Zamieszczone przez raven1985
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Monitory 16L pojemności do pokoju 22m2. Problem z doborem woofera
Collapse
X
-
Wiem, że znowu mieszam, ale z racji tego, że D3004 jest mniejszy niż inne Tweetery mogę go umieścić blisko 18W, na tyle blisko, że nawet przy wysokim monitorze będzie mniej więcej na wysokości moich uszów. Więc... pomierzyłem jeszcze raz i jestem w stanie wygospodarować netto 19-20L, więc raczej wezmę 18W
Skomentuj
-
Czytałem ten artykuł i wiem o co Wam chodzi. Po pierwsze, tak czy tak zrobię najpierw obudowę testową. Po drugie jest wiele projektów na forum, które mają wysokotowy w osi z niskośredniotonowym. Poza tym gdzie ja napisałem, że umieszczę głośnik wysokotonowy w równej odległosci od każdej ścianki
No i nie wiem co miałaby mi dać kolumna podłogowa, jeśli w monitorze tweeter jest i tak mniej więcej (+ - 2cm) na wysokości ucha.
Pomiary to jedno, będę mierzył, a to co usłyszę to drugie
---------- Post dodany 29.12.2013 o 11:25 ---------- Poprzedni post 28.12.2013 o 18:44 ----------
Pobawiłem się w programie Edge i... Jest lepiej niż myślałem. W położeniu, które planowałem wcześniej są odchyłki max +/- 1dB, a po przesunięciu tweetera 1,5cm od środka obudowy zjawisko właściwie nie występuje. Także dzięki za przypomnienie, bo sam zapomniałem o tym programie
Skomentuj
Skomentuj