Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zanik basu po kablu HDMI ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sytuacja wygląda tak, mam pokój 16m^2, sprzęt:

Mission M33i
    Pioneer VSX322
    Komputer z MSI Motherboard FM2-A75IA-E53 na niej Realtek ALC887
    Kabel optyczny Technika
    Kabel HDMI
    Radeon HD7850
    TV Samsung 40''

Podłączenie:

Komputer -> Optyk -> Pioneer (obraz: przejściówka DVI-HDMI z HD7850 -> KABEL HDMI -> DO TV SASMSUNG)

Wszystko jest OK !

Zmieniam mieszkanie .. na takie same tylko klatka dalej, ten sam pokój, te same piętro, te same meble, te same ustawienie mebli, sprzętu itp. tylko zmieniłem podłączenie kabli.

Komputer -> HDMI z HD7850 -> Pioneer -> HDMI -> TV

Teraz karta przesyła obraz i dźwięk do Pionka, a ten przesyła obraz na TV.

Efekt, te same kawałki brzmią z dużo mniejszą dawką basu. OCB ?

Czemu w panelu audio w Windowsie jest .. TV ?

Komputer (optyczne gniazdo z płyty głównej) po optyku
    Last edited by endi.nox; 29.12.2013, 18:29.

A czy pionek nie przestawił sie w tryb małych kolumn?? Puść mu inne źródło. Wyklucz Pionka.

Skomentuj

Aż z ciekawości sprawdziłem u siebie, PC-HDMI-Ampli-HDMI-TV i efekt jest jak u Ciebie czyli widzę w Windowsie TV, ale jak wyłączę TV wskakuje nazwa ampli. Więc zachowanie raczej "standardowe".

Skomentuj

Mam HD 6870 i również dźwięk po HDMI , mam również COAXIAL , przełączałem i praktycznie bez różnicy , z tym że mam AVR-1909 . Ale powiem że wyjścia cyfrowe są różne , z DVD miałem takie przejścia i z jednego DVD po Coaxial było pełne pasmo bez uszczerbku a z drugiego bass był lichy , jak by obcięty .

Skomentuj

Teraz wyłączyłem kartę audio w BIOS, nadal to samo, Pionek ustawiony tak jak trzeba, dla pewności czy kabel jest ok, pożyczyłem od kumpla "złoty grający kabel HDMI" i to samo. W teorii po HDMI z grafy powinien być lepszy dźwięk bo można przesłać wyższy bitrate. Wypalę płytkę z tymi kawałkami i puszczę z Bluray'a lecz on też podłączony po HDMI do Pionka.

Skomentuj

A tak teraz mi się przypomniało.
            Czy ktoś ma problem z przesłaniem DD HD z kompa do amplitunera ?
            U mnie z Bluray'a z pendriva idzie bez problemu i jest DD HD , natomiast na drugim zestawie z kompa już mi tylko starsze formaty wielokanałowe czyta , a te tz. bezstratne nie idą tylko standardowo DTS , DD .

Skomentuj

Zamieszczone przez endi.nox Zobacz posta
              Zmieniam mieszkanie .. na takie same tylko klatka dalej, ten sam pokój, te same piętro, te same meble, te same ustawienie mebli, sprzętu itp. tylko zmieniłem podłączenie kabli.
              To jest jedyna zmienna u ciebie może warto się temu przyjrzeć bliżej. W kwestii sprzętu sprawdz polaryzacje kolumn. Może po prostu pochrzaniłeś plus z minusem i dlatego takie cyrki.

Skomentuj

Reinstalka sterowników do HD7850 rozwiązała problem.

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                  A tak teraz mi się przypomniało.
                  Czy ktoś ma problem z przesłaniem DD HD z kompa do amplitunera ?
                  U mnie z Bluray'a z pendriva idzie bez problemu i jest DD HD , natomiast na drugim zestawie z kompa już mi tylko starsze formaty wielokanałowe czyta , a te tz. bezstratne nie idą tylko standardowo DTS , DD .
                  W ffdshow audio configuration zaznacz obsługę DDTrue HD i DTS HDMA

http://i179.photobucket.com/albums/w...dshowaudio.jpg

Zrób to samo jeśli korzystasz z LAV.

Najlepiej KLite Codec Pack zainstalować i będziesz miał obydwa kodeki.

Ale powiem że wyjścia cyfrowe są różne , z DVD miałem takie przejścia i z jednego DVD po Coaxial było pełne pasmo bez uszczerbku a z drugiego bass był lichy , jak by obcięty .
                  To co tu opowiadasz to jakieś cuda niestworzone. Na pewno nie zależało to od "jakości czy też różności" wyjścia cyfrowego. Musiał być inny powód "lichego" basu na jednym z połączeń.

A czy pionek nie przestawił sie w tryb małych kolumn??
                  Amplituner pozwoli przestawić fronty na small tylko gdy ręcznie ustawisz suba na ON. Żaden ampli samoczynnie nie przestawi opcji, które mogą być zmienione ręcznie.
                  Last edited by gooralesko; 02.01.2014, 17:26.

Skomentuj

Czaruję...
                  X