Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie o sens tłumienia taniego zestawu 5.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie o sens tłumienia taniego zestawu 5.1

Posiadam zestaw 5.1 Genius SW-HF 5000. Nie jest to oczywiście szczyt techniki, ale za swoją cenę gra całkiem OK. Naczytałem się sporo o tym, że wytłumienie obudów pomaga nawet słabszym głośnikom, więc pytanie jest takie: Czy opłaci się to wytłumiać, czy nie, a jeśli tak, to jak? Satelitki są bass-reflex, sub jest band-pass. Satelitki nie tłumione wcale, w subwooferze komora zamknięta nie tłumiona, komora bass-reflex tłumiona na ścianach górnej i bacznych czymś przypominającym wełnę grubości około 1 cm.
    O samych głośnikach za wiele powiedzieć się nie da, oprócz mocy i impedancji nic innego na nich nie napisano.
    Z tego, co przeczytałem na różnych stronach o budowie kolumn najsensowniej byłoby wytłumić watą mocno komorę zamkniętą suba i podobnie wytłumić satelitki, a z komory bass-reflex wywalić to, co jest. Jak sądzicie, jest sens coś takiego robić przy przetwornikach no-name i obudowach, które na 90% nie były liczone?

Wytłumienie w większości przypadków dobiera się na słuch.

Skomentuj

Nie ruszaj suba! W tego typu obudowach wygluszenie ma bardzo duze znaczenie i juz zostalo odpowiednio dobrane!
      Pobawic sie mozesz w satelitkach, ale to nic nie da bo zapewne maja odfiltrowane pasmo

Skomentuj

Suba zostaw, kup ze 2-3 maty bitumiczne plus wełnę z Monacora - i "oklejaj" satelity. Stracisz niewiele (3 dychy) a możesz zyskać całkiem nowe, fajne brzmienie...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          Nie ruszaj suba! W tego typu obudowach wygluszenie ma bardzo duze znaczenie i juz zostalo odpowiednio dobrane!
          Co Ty za pierdoły klepiesz? Takie suby to buczą tak, że aż się prosi o zabawę z wytłumieniem i strojeniem...

Skomentuj

Bucza bo ma byc efektownie. Ile konstrukcji b-p przerobiles? One sa bardzo wrazliwe na wygluszenie

Skomentuj

Właśnie chodzi o to Pawle, że takich 'firmowych' konstrukcji to sporo już miałem okazję przerabiać bo to zawsze buczy. Nie zagra to dużo dużo lepiej, ale na pewno można to trochę sprowadzić na ziemię aby ciut bardziej wyrównanie to na dole grało.

Skomentuj

Miałem kiedyś zestaw creative p5800 sub w obudowie BR, w środku zero wytłumienia, cieniutkie ścianki. Po wytłumieniu samą wełną, bas był mniej "pudełkowaty", moja wiedza obecnie się troszkę wzbogaciła i myślę, że obecnie pierwsze co bym zrobił to wydłużenie tunelu BR, mata bitumiczna na każdą ściankę i trochę wełny do środka. Ew jakieś wzmocnienia, ale było tam strasznie ciasno, więc może po prostu listewki doklejone do ścianek. Co do satelitek wytłumianie ich nie przynosiło absolutnie żadnej poprawy dźwięku.

Takie foto wnetrza znalazlem, jakoś to już jest wytłumione. Na pewno nie wygląda to tak fatalnie jak mój stary zestaw.
                Last edited by Rhainkraft; 13.01.2014, 21:56.

Skomentuj

Dokładnie tak to wygląda, tyle, ze wg wszystkich opisów obudów band-pass na stronach tłumiona jest nie ta komora co trzeba. Szczerze mówiąc to widzę średni sens w inwestowaniu większych pieniędzy w taki low-end, myślałem prędzej o gąbce ze starej poduszki + wacie kosmetycznej, niż o matach bitumicznych itp.. No nic, zacznę od satelitek, wytłumię jedną i sprawdzę na słuch czy jest różnica, czy nie ma.

Skomentuj

Czaruję...
                  X