Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Impedancja głośników 4ohm vs 8ohm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Impedancja głośników 4ohm vs 8ohm

Witam,

od dłuższego czasu probuje w necie znaleźć z praktycznego punktu widzenie różnice jaka wynika z zastosowania głośników 4ohm vs 8ohm i takie durnoty znajduję że aż żal. Może to i trywialne pytanie ale już wyjaśniam o co chodzi. Nie chodzi mi o tłumaczenie jak chłopu na miedzy że jak ktoś ma wzmacniacz i jest stabilny w 8ohmach to mam kupic głosniki 8ohmowe bo przy 4 ohmowych (w CA będzie łapał protect'y w HA pewnie też) lub nawet może się spalić. Nie o to mi chodzi. Akurat elektronikę towarzyszącą mam stabilną do 2ohm w stereo na kanał więc nie w tym rzecz.
    Od jakiegos czasu przegladam Data Sheety różnych głośników i np. jeden jest 4 a drugi 8 ohmowy. Czesto (a nawet zawsze) głosnik 4 ohmowy, ma większą efektywność (czyt. łatwiej go napędzić), potrzebuje mniejszej budy itd.... niż jego 8 Ohmowa wersja. Do tego często wersja 8ohmowa jest droższa. Nie czaje naprawde.

Teraz proszę wytłumaczcie mi jak chłopu na miedzy dlaczego mówi się, że mimo wszystko 8ohmowa wersja głosnika jest "lepsza" (specjalnie wziąłem w cudzysłów "lepszy"). Kurde ja widze same minusy ale zaznaczam z teorii tylko bo praktyki nie mam zadnej. Z czego się to bierze? Wynika to z tego ze wzmacniacze ktore radzą sobie z niższą impedancją (są stabilniejsze prądowo) są droższe? To że tak naprawdę nawet jak wzmacniacz jest stabilny przy 4ohmach to jak się niby wybierze głosniki 4 ohmowe to dla całej kolumny z przebiegu impedancji okazuje się ze schodzą nawet do 3Ohm i mogą faktycznie zabić wzmaka przy wersji 8ohmow (głósników) nawet z przebiegu imp. całej kolumny niech w niektorych momentach osiąga nawet 6Ohm to i tak jestesmy po bezpiecznej stronie?

Czy wersje 8ohmowe lepiej grają, generuja mniejsze zniekształcenia??? Bo patrzac na efektywność to jest przepaść miedzy 4 a 8 ohm.

Mam nadzieje ze nie przynudziłem. Temat jest całkiem inny niz "Mam wzmak 8ohm a głośniki 4 ohm czy mogę je do siebie podłączyć?" Bo takich jest ponad 90% a tego o co pytam nie znalazłem nigdzie i może się przydać innym.

Z góry dzięki za sensowne odpowiedzi.

Pozdrawiam,
    disaster3

Krótko:

1) Ten sam głośnik w wersji 4R ma wyższą efektywność napięciową niż w wersji 8R (z zasady o 3dB) i z tego tytułu zagra głośniej. Efektywność mocową (sprawność) ma tę samą.
    2) Głośnik w wersji 4R ma niższą wartość dobroci elektrycznej, a zatem też całkowitej. W związku z tym potrzebuje mniejszej obudowy, choć nie zejdzie tak nisko, jak wersja 8R.
    3) Różnice w impedancji wpływają na różne wartości indukcyjności i pojemności elementów filtrujących w zwrotnicy przy tej samej częstotliwości podziału. Mogą więc się wiązać z różnymi kosztami takiego filtra (w zależności od tego, czy ktoś wymyśli sobie cewkę powietrzną, lub rdzeniową, kondensatory elektrolityczne, lub foliowe, itp.)
    Last edited by Racjonalny; 26.03.2014, 09:31.

Skomentuj

Dzięki za informację, może ktoś coś jeszcze ciekawego dopowie co pomoże nie tylko mnie ale i innym również.
      Pkt. 2 jest dość istotną informacją (np. z mojego pkt widzenia) bo też bede przed takim wyborem a uzyskanie nawet w niewielkim stopnie lepszego zejscia w stosunku (głośniejszego grania w wersji 4ohm) jest dla mnie istotniejsze zważywszy na fakt że wzmak i z 8ohma'mi sobie spokojnie poradzi i zagra na tyle głosno aby wystarczyło.
      Odnośnie pkt 3 znaczy to tyle że przy wersji 8Ohmowej elementy do zwrotnicy mogą być tańsze czy droższe przy tej samej czestotliwości podziału. Czy może być różnie?

Skomentuj

Zamieszczone przez disaster3 Zobacz posta
        Dzięki za informację, może ktoś coś jeszcze ciekawego dopowie co pomoże nie tylko mnie ale i innym również.
        Racjonalny napisał wszystko
        marcinsywala.pl
        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
          Racjonalny napisał wszystko
          Chyba nie. Trzeba pamiętać że obciążenie większości wzmacniaczy to 4-8 ohm. Zastosowanie głośników 4 omowych w zwrotnicy równoległej powoduje uzyskanie niskiej impedancji całego zestawu co nie jest mile widziane dla wzmacniacza.

