Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

stx-dziwny odgłos??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

stx-dziwny odgłos??

mam stx niskotonowego gdn 25-150-8-sc i przy głośnijszej muzyce słychać tak jakby głośnik trzeszczał wydaje taki dźwięk podobny jakbym dotknoł palcem przy graniu tej ,,kulki'' (sorrki nie wiem jak to się nazywa) poprostu słysze taki trzeszczenie był raz podłączony do mocnego wzmacniacza i rano gdy włączyłem muzyke usłyszałem to, głośnik ma 1 miesiąć. Wiecie co mogło sie stać czy może zadużo mocy dałem na zwmacniaczu??? i są tego skutki ?

Pozdro :)

A cewka nie uderza przypadkiem o nabiegunnik ? Przy jakiej amplitudzie membrany masz ten objaw ?

Skomentuj

przepraszam nie znam się na głośnikach jestem świerzy wytłumacz to jaśniej

Skomentuj

Jak chcesz jaśniej to wejdź na strone główną i zobacz co to cewka i nadbiegunnik to będziesz wiedział

Skomentuj

ale jak nawet aż tak głośno nie dam to to słysze głośnik tak w tedy nie skacze

Skomentuj

a sprawdź jeszcze czy te pomarańczowe kabelki łączące zaciski i cewke nie uderzają o membrane.

Skomentuj

a w jakiej obudowie go masz?? pewnie był w za duzej paczce i go zmasakrowałeś (uszkodziłeś mechanicznie cewke)

Skomentuj

jest w 35l

Skomentuj

hmm to raczej nie to.... a jaki to był wzmacniacz co ty z nim robiłeś powiedz coś więcej
                  albo spaliłeś cewke albo ją rozklepałeś albo niewiem....

Skomentuj

był w wzmacniaczu estradowym ale głośnik spokojnie dawał sobie rade nie harczał ani nic i rano go włączyłem i słyszałem taki dzwiny odłoś to stukanie. Dwoiedziaęłm się że potrzebuje do niego filtr dolnoprzepustowy

Skomentuj

Jedyne co mi przychodzi do głowy to termiczne uszkodzenie cewki, a w konsekwencji tarcie o nabiegunnik.

Skomentuj

Sluchaj jesli podłączyłes glośnik bez zadnego filtra lub zwrotnicy pod wzmacniacz to znaczy ze glosnik dostal sygnał w pelnym paśmie,więc wszelkie trzaski sa całkiem normalne,przecież glosnik musi jakoś przetworzyć rowniez te wyzsze czesotliwosci! ktore dostaje od wzmaka.

jesli sterujesz go falami od 20Hz~~20kHz to normalne.Proponuje obciąć wszysko co jest powyzej 1kHz<np equalizer w winampie:)> i posluchac co bedzie.
                        Pozdro

Skomentuj

ja kiedyś podobną sytuacje miałem w starych altonach, a okazało się żę kopułka przeciwpyłowa zaczeła się odklejać:), oczywiście te głośniki miały pare latek, wątpie żeby to się stało w nowym głośniku ale może warto się przypatrzeć??

Skomentuj

przeciez ten odglos jest normalny,podłączał ktoś kiedyś bez filtra glosnik 25cm do pracy z calym pasmem???

prawdopodobnie w tym problem

Skomentuj

niszar, znając stx to jest moliwe, dziś wyjąłem z pudełka nową kopułkę tej firmy i drucik od cewki był nieprzylutowany do blaszki połączeniowej :(

Skomentuj

ale kolega pisze że trzeszczenie usłyszał rano czyli wcześniej go nie było

Skomentuj

ja podlaczalem 12" calowa beyme jak ja naprawialem a ze nie chcialo mi sie jej podlaczac do do zwrotnic w kolumnie bo jednak zeby wycentrowac magnes to pare prob musialem zrobic i jak dobrze poskladalem to moglem sobie rozkrecac piec a trzaskow nie bylo tylko znieksztalcenia w gorze pasma i gral do bani jak to mozna sie spodziewac ale nie trzaski....

Skomentuj

moze ci ktos w nocy na zlosc zrobil a moze przesadziles i przyznac sie teraz nie chcesz ;>

Skomentuj

przesadzić nie przesadziałem to głośnik dużo potrafi zobacze jak podłącze zwrotnice
                                      thx za wszystkie odpowiedzi

Skomentuj

Witam!
                                        Miałek kiedyś dwa głośniki STX chyba 17-80-4 ze zwrotnicami od STX'a i po kilku godzinach grania z amplitunerem sony jeden głośnik zachowywał się tak samo jak twój. Ja bym proponował zmierzyć mu rezystancję jeżeli będzie większa lub mniejsza od fabrycznej to cewka na bank jest uszkodzona. Pozdrawiam!

Skomentuj

Czaruję...
                                        X