Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana głośników wysokotonowych?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wymiana głośników wysokotonowych?

Witam wszystkich

Posiadam zestaw głośników Diora Astra - Diora Astra 5 na froncie, centralny i dwa z tyłu. Moje kochane dzieci paluszkiem powgniatały mi (wielokrotnie na przestrzeni lat aluminiowe membrany w głośnikach wysokotonowych (VIFA D25AG-05-06) na froncie i centralnym. Wygniotłem je od środka i mam pytanie czy takie głośniki grają dalej dobrze? Mimo, że membrana ma teraz nierówną powierzchnię? Na co mógłbym ewentualnie wymienić wysokotonowe, żeby grały podobnie?

Charakterystyka głośników w pdf

Teoretycznie wgnieciona membrana jest jednoznaczna z nieco inna charakterystyka przetwornika, bo sztywnosc membrany nie jest zachowana. Jak wiele zmienia taka pomieta kopulka trudno zagnac - najlepiej byloby pomierzyc. Jesli "na ucho" brzmienie tych sfatygowanych kopulek Ci nie przeszkadza (czyt.: jesli nie slyszysz roznicy) to zostaw jak jest. Jesli natomiast musisz wymienic, to zeby zaoszczedzic sobie pracy i rozczarowan kup te Vify, ktore tam oryginalnie siedza.
    Last edited by Q; 15.05.2014, 13:22.

Skomentuj

ktos kiedys robil pomiary pogniecionej kopulki jedwabnej - roznica na pomiarach byla widoczna

ale zgodze sie z Q - jak nie slyszysz roznicy to zostaw to w spokoju

i koniecznie dorob maskownice!!!!!

Skomentuj

Mój syn a później moja córka na przestrzeni kilku lat powgniatali mi je paluszkami i po odkształceniu zostały takie ślady załamań na powierzchni. Ponieważ mam w tylnych głośnikach takie same wysokotonowe to wymienię w jednym przednim, puszczę coś na zestaw i będę doszukiwał się różnic ;-) Zawsze pozostaje mi wymiana wysokotonowych z tylnych na frontowe na stałe. Jeśli wymieniać - to co proponujecie bo oryginalnych w zasadzie nie widać na rynku?

Skomentuj

sa jeszcze dostepne
          w usa maja ich calkiem sporo

Skomentuj

Na ebay'u kupisz z latwoscia.

Skomentuj

Zamieszczone przez appaloosa Zobacz posta
              Wygniotłem je od środka i mam pytanie czy takie głośniki grają dalej dobrze?
              Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              ktos kiedys robil pomiary pogniecionej kopulki jedwabnej - roznica na pomiarach byla widoczna
              Wgnieciony dustcap w wooferze to pikuś, ale wgniecona membrana w kopułce to tragedia. Jest głownym element zamieniający energię elektryczną w energię akustyczną, czyli promieniujący fale. Jego ch-ki kierunkowe są kompletnie zniszczone a przez to sporo ch-ka poziomu cisnienia czyli częstotliwosciowa. Jestem pewny, że w bezposrednim porównaniu dobrej kopułki z wgniesioną usłyszałbyś róznicę. Szczególnie, że utraciłbyś sporo efektywnosci na najwyższych częstotliwosciach .

Skomentuj

Albo jestem ślepy albo nie ma ich na eBay? Dajcie jakiegoś linka...

Skomentuj

Slepy na pewno nie jestes... ja tez nie widze ani sztuki, mimo ze jak pisalem pierwsza odpowiedz w tym temacie to upewnilem sie ze sa w ogole dostepne i wlasnie na ebay bez problemu znalazlem kilka... dziwna dziwnosc. Moze Pawel podrzuci jakis link do amerykancow.

Skomentuj

mam 2szt na stanie ale z czarnymi kopulkami

Skomentuj

Mogą być z czarnymi :-) ile sobie życzysz?

Skomentuj

nawet nie mam czasu ich odszukac :/
                        pomijam fakt ze nie sa moje

Skomentuj

Poszukaj dobrze - co się mają kurzyć jak mogą kogoś uszczęśliwić :) Albo zaproponujcie mi jakieś odpowiedniki plizzz

- - - - - aktualizacja - - - - -

Mam do Was jeszcze pytanie - czy są jakieś znaczne różnice między głośnikami D25AG-77 06, D25AG-35 06, D25AG-05 06 ? Bo moje oryginalne b ciężko zdobyć....
                          Last edited by appaloosa; 22.05.2014, 08:44.

Skomentuj

Czaruję...
                          X