Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny "minimalne"...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny "minimalne"...

Hey,
    mam stare GDN16/15 15W 8Ohm:
    Membrana - papier w "kropeczki" (wypustki o fi=1mm co 7mm wys. 0,1mm)
    Zawieszenie - gąbka, zielona, marna :)

Chciałbym wymienić w nich prawie wszystko ,
    tzn. zostawić oryginalne magnesy i kosze.
    Szczególnie zmienić cewkę na 30W 8Ohm.
    Dodam, że tylko zawieszenie górne tak naprawdę do wymiany...

Jakie materiały zastosować (zawieszenie górne, dolne, membrana), żeby głośnik miał najlepszą charakterystykę w b.małej obudowie zamkniętej - 10 od max 19 litrów.
    Zależy mi na dobrej odpowiedzi impulsowej i mozliwie ładnym basie srodkowym - wiadomo ze niskiego basu z tego nie "wydmucham"...

Opcja druga (daruję sobie odp. impulsową)
    obudowa typu bassreflex o podobnym litrazu z jednym BR o fi=50 mm.

Proszę o rady :)

wiesz co postawiles sobie chyba za wysoka poprzeczke, lepiej kup nowe glosniki napewno lepiej zagraja :)

Skomentuj

Proszę, oto rada:
      Wymień tylko "górne" zawieszenie na gumowe i reszty nie przerabiaj.

Skomentuj

To za duzo roboty z wymiana calego gornego zawieszenia. Zamiast je wymieniac napraw tylko jego ubytki. Niektorzy silikonem zaklejaja i muwia ze lepiej gra. Mozna tez plastrem samoprzylepny wtedy na pewno poprawi sie charakterystyka impulsowa.

Skomentuj

mialem te glosniki sa fajne podlaczylem dwa w budzie BR i wymiatalo to niezle i ten piekny miekki papierowy basik tylko zawieszenie to sie w moment rozlecialo a tak w ogóle to radze zakupic cos nowego na allegro gosc ma 16/5/29 po 28pln taniocha a nie sa takie zle

Skomentuj

Nom wiec chyba w ten weekend pojade na wolumen i kupie same zawieszenia gorne :) okazalo sie ze znalazlem w pawlaczu jeszcze 2 takie glosniczki - w sumie mam 4 ale wszystkie maja porwana gabke - zaw. gorne. szkoda mi wywalac kasy na nowe glosniki jak mam w domu takie 4 "perełki" - pamietam z dziecinstwa jak graly po 2 w obudowie zamknietej z gdwk 9/80 - teraz takich nie robia mialy kopolke z tekstolitu chyba. ale dzwiek mi sie podobał .

PYTANIE:
            Jakie zawieszenie do nich wziąć - pianke czy czarna gume ???

Wolumen Rulzez :) ciekawe ile sobie zazycza za 4 "zawiaski" :)

Skomentuj

Norobisz sie a nic z tego nie bedzie. Koledzy dobrze radza. Energie i zapal wloz w konstrukcje nowych kolumienek na nowych glosnikach. Nie uda Ci sie zrobic tego zawieszenia jak nalezy. Wogole watpie zeby moznabylo kupic samo zawieszenie.
              Pozdro
              Dexter

Skomentuj

Można, przynajmniej na Allegro ma gość DSPEAKER...
                Ale szkoda mi kasy na przesyłkę

PS.
                Jakie głośniki polecacie do obudowy zamkniętej (jak najmniejszej), żeby sobie jakieś monitorki eleganckie zrobić? Chodzi mi zarówno o wyglad przetwornikow jak i ich jakosc za mozliwie male pieniądze............ no wlasnie :) kasa

te glosniczki to tak dodatkowo :) dla NIE-zaglosnego sluchania muzy
                do glosnego mam zrobione wlasnorecznie kolumny br na 2x gdn16/30 8h równolegle + tytanowa gdwk10/80/T... br jakies fi=10 dlugosc chyba (chyba!) 15 cm nie pamietam + zwrotki 12dB/oct.
                Co ciekawe jak stoi na podlodze to basik przyzwoity (BR na samym dole), a jak postawilem jedna kolumne na 4 butelkach po browcu :-))))) - jakies 18cm nad podlagą to zero basu. czy to normalne w BR czy mam zjeb...ne strojenie BR mialo byc na 45Hz o ile pamietam...........

napedza to (NIESTETY) nieco zmodyfikowany (TYLKO) Zodiak DSS-402 (zmienione kondzie, tranzystory w koncowce (stare spaliłem jak w nim grzebałem :P), nowe potki i pare innych drobnych zmian.....hehehe dobrego amplitunera szukam narazie za rozsadną kase.

Skomentuj

Czaruję...
                X