Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wpływ zmiany długości BR na x-max SW.STX.15.3.800.8.F.A.MC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wpływ zmiany długości BR na x-max SW.STX.15.3.800.8.F.A.MC

Cześć wszystkim, na początku przedstawię obecną sytuację - Mam 4 subbasy BR które kiedyś zbudowałem, pod słynne SW.STX.15.3.800.8.F.A.MC, strojone są na 45Hz, V obudowy 130L w tym 16,5L zabiera BR. Nie grają one zbyt efektywnie, na sali trochę jakby mulą, za dużo niskiego basu jest, więc doszedłem do wniosku że tak niskie strojenie nie jest mi potrzebne i chciałbym je podwyższyć poprzez skrócenie BR o ok 3cm, tym samym dodam obudowie 2,16L objętości i zmieni się wychylenie głośnika.
    Moje pytanie brzmi jak bardzo x-max ulegnie zmianie?
    Nie chciałbym uszkodzić głośników, na nową konstrukcję na razie brak funduszy wiec chciałbym ta w tych trochę poprawić efektywność. Z symulacji wynika że zyskam 2dB w paśmie 60Hz (do perkusji w sam raz) przy czterech sztukach będzie już słychać różnicę.
    wymiary BR to szer. 400mm wys.118mm dł. 350mm

Zacznijmy od tego że za duże obudowy. Max 80L i gra to sensownie. Druga sprawa to ta że same głośniki nie są za głośne. Strojenie masz ok, jak teraz dasz strojenie w górę to zacznie sie z tego robić buczydło.

Skomentuj

No właśnie kolego dragon, brakowało mi tego słowa "buczydło" wydaje mi się że teraz jest takie buczydło, ale tylko na sali, a projekt polecili mi na elce kiedyś, niby sprawdzony i najlepszy. Sugerujesz zmniejszenie litrażu ? Nawet podsunąłeś mi pewien pomysł, wsadziłbym tam pudło ok 18L ze wzmacniaczem od suba aktywnego fame 18A, z którym dawno nie wiedziałem co zrobić, miałbym aktywną paczkę tylko musiałbym znów symulować od nowa wszystko, a na forum o dziwo nie znalazłem mniejszej obudowy pod ten głośnik i opinie tez są różne.

Skomentuj

Na prośbę mariana dodaję szkic obudowy

Skomentuj

Witam po przerwie, dodałem do jednej skrzyni pudło 18L w którym jest wzmacniacz. Skrzynia ma teraz 96L netto i na ucho w pokoju już lepiej brzmi od tej większej. Za dwa tygodnie będę miał okazję przetestować w plenerze i zdam relację. Zastanawiam się jeszcze czy mogę zastosować wełnę mineralną dla zmniejszenia V obudowy, będę miał trochę czasu więc tak doświadczalnie spróbuję włożyć trochę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Frugowiec Zobacz posta
            Zastanawiam się jeszcze czy mogę zastosować wełnę mineralną dla zmniejszenia V obudowy
            Welna zwieksza pozorna obietosc, a nie zmniejsza.

Skomentuj

W przypadku obudowy BR wytlumienie nie ma wplywu na pozorna objetosc chyba ze o czyms nie wiem
              Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Nie ma sie co dziwić ze masz za dużo niskiego basu,takie sobie paczki zrobileś.
                spróbuj je pociać na 55hz i wyżej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                  W przypadku obudowy BR wytlumienie nie ma wplywu na pozorna objetosc chyba ze o czyms nie wiem
                  A to ciekawa teoria. Mozesz mi wytlumaczyc dlaczego material tlumiacy mialby miec rozne wlasciwosci fizyczne zaleznie od tego w jakiej obudowie sie on znajduje ? ☺

Skomentuj

Dlatego, że wytłumienie w obudowie zamkniętej wpływa na parametr Qtc który jak zapewne wiesz dotyczy tylko obudowy zamknietej.
                    Właściwości tłumiące w zaleznosci oczywiscie od rodzaju materialu i wplywu na tlumienie okreslonych czestotliwosci pozostaje taki sam dla każdego typu obudowy

Skomentuj

Obudowa BR tez ma swoja dobroc. Dodajac materialu tlumiacego zmienia sie strojenie i jej dobroc.

