Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwooferz membraną bierną - przymiarki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwooferz membraną bierną - przymiarki

Witam.
    Od dłuższego czasu rozważam budowę subwoofera. Mój zestaw obecnie opiera się forumowych :) liniach transmisyjnych STX + USHER - ogólnie podoba mi się to jak grają. Chciał bym jednak przetestować opcję z subwooferem. I tu zaczynają się moje rozważania... (Tematyką audio interesuje się już od dłuższego czasu, forum też przeglądam w miarę regularnie. "Docelowo" myślę o czymś w rodzaju Scan Speak Illuminator /może coś pokroju Illumina 66 z dostosowanymi zwrotnicami/ ale to trochę dłuższa historia).

Przechodząc do wątku głównego... Zastanawiam się nad zaaplikowaniu 30W4558T00 + 30W0-00-00 plus jakiś wzmacniacz albo panel (w każdym razie z prądem problemów nie będzie). Chciał bym uzyskać w miarę nisko schodzący bas, wyrazisty, szczegółowy... Subwoofer stosowany będzie głównie w muzyce (plus oczywiście od czasu do czasu jakiś film). Muzyki słucham różnej... można powiedzieć że praktycznie wszystkiego.

Czy waszym zdaniem aplikacja ta będzie nadawać się do takiego zastosowania? Chodzi mi głównie o normalne głośności... Subwoofer miał by służyć do uzupełnienia najniższych rejestrów :)

http://www.akustyk.com.pl/scanspeak/30W4558T00.html
    Model 30W4558T00 jest gotowy do efektywnego przetwarzania częstotliwości na samej granicy pasma akustycznego dzięki niskiej częstotliwości rezonansowej 21 Hz i umiarkowanej, ale nie bardzo niskiej wartości Qts – 0,34; przy bas-refleksie wymaga to zastosowania objętości 60 litrów, ewentualnie 40-50 litrów ze wspomaganiem membrany biernej 30W0-00-00, lub podobnej objętości obudowy zamkniętej (Qtc=0,7).
    wiec dlaczego ma sie nie nadawac?

Skomentuj

Zrobiłem subwoofer na Scan speak 32W + 2 MB 30 W 0 0. (niestety wciąż jest niewykończony, więc się nie chwalę :/) niestety sam sub nie gra, potrzebuję dobrych kolumn które też potrafią dobry bass odtworzyć. Wtedy gra to odpowiednio, ale mogę z ręką na sercu przyznać rację osobą z forum które próbowały mnie przekonać, że najpierw dobre kolumny a potem ... może się okazać, że nie będę chciał już subwoofera.

W niedalekiej przyszłości będę składał zestaw na 18WU (przetworniki już mam) ale już wsadziłem go w testową skrzyneczkę i przepuściłem przez aktywną zwrotnicę w foobar i muszę się przyznać, że gdybym nie miał już 32W to mocno bym się zastanawiał czy jest sens na ten subwoofer (mimo, że oglądam filmy)

Skomentuj

Właśnie się tak zastanawiam, przeglądam troszkę internet pod kątem aplikacji tego głośniczka :) bo zależało by mi o opiniach osób które były lub są w posiadaniu podobnej aplikacji :)

Skomentuj

Czym napedzasz kolumny?

Skomentuj

Ok, z braku czasu trochę temat został odłożony... ale wracając - można powiedzieć że panel już jest (SUB300).
            Co do pytania Pogromcy mitów to kolumny teoretycznie napędzane są Yamahą m-65, chodź chwilowo z przyczyn technicznych końcówką na hybrydzie STK-4231V.

Tak na 99% wybrałem głośnik do aplikacji, będzie to 30W/4558T00 z początku tematu... zastanawiam się nad trzema aplikacjami:
            -bass reflex
            -mb
            -2xmb :)
            Jako membrany bierne poleciały by dedykowane 30.
            Ogólnie możecie coś doradzić ?
            Może w weekend uda mi się usiąść i posymulować :)

Skomentuj

Troszeczkę sobie symulowałem w wolnym czasie, ogólnie finalnie do wyboru pozostały:
              -br,
              -2xMB.

