Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie o ALTUSY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie o ALTUSY

Witam ma pytanie o Altusach bo nie wiem jakie tam sa glosniki chcialbym zebyscie mi powiedzieli jakie sa glosniki w
    ALTUS 110
    ALTUS 140
    ALTUS 200
    ALTUS 300
    bo planuje cos kupic z tych kolumn
    i ktore najbardzie beda pasowac do wzmacniaczaz PIONEER o mocy 2x120 W przy 4 ohm ??

DZIEKI I POZDRAWIAM

Altusy 200 są odpowiednikami 110, a 300-140. W starych seriach tonsil w nazwie podawał moc sinus, w nowych podaje bodajże moc muzyczną. Jeśmi masz wzmak o mocy RMS 2x120W to pozostają ci altusy 140(300).
    W altus 200 siedzą:
    -bas GDN 25/80/1
    -średni GDM 16/80/1
    -wysoki bodajże GDWT 9/100 FP
    Ten model altusów ma mój kumpel.

Skomentuj

ja mam wersje altusów 140 ( i to tez jest moc muzyczna), skutecznej one mają 100W.

Siedzą w nich poszczególnie: (moje to chyba stare jakies ale podam ci jakie tam są głośniki)
      -Bass - gdn 30/60/1
      -średni gdm 18/80
      -wysoki (ja juz nie mam orginalnych) kopółka gdwk 9/120

Skomentuj

Jak masz wzmaka 2 x 120W Rms przy 4Ohm czyli pewnie przy 8 bedzie połowa czyli z 60W. No to pozostają Ci chyba Altusy 200.

Skomentuj

A ja mam 110 w nich są:
          -GDN 25/60 dawniej GDN 25/40/3 mają takie same parametry T-S
          -GDM 12/60
          -GDWT 9/80

Altus 300:
          -GDN 30/100/11
          -GDM 18/80
          -GDWT no nie wiem jaki:\

Pozdro!

Skomentuj

przy 8 omach będzie miał więcej niż 60 może nawet powyżej 80, ale to nie zmienia faktu że faktycznie lepiej (ostrzej zagrają 200setki

Skomentuj

Dlaczego chcesz kupić Altusy? To stara konstrukcja, sprzed 25 lat, co prawda o dużej efektywności, ale nie brzmi idealnie, delikatnie mówiąc. Sama tuba nie jest godna polecenia! Za te pieniądze kupisz inne, mniejsze ale lepsze zestawy. Altusy to relikt PRL-u.

Skomentuj

Hmm... może i kupi ale zagra mu coś tak głośno? Ja mam 110 i nie jest to rewelka ale grają naprawde głośno! I to przy wzmaku 2x40W

Skomentuj

Głośne słuchanie i syczące tubki to najlepszy sposób by sobie przytępić słuch! A ja już np. słyszę tylko do 16.5 kHz :-( i szumi mi troszkę w uszach (słuchawki :(((()

Skomentuj

Molibden, uuu ale pojechałeś : relikt PRL - u!! Nie wiesz stary ilu ludzi chciałoby zamienić wymysł XXI wieku (czyli np. plastixy "panasonix", i wiele wiele innych orginalnych głośniczków od wieżyczek, czy kino domowe made in tesco czy biedronka) właśnie na wymysł PRL - u , czyli na altusy!!! Nie ma co po nich jechać, był to jeden z ogniwa łańcucha ewolucji, bez którego dalszy ciąg tego łańcucha by nie istniał!!!!

Ja od niedawna jestem posiadaczem starych altusów 140 i naprawde wciągneło mnie odnawianie ich i doprowadzanie do stanu świetności i już nie qr... zrzera aby je w końcu usłyszeć jak zagrają!!! I usłysze ten tsssy, tssy i dudniący bass a i tak ucieszy ucho niż niejeden plastykowy samograj!!!

Troche szacunku dla dziadziusia następnym razem !!

Pozdrawiam!!!!

Skomentuj

Hej, racja, wiele osób ma sprzęt który do pięt nie dorasta Altusom! Ale teraz jest większy wybór i za tę samą cenę można kupić coś bardziej hajfajowego. Nie wiemy czy kol. Urban będzie miał ochotę je tuningować - po tym mogą zgrać lepiej, trzeba poprawić zwrotnicę i wzmocnić skrzynię. Ja jednak obstaję za kopółką i porządnym B-R (ale i tak wole zamknięte obudowy). Przecież nie pojechałem po Altusach tylko stwierdzam fakty co do ich wieku (początek produkcji 1979), a kostrukcyjnie wiele się nie zmieniły.
                      To dudnienie i syk tubki to mi nie odpowiada. Akurat kiedyś kupiłem do swojej konstrukcji GDWT 9/80 i po pewnym czasie myślałem, że oszaleję!!
                      Ale kol. Urban ma mocny wzmacniacz i pewnie chce głośno grać. Przy tej mocy może Soundfindera Albo Voyager? Zagra chyba ładniej ładniej za podobną lub mniejszą cenę. Altusy mimo wszytko nei są tanie - nowe oczywiście.

Skomentuj

No co do jednego to całkowicie się z tobą zgadzam: też w życiu nie kupiłbym nowych, zdajsie 669 pln za sztuke! troszke to dużo! Ale konstrukcja altusow jednak troszke się zmieniła, zwłaszcza patrząc na pierwsze altusy 140 a dzisiaejsze altusy 300. W 140 był głośnik gdn 30\60\1 i 6ohm a teraz w 300 GDN 30/100/11
                        jest już lepszy, dużo lepiej grający! Ale specyficzne granie tego zestawu i tak pozostało, które trzeba lubić.

A co do tego tiuningu altusów: kiedyś czytałem o tym na elektrodzie, były propozycje zmiany basrefleksu na większy i szerszy niż te 2 siateczkowe kółeczka. A jeden gość podstawił do programu symulacyjnego parametry 30 60 1 i br właśnie wyszedl mu te 5 cm średnica i 1 cm długość. Więcwidocznie coś w tym tonsilu policzyli przy produkcji altusów. Więc dlatego nie wiem czy jest sens aż tak bardzo ingerować w struktóre bdowy......

Skomentuj

A propos poprawy brzmienia altusów 110 polecam stonkę:
                          http://www.kskolisz.republika.pl/alt18.htm

Skomentuj

Temat Altusów był takżemocno dyskutowany ostatnio przez ich użytkowników na Elektroda.pl w dziale Akutstyka.

Skomentuj

a tak apropos w nowych altusach nie ma gdwt 9/80 tylko gdwt 9/80/5f produkowane przez tonsila na licencji eminence, grają delikatniej i dużo przyjemniej, oczywiście pięknie posykują.

Skomentuj

apropos altusów ! sorrki że tak sie wepne w temat, ale nie ma może ktoś do sprzedania pierścieni właśnie od altusków od wysokotonowych??? :) Jak by ktoś miał to walcie do mnie na gg albo na e - mail!

Tylko nie wyzywajcie mnie ze jakies handle uprawiam na forum, ale naprawde szukam wszedzie i nigdzie nie moge znalezc...... zrozumcie, moze tutaj znajde...

Pozdrawiam!

Skomentuj

Czaruję...
                                X