdecydowałem się więc na 2.1.
    Mini - ze względu na rozmiary, ma być możliwie małe. Maxi - ma dać dobrej jakości dźwięk.

Im więcej kartek A4 zapisanych różnymi konfiguracjami, tym większe wątpliwości Dlatego zanim wydam "trochę" złotówek, to wolę napisać i wysłuchać opinii innych.

Moje luźne przemyślenia, czasem trochę chaotyczne, taki strumień świadomości:
    * wymiary: ideał rozmiarowy/objętościowy to ~2 litry netto na satelity i ~10 litrów netto na suba, najchętniej obudowy zamknięte,
    * dźwięk na pewno nie ma być super szczegółowy, gry czy filmiki z jutuba nie mają powodować irytacji kiepską jakością realizacji (mało która gra ma sensownie nagraną ścieżkę dźwiękową, zwłaszcza w kontekście górnej części pasma), dźwięk mniej szczegółowy powinien zamaskować pewne niedoskonałości,
    * wzmacniacze: do satelit - nie wiem, na tę chwilę nie mam pojęcia czego użyć; do suba - panel na TDA7294 / TIP (60-80W) wydaje mi się wystarczający, zwłaszcza że nie potrzebuję kosmicznego zejścia czy dużej głośności,
    * sat: pierwsza myśl to porzucenie układu 10cm GDN + mała kopułka na rzecz szerokopasmowych TangBandów, wszystko ładnie pięknie, tyle że 3" dadzą mi dobrą górę, ale problem w okolicy 100-200Hz, z kolei 4" to gorsza góra (miałem już W4-657 i trochę wysokich brakowało),
    * chyba że 4" bambus, w wielu miejscach chwalony za dobre wysokie, do tego nie ma takich ostrych pików jak inne membrany = prostsze filtrowanie,
    * sub: MDS08, nic ciekawszego nie przychodzi mi do głowy - bo 4om, bo 8" i zagra w 10 litrach, bo wydaje mi się dobry jakościowo.
    * karta dźwiękowa - musi być zewnętrzna (komputer w niewielkiej obudowie, brak złączy), Xonar U1, a może któryś z tzw. interfejsów audio?

Tangbandy 3" lub 4" na satelity plus MDS08 (Ale w 20 litrach BR) to dobry pomysł.

Skomentuj

Czemu 3" mają mieć problem z 100-200 Hz?
      Ja bym np wolał zrobić na 3" niż na 4" bo przy 4" ten wyższy bas w małej obudowie jest podbity i irytujący.
      A do tego i tak bym dorzucił jakąś małą wysokotonówę.

20 litrów to spora skrzynia, wcześniej STX produkował fajny głośnik niskotonowy do małych objętości ale już go nie kupisz w sklepie.
      Można by się zastanowić nad mniejszym głośnikiem niż 20cm. Zależy ile masz miejsca na ten sub.

Skomentuj

@gooralesko - 20 litrów to już się robi sporo, ma być naprawdę małe.

@up - 3 calówkę także miałem (bardzo podobna do tych logitechowych, niestety nie jestem pewny symbolu), pamiętam jedynie że brakowało mi czegoś właśnie w okolicy 100Hz. Subwoofer już się kończył, satelity jeszcze nie zaczynały - tak jakoś bez kopa, bez energii. Zapewne kwestia gatunku muzyki (głównie tzw. cięższe brzmienie) ma na to spory wpływ.
        Po prostu nie wiem, za dużo opcji do wyboru. Z chęcią sprawdziłbym tego bambusa 4", do którego podobno kopułki już nie trzeba, tyle że cena już się robi spora jak na eksperyment. Z drugiej strony dwie drogi to zawsze pewność, że wysokie będą :)

STX 17 SW + membranę bierną z chęcią bym kupił, ale tak jak piszesz - brak. Dlatego też pomyślałem o głośnikach typowo car-audio, które mogą i potrafią zagrać w mini obudowach. Np. wspomniany przeze mnie IT MDS08, jest jeszcze Re Audio 8", jest uDimension 8"- wszystkim starczy objętość w okolicy 10 litrów.

Skomentuj

To 15 litrów zamknięte. Ale MDS08 będzie się marnował w takiej budzie. Jak chcesz mniejszy litraż to wybierz mniejszy głośnik z niskim Qts.

Skomentuj

Ja kiedyś sprawdzę MDS'a w małej obudowie zamkniętej - jestem ciekaw po prostu.
            Jak zrobisz dobrą obudowę to powinno do tych 100Hz zejść.

Skomentuj

Wavecor 18cm pracuje w malym litrazu. Zaden tam mds08..

---------- Post dodany o 13:01 ---------- Poprzedni post o 12:58 ----------

audiotransducers.com/en/18cm/134-wavecor-sw182bd01.html

Skomentuj

Na szybko przesymulowałem głośnik i dobrze widzę, że albo obudowa zamknięta z łagodnym spadkiem, albo membrana bierna?

Skomentuj

Głośniki na satelity już mam wybrane, osłuchuję w audiofilskiej testowej obudowie
                  Myślę że dwulitrowy bass-reflex @ 80-85Hz, cięty od dołu II rzędem w okolicy 100Hz powinien się sprawdzić.

