Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil siesta front zwrotnica

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tonsil siesta front zwrotnica

Witam!!! cześć i czołem

Wiem, że jak dotąd nikt nie opublikował zwrotnicy do siest front. Chcałbym zbudować klona tego zestawu.
    Jest też pewne, że elektrycznie jest to układ dwudrożny. Na dole pracują dwa GDN 15/40/5 8ohm połączone równolegle.Każdy pracuje w oddzielnych komorach strojonych na różną częstotliwość.
    Zwrotka składa się z dwóch części, oddzielnie dla sekcji niskośredniotonowej i wysokotonowej.
    Do czego zmierzam? Posiadam małe Siesta Sat, wyrób jeszcze z czasów ProTonsila. Siedzi tam zwrotnica zrobiona naprawdę z rozmachem. Mam schemat który rozrysowałem,pomierzyłem elementy, potwierdza się ze schematem opublikowanym wcześniej na AS.Czy ta zwrotka nie jest przypadkiem identyczna w zestawach frontowych, wiadomo jest rozdzielona, no są zmiany napewno w tłumiku do GDWK 10/80/26.
    Cewki natomiast w sekcji wysokotonowej są nawinięte grubszym drutem w stosunku do zwrotki w siesta sat.
    To są moje przypuszczenia, mogę się mylić, ale dwa GDN 15/40/8 są 8ohm co daje w rezultacie 4ohm a co za tym idzie topologia filtrów mogła nie ulec zmianie.

swego czasu na allegro byly dostepne oryginalne zwrotnice - bardzo rozbudowane

Zamieszczone przez ACULA2 Zobacz posta
    To są moje przypuszczenia, mogę się mylić, ale dwa GDN 15/40/8 są 8ohm co daje w rezultacie 4ohm a co za tym idzie topologia filtrów mogła nie ulec zmianie.
    zmienia sie wszsytko

Skomentuj

Mam już rozrysowany schemat dla 2xGDN 15/40/5 8ohm. Układ filtru taki sam, kondensatory bez zmian i rezystory też.
      Ale jaka indukcyjnośc dwóch cewek?Tego jeszcze nie wiem!!
      Last edited by ACULA2; 14.03.2014, 13:00.

Skomentuj

Nie lepiej zrobic klasyczny uklad d'appolito z nowa zwrotnica?

Skomentuj

Ale mam nowe skrzynki a tam są dwie komory jak powszechnie wiadomo, chciałbym jednak wg orginału!!!

Skomentuj

AA rozumiem. No to walcz z budowa oryginalu.

Skomentuj

wrzuć na forum tą zwrotnicę jak rozrysujesz. Rozumiem że masz podgląd do oryginału kolumny.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Nie lepiej zrobic klasyczny uklad d'appolito z nowa zwrotnica?
              To mógłby wyjść fajny temat przy tych głośnikach.

Skomentuj

Mam już schemat narysowany!!!!
                Last edited by ACULA2; 14.03.2014, 16:56.

Skomentuj

Nie na temat...

Ten uploader?

Skomentuj

Udało się odtworzyć po części zwrotnicę zestawów Tonsil Siesta Front.
                    Wartości podane wprost przy elementach dotyczą zestawów frontowych.
                    Dolny opis to siesty sat.Widać bardzo duże podobieństwo w układzie filtrów.Nie znam natomiast cewek dla układów frontowych.

Skomentuj

Podaje wartości cewek
                      L1-0,33mH
                      L2-0,63mH
                      L3-0,52mH
                      L4-0,52mH
                      Cewki nawinięte są drutem o grubości 1mm.
                      Potwierdziły sie zatem moje przypuszczenia dotyczące praktycznie pełnej zgodności zwrotnicy siesta sat z zwrotnicą siesta front. Jedynie rezystor R1 ma wartość 5,6ohma(w satkach R1=6,8ohm)

Skomentuj

Witam, odświeżę temat, czy udało się tobie zbudować od podstaw te kolumny?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Chodzi mi generalnie o dokładne wymiary kolumn, rozmieszczenie sekcji w środku, i wymiar otworu bass reflex

Skomentuj

Czaruję...
                        X