Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dylemat - co dalej?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dylemat - co dalej?

Jako, że znudziły mi się już moje poprzednie zestawy i chciałbym "więcej", zdecydowałem się je odsprzedać dalej.
    Pomyślałem jednak, że nie bardzo chcę poprawiać coś tylko trochę. Chciałbym zbudować sobie tzw. "zestaw na lata".

Na początku pomyślałem o Hurricane'ach.
    Potem zacząłem rozważać jakieś konstrukcje Visatona 3-way.
    Żeby nie było zbyt łatwo, podniosłem poprzeczkę cenową i dodałem te konstrukcje:
    http://www.zaphaudio.com/ZRT.html - 2way
    http://akustyk.com.pl/projekty/RD12.html

Itd. itp. i pewnie jeszcze przez weekend kilka pomysłów się pojawi i już w ogóle nie będę wiedział w którą konstrukcję pójść? :mellow: Konstrukcja musi być dość uniwersalna pod względem typu muzyki. Choć bardzo często są to lekkie, spokojne klimaty. Głośno rzadko słucham. Wzmacniaczy mam kilka stosunkowo ciekawych, więc tutaj problemu nie będzie. Ze źródłem także nie będzie problemu jakościowego. Chodzi tylko i wyłącznie o zestaw kolumn.

Teoretycznie jedna 18-tka powinna wystarczyć na mid-basie, ale 22cm Seas jeszcze się nie powinien dławić w aktualnym pomieszczeniu.

Może ktoś stał przed podobnym wyborem, sprawdzał i może coś doradzić?

ss revelator + sb satori :)

Zamieszczone przez przemasi Zobacz posta
    Chciałbym zbudować sobie tzw. "zestaw na lata".
    a jak ma być na lata to tylko 3way bo 2way to półśrodek
    Jest teraz w czym wybierać .

Skomentuj

oj chyba lepiej isc w 3 drogi niz satori ... w cenie satori masz porzadnego średniaka i jeszcze zostanie prawie 300 na jakiegos basowca ...

z wielu roznych miejsc slyszalem ze porzadny jest AC 130MK2 jako sredniak, kupujac go zostanie 500zł na basowca :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
        ss revelator + sb satori :)

a jak ma być na lata to tylko 3way bo 2way to półśrodek
        Jest teraz w czym wybierać .
        A są jakieś konkretne gotowe projekty, o które można by się oprzeć w podobnej cenie, które jednocześnie będą lepsze od 2-way?

Zamieszczone przez bawolek Zobacz posta
        oj chyba lepiej isc w 3 drogi niz satori ... w cenie satori masz porzadnego średniaka i jeszcze zostanie prawie 300 na jakiegos basowca ...

z wielu roznych miejsc slyszalem ze porzadny jest AC 130MK2 jako sredniak, kupujac go zostanie 500zł na basowca :)
        Rozumiem, ale wolałbym się nie opierać przy tej konstrukcji o pośrednio zasłyszane opinie...
        Last edited by przemasi; 14.02.2014, 21:02.

Skomentuj

zapytaj raven1985, Yoshi80, Luszti... oni na pewno je mieli na warsztacie

Skomentuj

bawolek, dziękuję za podpowiedzi. Na pewno przydadzą się podczas wyboru.
            Fajnie by było, gdyby ktoś, kto słuchał tych głośników się tutaj wypowiedział. Mija się z celem pytanie przez PW o takie rzeczy na forum DIY. :)

Aktualne pomieszczenie, w którym będę tego słuchał ma ok 16m2. Bardzo możliwe, że za ok. rok będzie inne.

Rozważałem też 2,5 drogi. Przeglądam projekty, czytając opinie. Problem w tym, że te opinie często pojawiają się od osób, które składały zestawy po raz pierwszy. Co oczywiście często sprowadza się do zachwytów - nie ważne na jakim poziomie cenowym.

