Witam, jestem w trakcie sklejania głośnika który w zasadzie jest już "no name". Kosz pochodzi od głośnika emphaser. Wszystko już mam ale jest problem z dolnym resorem, jest strasznie pogięty i jakiś sztywny a nie mogę nigdzie znaleźć żadnego o takich wymiarach. Obawiam się że nawet nie uda mi się wycentrować cewki na tak krzywym resorze, jest pofalowany i w ogóle. Czy macie jakieś sposoby żeby go wyprostować i w miarę zachować parametry?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jak wyprostować dolny resor.
Collapse
X
-
Dzięki za odpowiedzi :) . Właśnie chodzi o to że oprócz tej harmonijki jest powyginany tak jak scentrowane koło. Zapewne byłem za mało delikatny przy odrywaniu od starej cewki :( .
@charLeS :Ma wymiary 144/77 i 3 mm grubości. Gdyby było coś co ma 144 średnicy zewnętrznej i podobną grubość a mniejszą zewnętrzną to też może być, najwyżej wytnę otwór na cewkę :) .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez adamswid Zobacz posta@charLeS :Ma wymiary 144/77 i 3 mm grubości. Gdyby było coś co ma 144 średnicy zewnętrznej i podobną grubość a mniejszą zewnętrzną to też może być, najwyżej wytnę otwór na cewkę :) .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez adamswid Zobacz postaWłaśnie chodzi o to że oprócz tej harmonijki jest powyginany tak jak scentrowane koło. Zapewne byłem za mało delikatny przy odrywaniu od starej cewki
jezeli jest OK to wszystko uda sie skleic
Skomentuj
-
@Paweł S. : Robiłem przymiarkę wsadzając cewkę w kosz i usztywniając ją a potem założyłem resor i jest on na różnych wysokościach na cewce i odstaje różnie. Powinienem w takim razie zaznaczyć na cewce linię poziomu resora i wkleić go w kilku punktach jakimś szybkoschnącym klejem np na ciepło żeby był prosto a potem poprawić epoksydowym? Bo tylko to przychodzi mi do głowy :( . Poczekam jeszcze aż odpowie charLeS, nowy zawsze lepszy.
Skomentuj
-
Ja w podobnym przypadku zrobiłem tak: na tym dolnym resorze umieściłem odpowiednio wycięty kawałek cienkiej pleksi(płyta CD), skleiłem wszystko jak trzeba... po skończonym klejeniu pociąłem, a w zasadzie połamałem pleksi.
Nie jest to propozycja rozwiązania Twojego problemu, lecz może coś Ci wpadnie do głowy :) Wszystko jest uwarunkowane tym jak resor się odgina.Last edited by DiGiCo; 05.06.2014, 13:54.
Skomentuj
-
Próbowałem skleić, wszystko skleiłem małą warstwą kleju ale ocierało, musiałem rozklejać i mam ubabraną cewkę w kleju epoksydowym, na szczęście dobrze się usuwa lutownicą hot air :) .
@charLes Przy resorze 140mm powierzchnia klejenia powinna być* diyaudio.pl/obrazki.html *wystarczająca. Na pewno da się* diyaudio.pl/obrazki.html *przykleić. Chyba skorzystam z Twojej propozycji, o ile jeszcze aktualna :) .
Skomentuj
-
Tak aktualna. Na wszelki wypadek wyślę Ci dwie sztuki, w razie czego :) Podaj mi na PW twój adres, sprawdzę koszt wysyłki i pomyślę jak to bezpiecznie spakować. Chyba że chcesz osobiście odebrać na terenie trójmiasta :) Jak chcesz to mogę podesłać zdjęcia, ale to jutro. Teraz odpoczywam sobie w domu :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez adamswid Zobacz postaPróbowałem skleić, wszystko skleiłem małą warstwą kleju ale ocierało
kleic trzeba calosc a nie tylko fragmenty
przyklej rowno wokol cewki. pozniej sie pobawisz z klejeniem do kosza
Skomentuj
-
Witam, wiem że odświeżam temat z przed dwóch miesięcy ale chciałbym napisać że udało mi się wszystko skleić. Tak jak pisał Paweł S. wkleiłem resor równo do cewki, potem poszło już z górki i wszystko jest ok. Co prawda dolny resor przez moczenie go w rozcieńczalniku nitro trochę zesztywniał ale po podłączeniu go do wzmacniacza i chwilowym wygrzaniu trochę się rozruszał. Pozostało mi tylko jeszcze trochę go wygrzać i pomierzyć parametry TS. Ciekawe co za twór mi wyszedł :) . Dzięki wszystkim za pomoc!
Skomentuj
-
W końcu zrobiłem pomiary głośnika
Parameter, Value, Dim
Fs, 41.32, Hz
Re, 3.20, ohms[dc]
Qt, 0.62, -
Qes, 0.71, -
Qms, 5.00, -
Mms, 132.76, grams
Rms, 6.897876, kg/s
Cms, 0.000113, m/N