Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pytanie o tonsil 25/55 + 16/15/1 + wysokotonowy?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pytanie o tonsil 25/55 + 16/15/1 + wysokotonowy?

Witam,

to mój pierwszy post dlatego proszę o wyrozumiałość, z pomocą poradników ukończyłem regenerację głośników znalezionych na strychu, są to wymienione w temacie para tonsili 25/55 oraz para 16/15/1. Te pierwsze pochodzą z kolumn saba od których uchowały się również zwrotnice, drugie z unitry zg-15c. Niestety i jedne i drugie obudowy są do wyrzucenia, wilgoć i czas zrobiły swoje. Chciałbym stworzyć z tego kolumny dodając oczywiście głośniki wysokotonowe. Wpadłem na następujące pomysły:
    1. Kolumna wolnostojąca, na górze 16/15/1 w pojemności ok 8-9l closed tak jak był zamontowany w oryginale + głośnik wysokotonowy, do tego 25/55 z boku obudowy w objętości również takiej jak w oryginale czyli ok. 30l closed.
    lub
    2. Kolumna open-baffle
    czy któraś z propozycji ma sens? Jak to ugryźć? Nie podałem pasm podziału itp. ponieważ nie mam o tym pojęcia, chciałbym aby koledzy doradzili coś w sprawie konstrukcji oraz strojenia, zwrotnicy.
    Wszelka pomoc mile widziana. Ostatecznie 16/15/1 mogę wstawić do na nowo wykonanej obudowy tak jak oryginał i dodać jakąś kopułkę, ale nie wiem co wówczas zrobić z 25/55. Z faktu, że regeneracja sprawiła mi sporo frajdy nie chciałbym tego teraz odpuścić.

Nie rzucaj sie na takie projekty, bo ich nie zrobisz.

Lepiej odbudowac kolumny jak w oryginale.

Skomentuj

To zrób jak masz głośniki i zwrotnicę:

http://diyaudio.pl/showthread.php/66...mn-SABA-CE9596

Skomentuj

Czaruję...
      X