Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Korektor impedancji tweetera.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Korektor impedancji tweetera.

Cześć
    Potrzebuję zrobić korektor impedancji do głosnika Scan Speak D3004/602000. Przeczytałem na stronie głównej artykuł Yoshiego o zwrotnicach i z zawartego w nim wzoru obliczyłem korektor impedancji dla ww głośnika.
    Wartości, jakie mi wyszły to Rk 4,5 om, Ck 4,7 uF.
    Teraz mam 2 pytania.
    1. Czy mógłby ktoś zweryfikować mój wynik (tzn czy dobre wartości elementów obliczyłem, czy w tak prostym wzorze popełniłem jakiś błąd)
    2. Czy taki korektor impedancji przesuwa fazę głośnika wysokotonowego?
    Link do karty katalogowej głośnika http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/d3004-602000.pdf

pozdrawiam

A Tobie zależy na korekcji piku rezonansowego czy na korektorze wzrostu impedancji w funkcji częstotliwości?
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Chyba jednak na korekcji tego piku. Więc trzeba zastosować coś innnego?

---------- Post dodany o 19:31 ---------- Poprzedni post o 18:45 ----------

Jeśli ma to być korekcja piku rezonansowego to wyszło mi coś takiego: R=4 ohm, C=47uF, L=1mH. Czy tak miało być?

Skomentuj

Zmierz impedancje
        Podłącz elementy
        Zobacz co sie stało :)

Choc czysto teoretycznie elementy wyglądają bardzo realnie :)
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Akurat tych elementów nie mam na stanie. Najpierw muszę kupić, zwłaszcza cewkę

Skomentuj

Do tego układu kup najtańsza
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie wiem jak SS dba o powtarzalnosc impedancji w swoich glosnikach ale niestety bez pomiarow nic nie zrobisz. Roznice w FS moga sie roznic nawet 20% a to duzo dla takiego korektora.

Skomentuj

Czaruję...
              X