Całą filtracją będzie jedynie RLC (Paint level master ), na razie nie podaję konkretnych wartości. Prawie na pewno będą z przedziałów: cewka 0.3 - 0.35 mH, kondensator 6.8 - 12.4 uF, rezystor 3.9 - 5.6 om.

W subwooferze zagości 7-calowy Wavecor z alu membraną (ot tak pod kolor membran w satelitach). Teraz szukam tylko panelu. Mam jeden, ale zasilanie to zaledwie +/- 30V, co przy głośniku 8om będzie "ciut przymało"...

Skomentuj

Co ja patrze:o

Skomentuj

No co? :) Często robię prototypy z kartonu. W tym przypadku to ważne, ze względu na chęć uzyskania małych wymiarów. Zamiast ciąć i sklejać/skręcać płyty to mam prostopadłościan z kartonu. Stawiam w docelowym miejscu i już wiem czy pasuje, czy też nie. Przy okazji widzę, czy proporcje boków będą mi odpowiadać.

Teraz tylko MDF (zapewne 10mm, wystarczy), tunel BR ze 2.5cm średnicy, z tyłu dwa gniazda, na wierzch chyba fornir - chociaż jeszcze się waham nad malowaniem.

I zostanie wybór elektroniki.
                      Last edited by rzymo; 08.01.2014, 21:05.

Skomentuj

W jak duza obudowe (br czy closed) ladujesz Wavecora? Odsluchiwales juz go?

Skomentuj

W closed ten konkretny Wavecor się nie sprawdzi.
                          Dam go do BR, wstępnie strojenie 45Hz (f3 też koło 45Hz), jakieś 8,5 litra netto, tunel 47mm. Tu od razu zastrzeżenie - nie słucham głośno, głównie wieczorem i w nocy. Przy dużej głośności tunel zapewne będzie za mały.

Głośnik na tę chwilę gra w obudowie, którą zrobiłem do samochodu pod STX 17SW (11 litrów, z dłuuuugim szczelinowym tunelem BR). Zasilany słabowitym panelem na TIPach. Mimo tego nie ma tragedii, jest nieźle.

---------- Post dodany 11.01.2014 o 09:44 ---------- Poprzedni post 10.01.2014 o 21:35 ----------

edyta:

Hmm... jednak z BR będzie problem. W obudowie o której wspomniałem (ten 11-litrowy ze szczelinowym portem) jest tunel o wylocie ~55cm^2, czyli z grubsza rzecz biorąc odpowiednik okrągłego 80mm. W niektórych utworach okazuje się, że nie jest to dużo Czyli 47mm będzie stanowczo za mało. Średnicy nie zwiększę, gdyż nawet zaledwie 60mm rurka musiałaby mieć 45cm. Szczelinowy o odpowiednim przekroju musiałby 'obiegać' trzy ściany :rolleyes:

Zostają dwie opcje:
                          1) closed, z uważnie dobranym litrażem i niewielką korekcją aktywną - na tyle ile pozwoli wychylenie i/lub moc głośnika,
                          2) Dayton SD215-PR + ze 30-50g, jakieś 6 litrów i powinno być nieźle.

I tak coś mi się zdaje, że powalczę z tą membraną...
                          Last edited by rzymo; 11.01.2014, 08:46.

Skomentuj

Powoli do przodu...

Wavecor będzie na przedniej ściance, schowany za grillem (jestem dosyć nieostrożny, głośnik blisko podłogi musi być chroniony). Membrana w stronę podłogi, 'nóżki' w okolicy 3.5 - 4cm. Z tyłu panel, nad którym jeszcze się znęcam i przerabiam.

Maluchów słuchałem w obudowie BR (2 litry @ 80-85Hz), teraz w zamkniętej (ciut poniżej litra) i w sumie nie mogę się zdecydować W obu przypadkach chyba już docelowy filtr: 0.33mH/0.3om + 11.5uF + 5.1om.
                            Pierwsze spostrzeżenia przy słuchaniu - gitary, talerze, wokale - jest lepiej niż dobrze.
                            Mam dziwne wrażenie, graniczące z pewnością, że po przycięciu dołu wysokie się poprawiły.
                            Na pewno nie mam odczucia niedosytu górnego pasma (jak w przypadku 4-calowych TangBandów), rozważałem małą kopułkę, ale nie jest potrzebna.

Teraz wymyśliłem sobie zabawę - słyszę czy nie słyszę - zestaw po lewej vs zestaw po prawej... Na razie nie jestem pewny czy jestem złotouchy

---
                            Żeby nie było wątpliwości odnośnie głośników:

Last edited by rzymo; 22.01.2014, 19:20.

Skomentuj

co tam za winyle chowasz?:P

Skomentuj

Ja? Gdzie?

Głównie starzy polscy wykonawcy, trochę rocka i trochę bajek - jak byłem mały to lubiłem słuchać i obserwować igłę wędrującą po płycie.

Skomentuj

Proszę o zamknięcie tego wątku.

Ciąg dalszy tutaj: http://diyaudio.pl/showthread.php/23...utera?p=392833 .

Skomentuj

Czaruję...
                                  X