Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy zestaw głośników - cel super stereofonia.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowy zestaw głośników - cel super stereofonia.

Witajcie

Ponieważ mój zestaw monitorów SEAS ER18RNX+27TDFC + subwoofer BEYMA Power 12 już trochę czasu ma, pomyślałem o czymś nowym.

Zastanawiam się nad monitorkami + subwoofer jak obecnie tylko z tym, że priorytetem ma być stereofonia tak aby kolumienki "znikały" w pokoju co seasy w 18m2 nie do końca robią. Jest głębia są bardzo realistyczne źródła pozorne ale "widać" skąd to gra. Chyba wiecie o czym mówię.

Myślałem może nie 18 cm przetwornikach ale o 15cm ale boję się czy one szybko nie osiągają swój X-max?
    Nie chciał bym także aluminiowej kopułki.

Budżet na same głośniki do 2500zł ale nie chodzi mi o to, żeby kupować drogo, ma być cena/jakość.

Patrzyłem na projekty Scan-speak discovery z http://www.humblehomemadehifi.com/Concertino.html

Jakie znacie projekty na czymś innym niż seas małych monitorów których priorytetem jest stereofonia?

(zaph, troelsa, akutyka) mam obcykanego ale coś jeszcze?
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Witaj,

Generalnie fizyka ma tu 'najwięcej do gadania', najlepsze rezultaty osiągniesz jak najmniejszymi przetwornikami średniotonowymi oraz jak najwęższą ścianką przednią, mizerną efektywność możesz skompensować idąc w M-T-M. Największym problemem w takim przypadku będzie kompromis w zakresie niskich częstotliwości, szybkość i precyzja-tak, zejście-trudny bój.
    Dużą ilość informacji przestrzennych możesz dostać z przetworników twardo-membranowych (włókna, metale) no i wstęga 'na górze', jeśli masz odwagę (:.

Pozdrawiam,

Tomasz Nowak.

Skomentuj

Zrób sobie porzadne kolumny, pokoj masz nie mały, a nie jakies pierdziawki na 15cm midbasie i proteza czyli subwoofer.

W "znikaniu kolumn" najwazniejsza role gra akustyka pomieszczenia, pozniej wzmacniacz i zrodlo, kolumny w tym aspekcie graja najmniejsza role, uwazam tak gdyz udalo mi sie uzyskac wielokrotnie takie efekty na niezbyt wyrafinowanych przetwornikach, za to mam wzmacniacz ktory buduje bdb scene wszerz i wglab oraz w miare mozliwosci akustycznie przygotowany pokoj.

Tak wiec podsumowujac, popracuj nad akustyka, napisz jaka masz elektronike a za 2500zl na same przetworniki to mozna zbudowac juz porzadne kolumny na 10'' basie ktore nie bedą kalekami.
      Last edited by Bumpalump; 20.05.2014, 16:20.
      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
        Jakie znacie projekty na czymś innym niż seas małych monitorów których priorytetem jest stereofonia?
        ja znam, użyj swojego aktualnego zestawu do skonfigurowania w nowym pomieszczeniu z nowym miejscem odsłuchowym i z drobną adaptacją akustyczną pomeiszczenia. Gwarantuje zmianę sterefonii :) A jak chcesz uzyskać "inną" sterefonię niż amsz teraz to potrzebujesz zestawu któy będzie się różnić charakterystykami kierunkowymi dla środkowego pasma i troche górnego. A najtańszy sposób to inne rozstawienie zestawu i dobre dobranie pozycji fotela przed nimi.

Skomentuj

dołóż troche i zrób
          mtm na ss 15w i wysokim modelu morela :)
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witajcie
            Dziękuje za odpowiedzi. Pogadałem z różnymi ludźmi popytałem i nastąpiły zmiany w zwrotnicy i zdecydowanie poprawiła się stereofonia. Do pełni szczęścia akustyka pokoju, i to jest priorytet. Jestem w trakcie budowy paneli z wełny mineralnej isover. Zobaczymy jak będzie grało bo mogą nastąpić kolejne zmiany w zwrotnicy ale kosmetyczne. Mam spore echo w pokoju i słabe proporcje 4x4,15.
            Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
            Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Czaruję...
            X