Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nie moge znalezc rury pcv by polaczyc z rura b-r

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie moge znalezc rury pcv by polaczyc z rura b-r

Witam. Posiadam 4 rury b-r o srednicy przy wlocie 58mm a przy wylocie 96mm (2 rury na jedna obudowe)oraz dlugosc 210mm. Progam winisd wyliczyl mi ok 310mm.Niemoge nigdzie znalezc rury pcv o zblizonej srednicy aby polaczyc je. Jedyne co w sklepie mieli to rury 50mm i 75mm. Jezeli macie jakies sklepy online zeby mozna bylo zakupic owe to bylbym bardzo wdzieczny .
    Last edited by piotrek28l; 08.04.2014, 15:30.

Daj rure 75mm, br odpowiednio przytnij, nagrzej pcv'ke i naciagnij ja na przyciety wczesniej br
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Czyli twierdzisz zeby przyciac te co kupilem do 75 mm i je polaczyc. Niebedzie swistow przy takiej srednicy? Kupilem 4br i dwie by mi zostaly .beda sie kurzyc na meblach.
      Last edited by piotrek28l; 08.04.2014, 16:01.

Skomentuj

ja od dawna tak lacze tunele i nie ma z tym problemu

Skomentuj

http://nibco.com.pl/pl/rury_i_ksztaltki_z_pvc-c
          Pawel znalazlem rure z materialu pvc-c i tam jest srednica 58mm ktora pasowalaby do br ale niewiem czy sie nadaje z takiego tworzywa.
          Ps link wyzej. Jakby ktos moglby sie wypowiedziec na temat tego tworzywa bylbym wdzieczny. Chyba ze ktos juz stosowal do br to tez niech napisze.
          Last edited by piotrek28l; 09.04.2014, 06:39.

Skomentuj

No to się przy okazji podepnę by nie zakładać kolejnego tematu ...

W projekcie dajmy na to mam br 50mm, ale większość dostępnych br (a właściwie to nie spotkałem równych) nie ma stałej szerokości np:
            http://allegro.pl/rura-bass-reflex-f...099468423.html

Jak to traktować/liczyć ? Uśrednić cholerstwo ? Brać pod uwagę średnicę wylotu ?

Skomentuj

http://allegro.pl/zlaczka-lacznik-ru...062154775.html
              Znalazlem rowniez rure ktora stosuje sie do rynien. Srednica pasowalaby idealnie . Moze stosowal juz ktos . CHyba ze jestem testerem i jako pierwszy bede robil.:)
              Last edited by piotrek28l; 09.04.2014, 12:24.

Skomentuj

Generalnie bez możliwości wykonania pomiarów i tak nie wstrzelisz się dokładnie w założone strojenie. Różnica 1 cm na długości rurki może już zmienić znacząco strojenie (oczywiście mocno zależy to od wielkości obudowy i średnicy tunelu, ale w pewnych przypadkach tak właśnie będzie się układ zachowywał) i szczerze mówiąc wszelkie wstępne wyliczenia biorą wtedy w łeb. Powodów tych różnic może być kilka, np: zmieniający się przekrój portu, profilowanie wylotu lub wlotu portu, niedokładności w liczeniu rzeczywistej objętości obudowy. Jeśli dokładnie, to wypada mierzyć układ, jeśli "na średnio", to i do obliczeń przyjmuj uśrednione wielkości. Teoretycznie do obliczeń strojenia powinno się przyjmować mniejsza średnicę portu - generalnie średnicę jego wlotu - jednak po docięciu rurki na wlocie i tak będziesz miał nieco inną średnicę wlotu, więc i inne strojenie... Inna sprawa, że te 2-3 Hz w górę czy w dół przeważnie nie zmieniają wiele, więc nie potrzeba tutaj aż takiego aptekarstwa. Poza tym przy zabawie ze strojeniem lepiej kupić ze dwa, trzy dodatkowe porty (nie jest to przecież duży wydatek) i popróbować kilka różnych opcji strojenia, raz wyżej, raz niżej. Każdej z nich posłuchać chwilkę i na zmianę względem siebie. Niestety ograniczenia aparatu słuchu i mózgu nie są doskonałe (przynajmniej u mnie tak jest ) i docinając tylko jeden port po kawałku nie jestem w stanie stwierdzić, czy już jest dobrze, czy jeszcze ten jeden centymetr krócej coś poprawi - a jak już obetniesz, to przykleić jest raczej trudno i potrzeba nowy port. Teściowa mojego brata zawsze powtarzała: lepiej kijek obcinkować, niż go później pogrubasić

Skomentuj

Jednak sprobuje zrobic jak mowil borys. Nie bede kombinowal. :)

Skomentuj

Czaruję...
                  X