Zwróciłem uwagę że STX'y testowane są wegług normy AES(http://www.dasaudio.com/en/support/f...-is-aes-power/) a Tonsile według IEC. Gdzieś przeczytałem że AES to średno połowa IEC czyli 80W AES=40W RMS. Z tego by wynikało że STX.10.2.150 wcale nie jest wytrzymalszy od poczciwego GDN 20/40. Jak to postrzegacie w praktyce?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kolumny 2-Way na imprezy
Collapse
X
-
Patefil
Masz 4 GDN 20/40, więc można by pokusić się rozważenie koncepcji ich wykorzystania. W celu osiągnięcia wyższej efektywności na basie, a jednocześnie większej wytrzymałości (te GDNy przecież nie są zbyt mocne) można by użyć taniego STXa GDN 20-100 w np. 25 litrowej obudowie b-r, filtrowanego odpowiednim filtrem oraz tych dwóch Tonsili w odzielnej rzecz jasna obudowie np. 40 litrów oz, ale połączonych szeregowo (żeby impedancja całego układu nie spadła) również przez odpowiedni filtr i do tego STX D500 + horn 195x155 filtrowany np.przy 3 kHz, gdzie te Tonsile jeszcze w miarę grają.
Skomentuj
-
Patefil
Kiedy ja słyszałem ostatnio te Tonsile? Z 15 - 20 lat temu. Tu oczywiście bazuje na opinii autora tematu, któremu podoba się granie tych Tonsili na średnich tonach. Skoro do tej pory mu wystarczały, nie widzę podstaw by dalej ich nie używał, o ile są w dobrym stanie. Raczej należy przyjąć, że będą lepiej grały w tym zakresie od woofera z Pylon Amber, który ma mms=52g. W tej mojej propozycji głównym priorytetem jest jak najwyższa efektywność. Z pobieżnych symulacji takiego układy wynika, że powyżej 100 Hz może wynosić ponad 95 dB.
Skomentuj
-
Dzięki za nowy pomysł. GDN'y mam po renowacji. Patefil jak wyobrażasz sobie podział pasma na te głośniki? Kolejna sprawa to impedancja wypadkowa. Równolegle 8Ohm i szeregowo 16Ohm to da jakieś 5 i troche. Czy nie zadziala to jako dzielnik napięciowy i gałąż 16Ohm zagra ciszej? Ale już sam nie wiem - czy warto projektować pod te głośniki i pompować w to kasę jak wcześniej ostrzegali mnie inni.Last edited by adik7; 02.02.2014, 18:53.
Skomentuj
-
Patefil
Na pytanie czy warto Tobie inwestować kasę w konstrukcję opartą na starych Tonsilach to ja nie odpowiem i nikt nie da odpowiedzi, bo tylko Ty znasz swoje wymagania, priorytety i możliwości. Zakładając, że priorytetem jest efektywność w jak najszerszym paśmie to do zrobienia takiej kolumny i tak będziesz potrzebować drivera z hornem (D500 + horn to 100zł) i elementy do filtra, więc tak czy siak musisz liczyć się z tym wydatkiem. Inny głośnik basowy to kolejny wydatek, więc czy użyjesz te Tonsile czy nie nic tu nie zmienia. Mój pomysł opiera się na tym by wykorzystać to co masz i ograniczyć wydatki na inne głośniki.
Chcąc osiągnąć jak najwyższą efektywność głośniki basowe musiały by być wysoko filtrowane. W przypadku STXa GDN 20-100 filtr właściwie miałby tylko stłumić jego rezonans przy ok. 3,5 kHz, a w przypadku Tonsili tylko zwiększyć stromość opadania charakterystyki powyżej 3 kHz.
Szeregowo połączone Tonsile będą grały tak samo głośno, jak jeden STX 20-100.
To jest pomysł dla diyowca, który lubi sam coś pokombinować, a nie dla kogoś lubiącego gotowce.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Patefil Zobacz postaKiedy ja słyszałem ostatnio te Tonsile? Z 15 - 20 lat temu.
Zamieszczone przez Patefil Zobacz postaRaczej należy przyjąć, że będą lepiej grały w tym zakresie od woofera z Pylon Amber, który ma mms=52g.
Zamieszczone przez adik7 Zobacz postaGDN'y mam po renowacji.
Zamieszczone przez adik7 Zobacz postaRównolegle 8Ohm i szeregowo 16Ohm to da jakieś 5 i troche.
takie obliczenia sa poprawne tylko dla jednego toru (np same GDNy)
w przypadku gdy pojawia sie zwrotnica tak juz nie jest
Skomentuj
-
Szczerze?
Na "imprezki" wystarczy nawet 8" + jakaś wysokotonówka na zwrotnicy I rzędu... jeśli chodzi o "jakość", ponieważ na imprezie nikt się za bardzo nie przejmuje czy głośniki są odpowiednio "spasowane" (chyba że gra faktycznie fatalnie bo zostały zastosowane głośniki no name), ale nawet takie STX-y połączysz i będzie grać.
Jeśli natomiast chodzi o głośność zestawu, to już inna sprawa, ponieważ niektórym starczy już te 8", a niektórym trzeba 15".
Kiedyś miałem w planach zrobić kolumny imprezowe, 12" + średniak + driver D-500, i to by już zagrało na domówce spokojnie.
Dla bardziej wymagających 2x 12", tyle że to później był by problem ze wzmacniaczem, ponieważ idea była taka żeby to zasilić wzmacniaczem domowym.
Skomentuj
-
Jakimi programami (najlepiej darmowymi) wspomagacie się przy obliczaniu objętości skrzynek, charakterystyk przenoszenia, projekty zwrotnic?
Bo liczę sobie na podstawie wzorów z książki Krajewskiego i w zależności od zestrojenia dla STX 10.2.150 wychodzi obudowa SBB4 75l i aż SQB3 137lLast edited by adik7; 03.02.2014, 14:13.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaSzczerze?
Na "imprezki" wystarczy nawet 8" + jakaś wysokotonówka na zwrotnicy I rzędu... jeśli chodzi o "jakość", ponieważ na imprezie nikt się za bardzo nie przejmuje czy głośniki są odpowiednio "spasowane" (chyba że gra faktycznie fatalnie bo zostały zastosowane głośniki no name), ale nawet takie STX-y połączysz i będzie grać.
Jeśli natomiast chodzi o głośność zestawu, to już inna sprawa, ponieważ niektórym starczy już te 8", a niektórym trzeba 15".
Kiedyś miałem w planach zrobić kolumny imprezowe, 12" + średniak + driver D-500, i to by już zagrało na domówce spokojnie.
Dla bardziej wymagających 2x 12", tyle że to później był by problem ze wzmacniaczem, ponieważ idea była taka żeby to zasilić wzmacniaczem domowym.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez adik7 Zobacz postaTo że takie programy są na stronie głównej to wiem. Pytam się was doświadczonych co używacie.Last edited by marian; 04.02.2014, 00:53.
Skomentuj
-
zamiast pomyslec w czym jest problem czuje sie urazony... tak w skrocie wyglada wspolczesny narod polski :(
---------- Post dodany o 13:33 ---------- Poprzedni post o 13:30 ----------
Zamieszczone przez adik7 Zobacz postaTo że takie programy są na stronie głównej to wiem. Pytam się was doświadczonych co używacie. Czy opisany tutoraial speaker workshop daje efekty.
a skoro opisalismy jak to dziala i jak tym pracowac to znaczy ze chyba sie do czegos nadaje?
Skomentuj
Skomentuj