Prawdę mówiąc, to złożyłbym ZRT, ale natknąłem się na opinie, że one brzmią nieco chłodno. Mi bardziej zależy na cieplejszym brzmieniu, ale z duża ilością detali, które nie kłują uszu. Lekkość, stereofonia, tzw. "znikanie kolumn" - tego potrzebuję. :)
            Mam świadomość, że dąży się do neutralności, ale ta neutralność chyba nigdy nie jest wolna od naleciałości konstrukcyjnych zastosowanych przetworników, zwrotnic i wzmacniaczy. Inaczej wystarczyłyby przeciętne głośniki o w miarę płaskiej charakterystyce i stosunkowo dużej dynamice. Sprawa nie jest jednak taka prosta.
            Jestem w stanie nawet nagiąć ten budżet.
            Znalazłem kilka fajnych opinii na temat Seas'a Excel.
            Ale, tak jak wspomniałem, to opinie które są często mocno subiektywne. Ludzie często dodają "w tym przedziale cenowym". Co przy, często bardzo przeciętnych głośnikach, nie jest żadną obiektywną miarą. Dźwięk albo jest dobry, naturalny albo nie.
            Mnie nic bardziej nie irytuje niż ostry dźwięk i taki który nie ma detali. Bas jest ważny, ale raczej nie chcę schodzić za nisko, dlatego np. TL'ki odpadają.
            Podobnie z SPL i efektywnością - absolutnie bardzo głośne słuchanie odpada - lubię swój słuch i używam go w muzyce. :)
            Last edited by przemasi; 15.02.2014, 20:10.

Skomentuj

jeśli lekkość, piękne stereo i znikanie kolumn - rozważ przyłączenie się do użytkownika JSU - który próbuje sklonować Xaviany EVO250 na Revelatorach. Jeśli się uda - masz podstawkową referencję na lata. A w 16 metrach to w sam raz.

Skomentuj

Na Twoje wymagania powinny idealnie sprawdzić się RD1. 2 godziny temu skończyłem docelowe obudowy (naturalnie bez wykończenia - szpachlowanie i fornir w swoim czasie). Dynamiczne kolumny, bardzo przejrzysty dźwięk, detaliczny, ale bez ostrości. SSy mają swój pazur, jak ktoś ostro pociągnie za strunę, to jest ostro, jednak takiej ostrości nie masz się co obawiać. Grają naturalnie. Podstawa basowa bardzo dobra (23l @ ok 35Hz), zejście też. W 24m2 basu jest na prawdę wystarczająco.
                2,5 drogi od na tych głośnikach mogły by się dusić. Polecam.
                No i jeszcze wygląd tych głośników...

Skomentuj

To teraz zobacz jak fajnie masz pofalowaną charkę tweetera przez to, że nie masz frezu:
                  http://www.troelsgravesen.dk/measurements.htm - pod koniec.
                  Dla przypomnienia 3dB to dwa razy głośniej.

---------- Post dodany o 13:49 ---------- Poprzedni post o 13:48 ----------

Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

W sobotnia noc ciężko o wykonanie frezów Dla mnie dźwięk jest ok. Może kiedyś, dam gdzieś na CNC, do wyfrezowania, ale nie mam na to ciśnienia. Z drugiej strony medalu - spójrz jak poszarpane charakterystyki oferują nam niektórzy producenci kolumn z wyfrezowanym tweeterem i za gruba kasę

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                      Dla przypomnienia 3dB to dwa razy głośniej.
                      Subiektywne odczucie dwa razy glosniej to okolo 10dB i jest to uzaleznione od czestotliwosci. Dobrze to tlumaczy Alton Everest w swojej ksiazce.

Skomentuj

Zamieszczone przez przemasi Zobacz posta
                        A są jakieś konkretne gotowe projekty
                        Gotowy niestety nie , nie są to moje przetworniki. Włączyłem taki zestaw na jedno popołudnie z niewygrzanym SS .
                        Jak by do tego dopracować zwrotkę to jest bardzo fajne 2way :)
                        Kopułka jest bardzo dobra i nie tak źle wyceniona. Szpilka skana jest o ponad 2 stówy droższa .
                        Zrobienie zwrotki przy takim koszcie przetworników to pryszcz .
                        Nie ograniczał bym się tylko do gotowych projektów :)

Skomentuj

LuSzTi czy na zdjęciu u góry to coax od swans-a?możesz coś o nim napisać?:)

Skomentuj

Tak, to coax od Swansa. Udalo mi sie jedynie go pomierzyc i zasymulowac jakis filtr. Na odsluchy zabraklo czasu.
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Niedlugo bede mial SB Satori + CSS LD25X/Hiquphon to bedziesz mogl posluchac w Gdansku sobie cos pokroju Zaph ZRT.

Skomentuj

Czaruję...
                              X