Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik niskotonowy do pary founteków.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik niskotonowy do pary founteków.

Witam Wszystkich.
    Składam sobie zestaw do muzyki i kina. Posiadam amplituner Yamahy RX-A730, do niego składam głośnik centralny na Founekach FW146 i NeoCD3.0 w obudowie zamkniętej w litrażu ok. 10 litrów.
    Na głośniki frontowe planuję te same founeki + głośnik niskotonowy w obudowie zamkniętej. (Lubię ładny, szybki bas.) Subwoofera na razie nie planuje.
    A teraz do setna.
    Szukam głośnika niskotonowego do pary founeków. Słucham 50% muzyki- 50% kina. pokój ma 15m2. myślałem o konstrukcji trójdrożnej lub dwu i pół-drożnej o podziale 150-200 Hz.
    Wybrałem wstępnie głośniki:
    -Seas L26RFX/P (H1209-08),
    -Scan Speak Discovery 30W-4558T00,
    -Scan Speak Discovery 26W-8534G00.
    No i mam problem bo nie wiem co wybrać. wiadomo nie chcę wydawać dużo pieniędzy, ale z drugiej strony wolę dołożyć niż później żałować.
    Czekam na pomocną podpowiedź co wybrać, a może propozycja innego głośnika pasującego do tych founeków.

Co ze zwrotnicami?
    Ja bym poszukał Wavecor z serii SW. Tańsze SW270 lub droższe SW263

Skomentuj

Ze zwrotnicami myślę że sobie poradzę, ładnych parę lat temu trochę kolumienek się zrobiło- może coś tam jeszcze pamiętam.
      Wavecor nie wiem ja zagra z tymi fountekami i jak z ich graniem w muzyce.

Skomentuj

Na głośnik niskotonowy zdecydowałem się na poleconego Wavecor SW270WA01, cena fajna, a wzmacniacz na froncie obsługuje 4R.
        Z racji planowanego remonciku, zastanawiam się nad bass-reflexem (odpada kombinowanie z subwooferem do kina).
        Jaka wersję obudowy byście polecali, objętość nie gra roli, nawet ponad 100 L odpowiada.

Skomentuj

4 ohm i 85dB efektywnosci? To jest jakis zart.
          Kup cos z normalna efektywnosci jesli jeszcze tego Wavecora nie wziales.

Skomentuj

no trochę lipa ale w 15m kwadrat i tak długo na dużej głośności nie posłucha .
            Więc to nie problem jak mocny piec ma
            Coś za coś .

Zamieszczone przez kosiarka Zobacz posta
            Jaka wersję obudowy byście polecali, objętość nie gra roli, nawet ponad 100 L odpowiada.
            to głośnik pod zamknięta bardziej jakieś 45-70l .

PS
            trochę lipa będzie w 15m kino z frontami na 10 cali :o
            Last edited by raven1985; 11.01.2014, 18:21.

Skomentuj

Centralny będzie miał 2x FW146?
              To może dasz to co ja (stopka). Projekt za kilka tygodni powinien być skończony więc zwrotkę możesz konsultować ze mną. Choć Seas L26 w BR byłby lepszym rozwiązaniem...
              Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Na razie mam zakupione 3 szt. FW146 i 3 szt. NeoCD3.0.

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                Centralny będzie miał 2x FW146?
                To może dasz to co ja (stopka). Projekt za kilka tygodni powinien być skończony więc zwrotkę możesz konsultować ze mną. Choć Seas L26 w BR byłby lepszym rozwiązaniem...
                Centralny miałem dać zamiar na jednym Fw146, poziomy układ głośników mi nie odpowiada.

---------- Post dodany o 23:06 ---------- Poprzedni post o 23:04 ----------

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                no trochę lipa ale w 15m kwadrat i tak długo na dużej głośności nie posłucha .
                Więc to nie problem jak mocny piec ma
                Coś za coś .

to głośnik pod zamknięta bardziej jakieś 45-70l .

PS
                trochę lipa będzie w 15m kino z frontami na 10 cali :o
                Piec jak pisałem to Yamaha RX-A730, super mocna to nie jest ale z mocą na ten metraż to starcza.
                Czemu lipa będzie z frontami na 10 calach?

To może jednak coś z Scan Speak Discovery 30W-4558T00 lub 26W-8534G00 w bass-reflex. Ale słyszałem różne opinie o nich.
                Last edited by kosiarka; 11.01.2014, 22:29.