---------- Post dodany o 11:41 ---------- Poprzedni post o 11:40 ----------

Rozrysuj sobie układ zwrotnicy dwudrożnej z zastosowaniem midwoofera 4 ohm i tweetera 4 ohm.

Skomentuj

Wzmacniacze z reguły mają niższe zniekształcenia na 8R.

Skomentuj

Zamieszczone przez disaster3 Zobacz posta
              Odnośnie pkt 3 znaczy to tyle że przy wersji 8Ohmowej elementy do zwrotnicy mogą być tańsze czy droższe przy tej samej czestotliwości podziału. Czy może być różnie?
              Może być różnie. Generalnie w filtrze takim ważniejsza jest cewka, gdyż jest elementem szeregowym. Jeśli ktoś się szarpnie na cewkę powietrzną, to zmiany (wzrost przy większej impedancji znamionowej głośnika) jej wartości będą generowały większe koszty, niż zmiany (w tym przypadku spadek) pojemności kondensatorów w gałęzi równoległej, które z racji tego mogą być gorszej jakości, np. elektrolityczne. Ale tak jak napisałem wcześniej, może być różnie.

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
              Chyba nie. Trzeba pamiętać że obciążenie większości wzmacniaczy to 4-8 ohm. Zastosowanie głośników 4 omowych w zwrotnicy równoległej powoduje uzyskanie niskiej impedancji całego zestawu co nie jest mile widziane dla wzmacniacza.
              Wzmacniacze przystosowane do współpracy z kolumnami znamionowo 4R nie będą miały żadnych problemów, jeśli zestaw jest faktycznie zestawem 4R (czyli takim, którego moduł impedancji nie spada poniżej ok. 3R). Kolumna głośnikowa sterowana sygnałem muzycznym, to nie jest obciążenie statyczne, tylko dynamiczne i w związku z tym znacznie mniej wymagające. Wobec tego dla "normalnego" wzmacniacza nie ma to znaczenia.

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
              Rozrysuj sobie układ zwrotnicy dwudrożnej z zastosowaniem midwoofera 4 ohm i tweetera 4 ohm.
              Otrzyma wówczas zestaw o wypadkowej impedancji określonej impedancją znamionową głośnika nisko-średniotonowego, czyli też 4R. Jedynie w układach wielodrożnych, lub/i z rozbudowanymi filtrami korekcyjnymi, lub/i z niskimi częstotliwościami podziału występują wyraźne, ale też najczęściej lokalne, spadki impedancji poniżej wartości dla poszczególnych głośników.

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
              Wzmacniacze z reguły mają niższe zniekształcenia na 8R.
              Które typowo są na poziomie dziesiątych, bądź setnych części procenta, podczas, gdy głośnik ma je na poziomie o dwa, a nawet trzy rzędy wielkości większym, więc nie ma to dużego znaczenia :).
              Last edited by Racjonalny; 26.03.2014, 12:53.

Skomentuj

Ponadto przy 8 Ohmach wzmacniacz ma 2 razy większy współczynnik tłumienia niż przy 4 omowym obciążeniu.

Skomentuj

Co nie ma znaczenia praktycznego :)
                  Typowy wzmacniacz ma pomijalną impedancję wyjściową .
                  DF określi i tak impedancja jaką "zobaczy " głośnik od strony filtra :) i rezystancja kabli, styków .

Skomentuj

Głośniki 8R dwie głowne zalety. Po pierwsze można dać ich po 2 na kolumnę w połączeniu równoległym czego nie da się zrobić z głośnikami 4R bo impedancja wypadkowa na poziomie 2R jest już mało sensowna a łączenie szeregowe też nie jest szczęśliwe bo nie powiększa wcale SPL zestawu.
                    Po drugie zestaw 3 drożny robiony na głośnikach 8R ma bezpieczniejszy moduł impedancji bo nierzadko w takich układach przy dolnym podziale występuje lokalne minimum nawet na poziomie 4R pomimo że głośniki są 8R. Ale dzięki temu można uzyskać liniowe pasmo. Dbając o impedancję przy zestawie na głośnikach 4R trzeba będzie się pogodzić z niezbyt dobrą ch-ką amplitudową lub stosować łagodne filtry co nie jest też najszczęśliwsze z uwagi na gówniane ch-ki wooferów na wyższym paśmie pełne rezonansów itp. Zresztą jaki jest sens gonić głośniki basowy łagodnym filtrem tak że jego zauważalny pomiarowo wpływ sięga do 1kHz albo i dalej.

Skomentuj

Już o tym pisałem :

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
                      Jedynie w układach wielodrożnych, lub/i z rozbudowanymi filtrami korekcyjnymi, lub/i z niskimi częstotliwościami podziału występują wyraźne, ale też najczęściej lokalne, spadki impedancji poniżej wartości dla poszczególnych głośników.

Skomentuj

Czaruję...
                      X