Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer STX do małego pokoju i do auta, jaki przetwornik 8-10"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer STX do małego pokoju i do auta, jaki przetwornik 8-10"

Witam
    Chciałbym zrobić sobie suba który uzupełniałby dolne pasmo oraz niegrzeszyłby zejściem. Obecnie posiadam pokój 9mkw i obawiam się że nie ma sensu dawać głośnika 12" gdyż go nie wykorzystam... Zastanawiam się natomiast nad: SW.STX.8.2.300.2x2.F.S.PC (plastikowa membrana?) Pawel S. z tego co czytałem zachwalał ten głośnik, w tej samej cenie jest także SW.STX.8.2.300.2x4.F.S.MC i mam dylemat pomiędzy tymi dwoma przetwornikami... A może spróbować SW.STX.10.2.400.2x2.F.S.PP? Subwoofer będzie sporadycznie grał w tym pokoju, potem będzie służył także w aucie.

One mają znikome różnice, jest to bliźniacza konstrukcja, kwestia jak je napędzisz. Jeśli nie masz pieniędzy robisz mostek na tda7294, albo komuś zlecasz i prosisz o pomoc. Wtedy kupujesz 2x4r i łączysz w 8r, jak masz napęd 4r to wersję 2x2r kupujesz i po problemie.

10.2.400.2x2 jest ciężko napędzalny

Ten 8.2.300.2x2 napędzał ktoś z forum wzmacniaczem STX'a 100W 4r i pisał, że to daje radę także kwestia ceny, o niej nic nie napisałeś :P

EDIT: Chcesz zrobić jednego suba do auta i do domu i go nosić, czy dwa osobno?
    Last edited by gazela922; 22.06.2014, 14:13.

Skomentuj

Chodzi o to, że 10.2.400.2x2 potrzebuje dużej mocy aby go napędzić tak?
      Osobiście myślałem nad tym, aby samemu złożyć wzmak... Płytkę mogę zamówić na stronie http://dx-audio.pl/dx/h250.php i planuję użyć tego wzmaka czyli 250w/4ohm lub 130W/8ohm, lub jeśli przetwornik będzie na 8ohm, to zastosuję mostek z dwóch takich wzmaków i wtedy będzie 250w/8ohm... Trafo toroid 600VA już mam... Za przetwornik planuję nie wydać więcej niż 200zł. Jeśli ktoś z Was ma lepszą propozycję proszę napisać. Subwoofer w zamierzeniu miał być przenoszony, jednak doszedłem do wniosku, że zrobię subwoofer aktywny do domu i pasywny do samochodu.

I jeszcze pytanko... Jak ma się stx 22 140 SCX do wymienionych wcześniej?
      Last edited by adam2213; 22.06.2014, 15:44.

Skomentuj

Mogę ci polecić STX gdn 22/140 SCX, mam go w niedużym pokoju i trzepie korami. W plenerze (ogródek) też daje radę.
        Nie na temat...
        Co myślicie o tym STXie http://stx.pl/wm-stx-15-2-300-4-f-s-mc.html ?
        Last edited by RAZOR026; 22.06.2014, 16:22.

Skomentuj

Zamieszczone przez RAZOR026 Zobacz posta
          Jak ma się stx 22 140 SCX do wymienionych wcześniej?
          Mialem kiedys SW.STX.8.2.300.2x4.F.S.MC w br. Dla mnie gralo bardzo fajnie. Obecnie testuje 2x 22-140 SCX. O porownaniu nawet nie ma co mowic ale na taka obudowe to sie pewnie nie zdecydujesz

Skomentuj

Zamieszczone przez adam2213 Zobacz posta
            Osobiście myślałem nad tym, aby samemu złożyć wzmak... Płytkę mogę zamówić na stronie http://dx-audio.pl/dx/h250.php i planuję użyć tego wzmaka czyli 250w/4ohm lub 130W/8ohm, lub jeśli przetwornik będzie na 8ohm, to zastosuję mostek z dwóch takich wzmaków i wtedy będzie 250w/8ohm... Trafo toroid 600VA już mam...
            w takim razie bierz 10"

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
              Obecnie testuje 2x 22-140 SCX. O porownaniu nawet nie ma co mowic ale na taka obudowe to sie pewnie nie zdecydujesz
              Z ciekawości jak to gra i czym napędzane? Strojenie litraż i takie tam?

Skomentuj

Z duza iloscia tlumienia zwlaszcza w offsecie gra naprawde nisko. Jest przede wszystkim glosno. Sprawdzane pod samochodowym wzmakiem i Holtonem 200. Docelowo bedzie gralo na BG1 Borysa na 2 parach. Sprawdzalem jeszcze pojedyncza sztuke w OZ. Oczywiscie w OZ gral szybciej ale nie widzialo mi sie to granie. Pomiary beda po sesji(w lipcu). Jeszcze kilka opcji sprawdze z tymi glosnikami i pewnie zakoncze bo szkoda mi plyty Wewnatrz niecale 100l z tego co pamietam.

Skomentuj

Miałem kiedyś 22-140 SCX napędzany mostkiem na TDA który wykonał Paweł i przesiadłem się na W.STX.10.2.400.8.F.S.MC. Ogólnie bardziej podobał mi się dzwięk z 8" SCX'a bo 10" jest z niższej serii i ma inną membranę i brzmi gorzej trochę ;/ Z tego co zauważyłem na zdjęciach ze strony STX to w tej 8" teraz mniejszy magnes jest i nie wiem czy opłaca się go kupować :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Mzamar Zobacz posta
                    Z tego co zauważyłem na zdjęciach ze strony STX to w tej 8" teraz mniejszy magnes jest i nie wiem czy opłaca się go kupować :P
                    mniejsze woofery wg mnie sa lepsze. nie wiem jak tam wiekszy

Skomentuj

Też mnie ciekawi ten projekt SCX'a w TL. Teraz aktualnie będę miał pokój 12,5 m^2 więc 10" się nie sprawdzi :/ Trzeba wymienić sprzęt

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                        Z duza iloscia tlumienia zwlaszcza w offsecie gra naprawde nisko. Jest przede wszystkim glosno. Sprawdzane pod samochodowym wzmakiem i Holtonem 200. Docelowo bedzie gralo na BG1 Borysa na 2 parach. Sprawdzalem jeszcze pojedyncza sztuke w OZ. Oczywiscie w OZ gral szybciej ale nie widzialo mi sie to granie.
                        Przeciez ten glosnik nie nadaje sie do obudowy zamknietej. Poza tym aby rzeczowo porownac dwa rozwiazania, to musza one miec zblizone do siebie pasmo i dobroc ukladu :)

Zamieszczone przez Mzamar Zobacz posta
                        Teraz aktualnie będę miał pokój 12,5 m^2 więc 10" się nie sprawdzi :/
                        Dlaczego mialoby sie nie sprawdzic?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Przeciez ten glosnik nie nadaje sie do obudowy zamknietej.
                          Mam tak ze jak nie sprawdze to nie uwierze. Zrobic budke to nie problem odsluchowo odrazu bylo slychac

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Dlaczego mialoby sie nie sprawdzic?
                            Będzie uzupełniał podłogówki. Chciałbym żeby uzupełniał tylko najniższe pasmo (filmy etc.) a już słyszałem, że po wstawieniu 8" z 20m^2 do 12,5m^2 nie dawało takiego zejścia jak w większym pokoju.

Skomentuj

Czaruję...
                            X