Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak wyprostować dolny resor.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak wyprostować dolny resor.

Witam, jestem w trakcie sklejania głośnika który w zasadzie jest już "no name". Kosz pochodzi od głośnika emphaser. Wszystko już mam ale jest problem z dolnym resorem, jest strasznie pogięty i jakiś sztywny a nie mogę nigdzie znaleźć żadnego o takich wymiarach. Obawiam się że nawet nie uda mi się wycentrować cewki na tak krzywym resorze, jest pofalowany i w ogóle. Czy macie jakieś sposoby żeby go wyprostować i w miarę zachować parametry?

Dolny resor zazwyczaj jest pofałdowany w harmonijkę :) Jak chcesz to mogę zobaczyć czy w pracy mam taki rozmiar jak potrzebujesz. Tylko podaj wymiary.

Skomentuj

Centratory czesto pod wplywem wilgoci sie wyginaja.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedzi :) . Właśnie chodzi o to że oprócz tej harmonijki jest powyginany tak jak scentrowane koło. Zapewne byłem za mało delikatny przy odrywaniu od starej cewki :( .
        @charLeS :Ma wymiary 144/77 i 3 mm grubości. Gdyby było coś co ma 144 średnicy zewnętrznej i podobną grubość a mniejszą zewnętrzną to też może być, najwyżej wytnę otwór na cewkę :) .

Skomentuj

Zamieszczone przez adamswid Zobacz posta
          @charLeS :Ma wymiary 144/77 i 3 mm grubości. Gdyby było coś co ma 144 średnicy zewnętrznej i podobną grubość a mniejszą zewnętrzną to też może być, najwyżej wytnę otwór na cewkę :) .
          Dam Ci znać jutro, rozumiem że potrzebujesz 2 szt? :)

Skomentuj

Wielkie dzięki :) . Mam jeden głośnik, więc 1 sztuka wystarczy, no chyba że zakładamy że coś zepsuję .

Skomentuj

Właśnie chodzi o to że oprócz tej harmonijki jest powyginany tak jak scentrowane koło. Zapewne byłem za mało delikatny przy odrywaniu od starej cewki
              czy poza tym harmonijka jes OK?
              jezeli jest OK to wszystko uda sie skleic

Skomentuj

@Paweł S. : Robiłem przymiarkę wsadzając cewkę w kosz i usztywniając ją a potem założyłem resor i jest on na różnych wysokościach na cewce i odstaje różnie. Powinienem w takim razie zaznaczyć na cewce linię poziomu resora i wkleić go w kilku punktach jakimś szybkoschnącym klejem np na ciepło żeby był prosto a potem poprawić epoksydowym? Bo tylko to przychodzi mi do głowy :( . Poczekam jeszcze aż odpowie charLeS, nowy zawsze lepszy .

Skomentuj

daj zdjecie tego resora

Skomentuj

Z tego co mam z resorów to 140mm zewnętrzna, 64 wewnętrzna. Tak więc pewnie ci nie podpisuje.

Skomentuj

140 mm będzie ciut za małe, chociaż jeszcze dało by się wkleić. Oto zdjęcia jak to wygląda:

Skomentuj

Ja w podobnym przypadku zrobiłem tak: na tym dolnym resorze umieściłem odpowiednio wycięty kawałek cienkiej pleksi(płyta CD), skleiłem wszystko jak trzeba... po skończonym klejeniu pociąłem, a w zasadzie połamałem pleksi.

Nie jest to propozycja rozwiązania Twojego problemu, lecz może coś Ci wpadnie do głowy :) Wszystko jest uwarunkowane tym jak resor się odgina.
                        Last edited by DiGiCo; 05.06.2014, 13:54.

Skomentuj

Jak chcesz to moge ci wyslac dolny resor ktory mam. Moze Ci jednak podpasuje. Nie chce za niego pieniędzy. Tylko koszt pakowania i wysyłki. Chyba ze jestes z trojmiasta.

Skomentuj

Próbowałem skleić, wszystko skleiłem małą warstwą kleju ale ocierało, musiałem rozklejać i mam ubabraną cewkę w kleju epoksydowym, na szczęście dobrze się usuwa lutownicą hot air :) .
                            @charLes Przy resorze 140mm powierzchnia klejenia powinna być* diyaudio.pl/obrazki.html *wystarczająca. Na pewno da się* diyaudio.pl/obrazki.html *przykleić. Chyba skorzystam z Twojej propozycji, o ile jeszcze aktualna :) .

Skomentuj

Tak aktualna. Na wszelki wypadek wyślę Ci dwie sztuki, w razie czego :) Podaj mi na PW twój adres, sprawdzę koszt wysyłki i pomyślę jak to bezpiecznie spakować. Chyba że chcesz osobiście odebrać na terenie trójmiasta :) Jak chcesz to mogę podesłać zdjęcia, ale to jutro. Teraz odpoczywam sobie w domu :)

Skomentuj

Próbowałem skleić, wszystko skleiłem małą warstwą kleju ale ocierało
                                musiales cos zle zrobic - kleilem duzo bardziej pokrzywione resory i udalo sie wycentrowac

kleic trzeba calosc a nie tylko fragmenty
                                przyklej rowno wokol cewki. pozniej sie pobawisz z klejeniem do kosza

Skomentuj

Witam, wiem że odświeżam temat z przed dwóch miesięcy ale chciałbym napisać że udało mi się wszystko skleić. Tak jak pisał Paweł S. wkleiłem resor równo do cewki, potem poszło już z górki i wszystko jest ok. Co prawda dolny resor przez moczenie go w rozcieńczalniku nitro trochę zesztywniał ale po podłączeniu go do wzmacniacza i chwilowym wygrzaniu trochę się rozruszał. Pozostało mi tylko jeszcze trochę go wygrzać i pomierzyć parametry TS. Ciekawe co za twór mi wyszedł :) . Dzięki wszystkim za pomoc!

Skomentuj

W końcu zrobiłem pomiary głośnika
                                    Parameter, Value, Dim
                                    Fs, 41.32, Hz
                                    Re, 3.20, ohms[dc]
                                    Qt, 0.62, -
                                    Qes, 0.71, -
                                    Qms, 5.00, -
                                    Mms, 132.76, grams
                                    Rms, 6.897876, kg/s
                                    Cms, 0.000113, m/N
                                    Vas, 102.45, liters
                                    Sd, 804.25, cm^2
                                    Bl, 12.549169, Tm
                                    ETA, 0.98, %
                                    Lp(2.83V/1m), 96.01, dB
                                    , ,
                                    Le, 275.86, uH
                                    L2, 627.97, uH
                                    R2, 12.27, ohms
                                    Nie wyszło nic ciekawego, wysokie Qt, wysokie Fs. Nada się do czegoś waszym zdaniem czy odstawić na półkę jako przycisk do papieru?

Skomentuj

Czaruję...
                                    X