Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Który średniotonowy od STX do 3way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Który średniotonowy od STX do 3way

Witam
    Jestem na etapie projektu 3way na STXach i zastanawiam się nad wyborem średniotonówki. Konstrukcja będzie oparta na:
    - niskotonowy W.STX.8.1,5.200.8.F.S.MC.X
    - średniotonowy i tu dylemat: M.STX.5.1.150.8.F.S.MC.X vs. M.STX.6,5.1.150.8.F.S.MC vs. M.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.MC.X
    - wysokotonowy T.STX.4.1.200.8.F.A.AL.X

Który z wyżej wymienionych średniotonowych słuchaliście i polecilibyście do kolumn podłogowych? Zależy mi na naturalnej średnicy. Muzyka z jaką będą pracowały to jazz, pop, rock i metal z naciskiem na rock i metal.

Najrasodniej wybrać M.STX.5.1.150.8.F.S.MC.X bo wydaje sie 17 na średniaka przy 22 cm basie za duży

Skomentuj

To tylko 2 cm na średnicy. Bardziej chcę usłyszeć opinie który gra przyjemnie i bez podbarwień na średnicy.

Skomentuj

W.STX.8.1,5.200.8.F.S.MC.X i M.STX.5.1.150.8.F.S.MC.X są użyte w kolumnach STX FX200 razem z wysokotonowym AWXem. Mam je także w swoim 3way z tanim GDWK PC, według mnie w jazzie i popie ok ale gorzej z ciężkim graniem. Nie jest to obiektywna ocena bo nie mam porównania ;-)

Ostatnio też się zastanawiałem na zmianą wysokotonówki na AL.X
        Last edited by mobias; 02.04.2014, 17:21.

Skomentuj

A skąd weźmiesz zwrotnice do tego ?

Na tym robię projekt na forum .
          W.STX.8.1,5.200.8.F.S.MC.X, M.STX.5.1.150.8.F.S.MC.X
          Jak chcesz mieć z AL.X to kup i ślij do mnie

Skomentuj

Raven słuchałeś może tych średniaków które wymieniłem? Zastanawia mnie czy więksi bracia nie zagrają lepiej na średnicy. Jeśli mnie pytałeś o zwrotnice to sam zaprojektuję :)
            Last edited by Tobike; 02.04.2014, 19:16.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tobike Zobacz posta
              Jeśli mnie pytałeś o zwrotnice to sam zaprojektuję
              To dobrze .
              Raven słuchałeś może tych średniaków które wymieniłem?
              Nie .

Zastanawia mnie czy więksi bracia nie zagrają lepiej na średnicy.
              średni zwykle lepszy mniejszy niż większy

Skomentuj

Tylko zastanawia mnie dlaczego większość użytkowników zachwyca się średnicą z głośników od 15 do 18 cm. Dzwoniłem do STXa i wszystkie średniaki i niskotonowe mają zawieszenie górne z gumy. Ten średniak M.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.MC.X ma bardzo ładną charakterystykę na wykresie w przedziale który chcę wykorzystać.

Skomentuj

ja się zachwycam 12cm

A ten M.STX.5.1.150.8.F.S.MC.X ma ładniejszą
                  i o połowę lżejszą membranę .

Skomentuj

OK w takim razie decyzja podjęta. Jak umieszczasz w swoim projekcie głośniki na przedniej ściance? Czy dobrym pomysłem jest odchylić od osi kolumny średniotonowego i wysokotonowego (przesunąć do jednej z krawędzi kolumny)?

Skomentuj

Coś kiepsko widzę tą twoją zwrotnicę
                      Ja robię na środku ale lepiej jest asymetrycznie jeśli względy wizualne są do zaakceptowania .
                      Program Edge twoim przyjacielem :)

Skomentuj

Tak Tak oczywiście konstrukcja ma być asymetryczna tylko teraz tak, czy przesunąć tylko wysokotonowe czy i średniotonowe też? Zależy mi na dobrej scenie i lokalizacji źródeł dźwięku.

Skomentuj

Orginalne FX200 mają odsunięte wysoko i średniotonowe głośniki. Zawsze to lepiej dla dżwięku jak przesuniesz.

Skomentuj

Zamieszczone przez mobias Zobacz posta
                            Zawsze to lepiej dla dżwięku jak przesuniesz.
                            Nie zawsze Zalezy od szerokosci scianki i czestotliwosci.

Skomentuj

No akurat ściankę mam szeroką bo aż 260mm. Jak w takiej sytuacji postąpić?

Skomentuj

Przesun w bok razem z tweeterem jesli chcesz to zrobic idealnie od strony akustycznej. Ile? Zrob symulacje w Edge, tak jak pisze Raven.

Skomentuj

Czaruję...
                                X