Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub XW 120

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub XW 120

Mam prośbe.
    Proszę o pomoc w policzeniu, zaproponowaniu jakiejs obudowy do suba
    na głośniku alpharda XW120. Konstrukcja bassreflex, zależy mi na niezadużych rozmiarach i w miere niskim zejściu. Sub aktywny, ma być wykorzystywany do kina i muzy
    Qts=0,29
    Qms=1,69
    Qes=0,35
    Vas=173

ja sie nie znam ale WinISD pokazał ok.60 litrów +br 8 na 15 tak strojony na 35Hz

Skomentuj

A gdzie masz FS? Edis Ci pisał że tez musi być. Poczytaj troche na forum na stronce o WinISD i sobie go ściągnij. Policz sobie najpierw troche sam i potem może pokaż co wymyśliłeś to sie pomyśli co dalej. Niedużych rozmiarów to on raczej nie bedziebo vas 173, no ale moge sie mylić.

Skomentuj

Fs=25Hz, też kombinowałem z obudową 60l

Skomentuj

W tych 60 litrach to on Ci nisko nie zejdzie. F3 ma na około 39Hz a to rewelka nie jest. impuls nie jest zły no ale wg mnie to sub powinien niżej zejśc. No ale jak pralki nie chce mieć to chyba nic lepszego nie poradzisz.

Skomentuj

Do tego glosnika spokojnie wystarczy obudowa 50-60litrow.
            Zadko ktory glosnik schodzi z F3 ponizej 40Hz. A to co pokazuje symulator to najczesciej marzenia.

Skomentuj

Tarantino, jak koledzy wspomnieli maly to ten subek nie bedzie zwlasza przy tym Vas=173 zamiesc swoja propozycje wymiarow a my cie ewentualnie poprawimy w dziale dowload masz programik polecam WinISD pozdrawiam

Skomentuj

hardzio, dokladnie:)Masz racje.Tarantino, przeczytaj poradnik WinISD.Wpakuj parametry do programu.Napsz co ci wyszlo a my cie ewentualnie poprawimy

Skomentuj

a jak cos dalej bedzie nie jasne pytaj napewno ktos ci pomoze :)

Skomentuj

Kombinowałem z obudową około 55l , strojenie na 35Hz. Bassreflex 8cm na 17cm długości
                    co Wy na to, prosze o jakies sugestie

Skomentuj

Bardzo dobre strojenie (55dm3,Fb-35Hz) pod warunkiem ze glosnik ma takie parametry jakie podaje producent. Dlatego symulator nigdy Ci nie powie jak to bedzie gralo. W praktyce najpierw musisz sie zdecydowac na wielkosc obudowy a potem dobierzesz na sluch i przez symulacje dlugosc tunelu b-r. Dla glosnika 12calowego polecam dwa otwory po 7cm albo jeden 10cm.
                      Jak lubisz niski mruczacy bas to niskie strojenie 30-35Hz czyli dlugi tunel. A jak wolisz mocniejszy z wykopem to nastruj wyzej na 40-45Hz.

Skomentuj

Tarantino, no widzisz i bylo to takie trudne :)Moim zdaniem dobrze obliczyles ta bude.Impuls przy 35 Hz 8,5 POZDRO :)

[ Dodano: 2005-01-04, 21:26 ]
                        irek, dolkadnie.Nie mozna nigdy do konca ufac programowi.Bo w praktyce moze byc calkiem inaczej.

Skomentuj

Czaruję...
                        X