Skomentuj

Nie będę twardo upierał się przy swoim, po prostu w każdej książce i na forach zawsze podawana byla zmiana objetosci z zaznaczeniem ze dotyczy to tylko obudów zamknietych

Skomentuj

Dlatego nie warto powielac bledow. Uruchom dowolny program symulacyjny i sprawdz na obudowie BR, jak zachowa sie po symulowaniu tlumienia.

Skomentuj

No masz racje :)

Skomentuj

Dziękuję wam wszystkim za odpowiedzi, temat trochę się zagalopował, sprawdziłem to doświadczalnie i moim zdaniem wełna, nieznacznie zmienia strojenie, lepszym sposobem są woreczki z piachem, domyślam się tylko że to dlatego że wełna drga razem z powietrzem , chodzi mi o taką wełnę budowlaną która ma małą gęstość (mała gęstość = mała masa = = mała bezwładność a jak bezwładność mała to wiadomo), bo przecież ktoś może mieć na myśli wytłumienie stosowane w autach które jest bardzo gęste, żeby zacząć dyskusję na temat wytłumienia, trzeba najpierw ustalić rodzaj tego wytłumienia, bo przecież piach też tłumi, ale i przy okazji zmniejsza objętość powietrza "pompowanego" przez głośnik. Moje zdanie jest takie że eksperymenty są górą nad obliczeniami - no chyba że mamy do dyspozycji superkomputer który obliczy nam wszystkie czynniki. Takie tam moje weekendowe przemyślenia Pozdrawiam

Skomentuj

Woreczki z piachem to praktycznie tylko "zabieracz" objetosci (dla jasnosci: zmiana objetosci = przestrojenie rezonatora - zadna w tym tajemnica). Zeby wystapilo zjawisko rozpraszania energii musi nastapic ruch, ktoremu towarzyszy tarcie przeksztalcajace energie kinetyczna w cieplo. Piach to de facto malutkie kamienie, a kamien jak wiadomo ma spora mase wlasciwa. Zeby wprawic go w ruch potrzebujemy relatywnie duzej dawki energii (w kolumnach w postaci fali akustycznej lub wibracji scianek) a zatem jakis tam efekt tlumienia jest mozliwy do zarejestrowania dopiero od pewnego poziomu glosnosci (ktora to definiuje dawka energii potrzebna do pokonania oporu tarcia statycznego pomiedzy ziarnami piachu). Reasumujac: piach w kolumnie to "troche" poroniony pomysl (no chyba ze celem jest albo redukcja objetosci albo dociazenie klocka).
                                To ze welna drga razem z powietrzem jest wylacznie "dobrym omenem". Jest ruch, jest tarcie, jest "tlumienie". Proponuje wgryzc sie nieco glebiej w temat wytlumienia zanim postawisz kolejne tezy

P.S. Po tym co piszesz smialo mozna wnioskowac, ze Twoje zestawy albo maja strojenie dalekie od optymalnego albo objetosc obudow jest daleka od optymalnej (stawiam na opcje nr 2).
                                Last edited by Q; 16.06.2014, 21:31.

Skomentuj

Dziękuję Ci Q za odpowiedź, to co napisałeś to prawda. Ale się chyba trochę nie rozumiemy, ale mi chodzi właśnie o taki zabieracz pojemności, ponieważ już wiem że mam za duże skrzynie do tego głośnika (tak jak wspomniał dragon max 80L), piach jest tylko doświadczalnie, po to żebym wiedział o ile zmniejszyć obudowę, nie mam zamiaru wsypać go tam i go dźwigać A poza tym zaznaczyłem że to są tylko moje przemyślenia nie nakazuje nikomu się z nimi zgadzać.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X