Skomentuj

Centralny miałem dać zamiar na jednym Fw146
                  Czyli trzeba zmniejszyć litraż 2x. U mnie jest trochę poniżej 5L.
                  Na dół wybierz coś aluminiowego. Wg mnie papier, węgiel itd nie będą pasowały do tego zestawienia. 10" w BR pozwoli zrezygnować z suba .
                  U mnie Dayton też będzie grał tylko w 15m^2 ale OZ.
                  Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

10" w BR pozwoli zrezygnować z suba .
                    No właśnie na to liczę :)

---------- Post dodany o 09:51 ---------- Poprzedni post o 09:50 ----------

U mnie Dayton też będzie grał tylko w 15m^2 ale OZ.
                    Głośniki już testowałeś w obudowie?

---------- Post dodany o 11:23 ---------- Poprzedni post o 09:51 ----------

Przypomniałem sobie o obudowie:
                    http://www.mh-audio.nl/TQWT.asp?c=y#ready
                    jak ona sprawuje się w muzyce?

---------- Post dodany o 11:25 ---------- Poprzedni post o 11:23 ----------

Jak sprawdzić teoretycznie odpowiedź impulsową głośnika w takiej obudowie?

---------- Post dodany o 13:20 ---------- Poprzedni post o 11:25 ----------

Przeglądając neta zaczynam coraz bardziej skłaniać się ku Seas L26RFX/P, tylko ta cena:(
                    Tańsza jest seria Scan Speak Discovery ale podobno sporo gorzej graja os seasa ???

Skomentuj

Przypomniałem sobie o obudowie:
                      http://www.mh-audio.nl/TQWT.asp?c=y#ready
                      jak ona sprawuje się w muzyce?
                      Nie pchaj sie w takie rzeczy.

Skomentuj

Kiepski typ obudowy?

---------- Post dodany o 15:08 ---------- Poprzedni post o 15:06 ----------

Jeśli tak to co brać do bass reflexu z ew. opcją zamkniętej : droższego seasa czy któregos z scan speak

Skomentuj

Kiepski typ obudowy?
                          Stosuje sie je w dosc specyficznych konstrukcjach i dla okreslonych glosnikow. W Twoim przypadku wybralbym tradycyjne rozwiaznia.

Skomentuj

Może nie na temat, ale czy możesz mi z ciekawości wyjaśnić jakie to specyficzne konstrukcje?

Skomentuj

Te obudowy sa dosc popularne dla glosnikow szerokopasmowych. Dzieki nim mozna wydusic jakis bas z glosnikow, ktorego go prawie nie maja. Maja wyzsza efektywnosc, ale spadek basu dosc nagly, choc mniejszy niz w typowym hornie. To tak w wielkim skrocie, co by sie nie rozpisywac nie w temacie :)

Skomentuj

Dzięki za info.
                                To który głośnik byś bardziej mi polecał seas vs scan speak discovery?
                                Obudowa bass-reflex, ale nie wykluczam powrotu jednak do pierwotnej koncepcji zamkniętej.

Skomentuj

Z tych trzech co podales, to ja bym wybral Seasa. Ten wiekszy SS, to glosnik subniskotonowy, nie nadaje sie raczej do 3 way.

Ale musisz sobie to jeszcze przemyslec, czy takie glosniki podejda Ci do dosc nieduzego pomieszczenia.

Skomentuj

Wolałbym 10 czy 12 calowy głośnik na frontach - odpadła by wtedy konieczność stosowania suba do kina :)
                                    Tego scana mógłbym i w zamkniętej skrzynce umieścić, myślę że bas byłby szybki i w kinie by go nie brakowało.

---------- Post dodany 14.01.2014 o 11:35 ---------- Poprzedni post 12.01.2014 o 15:59 ----------

Po namyśle jednak poczekam i dołożę pieniędzy do Seasów L26RFX/P.
                                    Zostanie więc tak:
                                    Fronty: 1x Founek FW146, 1 x Fountek NeoCD3.0 i 1 x Seas L26RFX/P w bass-reflex, (x dwie kolumny),
                                    Centralny: 1 x Founek FW146 i 1x Fountek NeoCD3.0 w obudowie zamkniętej, (x jedna kolumna),
                                    Tył: 2x Fountek FR88EX w obudowie zamkniętej dipolowej (x dwie kolumny).
                                    Zastanawiam się jaką objętość obudowy dobrać do seasów?
                                    Last edited by kosiarka; 14.01.2014, 10:37.

Skomentuj

Na Audiostereo ktoś sprzedaje parę L26 za 800zł
                                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Warto zaryzykować kupno tych głośników ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X