Bass reflex charakteryzuje się dużą długością tunelu, myślę że do tego głośnika najodpowiedniej będzie zaaplikować dedykowane membrany bierne. Objętość powyżej 60 litrów. Jeszcze znajdę jakąś chwilę to sprawdzę :) i wrzucę jakieś wykresy.

Skomentuj

Jestem tego świadom :) ale właśnie coś mi ten br długi wychodzi. Chyba że coś źle liczę. Ogólnie w jaki litraż byś celował i na jaką częstotliwość stroił? (oczywiście wiem że program swoją drogą... a w rzeczywistości najlepiej dostroić dokonując pomiarów :) ).

Skomentuj

Mi też wyszło z symulacji powyżej 60 litrów i metr rury BR. Doradzać nie chce bo specjalistą nie jestem.

Zrobiłem obudowę 100 litrów z płyt wiórowych (nie OSB) ciętych w Castoramie, kosztowały mnie chyba coś koło 30 zł (w stosunku do kosztu głośnika to był ułamek kosztu). Na szybko pokleiłem je, poskręcałem i do środka dorzucałem kostki styropianowe 1l każda :) trochę cięcia styropianu było. Styropian akurat miałem ale koszt też niewielki. I faktycznie symulację symulacjami.

Skomentuj

A testowałeś ten swój głośniczek w br czy od razy mb ? płyty wiórowej trochę mam (i tak docelowo w sklejce będzie, ewentualnie sklejka + mdf po warstwie na klej - zobaczymy jak mi wyjdzie z moim materiałem) więc testować mogę :) tylko właśnie martwi mnie trochę ta długość tunelu.

Skomentuj

Testowałem w BR ale co z tego? MB i tak stroiły niżej niż BR bo w 100l obudowę nie wcisnął bym metrowej rury a ja chciałem jak najmniejszą obudowę więc problemów przybywało, mimo że obudowa wewnątrz mała to i tak trzeba doliczyć grubość płyt (25mm) objętość głośnika do tego wzmocnienia więc obudowa większa żeby zachować litraż, objętość wzmacniacza, objętość na budkę ze sklejki bo plastikowy box wzmacniacza nie dawał rady dmuchało wszędzie... Obudowa z MB musi być tak szczelna jak OZ. Każdy element to dodatkowy centymetr na każdej krawędzi. Tu centymetr tam centymetr i w SketchUp robi się wielka drewniana skrzynia z malutkimi głośniczkami... Więc znowu trzeba ucinać centymetry kosztem czegoś żeby jakoś to wyglądało :)

Wg mnie to policz faktyczne zewnętrzne wymiary gotowej skrzynki o objętości 60l-65l + objętość dodatków (tunel BR, wzmocnienia, wzmacniacz). Zrób model z kartonu o wymiarach zewnętrznych postaw go gdzie ma stać i jak nie przeszkadza wizualnie to zrób z wiórówki obudowę kup rurę w castoramie wsadź ją w narożnik dwa kolanka i masz metr rury w obudowie i słuchaj...
                      Jeśli karton okaże się za wielki to masz opcję z MB i obudowę możesz robić mniejszą.
                      Decyzja należy do Ciebie. (a ja i tak skupiłbym się na Illumina 66 :) )
                      Last edited by Rhainkraft; 22.08.2014, 02:09.

Skomentuj

Nic :) wychodzi na to że trzeba te obliczenia zweryfikować w świecie realnym :) teraz czekać na głośnik i testować :)
                        A co do Illumina 66 :) to jeszcze muszę trochę dorosnąć... i zrobić sobie w międzyczasie jakieś fajne monitorki :)

Skomentuj

Czaruję...
                        X