Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cos uniwersalnego po 3W Classic

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Cos uniwersalnego po 3W Classic

Witajcie,
    Zastanawiam sie nad nowymi kolumnami do drugiego pokoju ktore mialyby zastapic 3W Classic popelnione przeze mnie dawno temu. Nie wiem tylko czy isc w 3 drogi na srednich przetwornikach, czy 2 drogi na topowych. Budzet tak do 3000 na przetworniki, ale fajnie byloby taniej.
    Myslalem nad trzema opcjami w tym momencie:
    1. HDS Tweeter + Scan-Speak 15W/4531G00 - dosc rozsadne cenowo, ciekawy jestem Scan Speaka, dodatkowy plus ze moge zrobic bardzo smukla wolnostojaca kolumne.
    2. SEAS W18NX001 + T25C003 - rowniez dosc rozsadne cenowo, jest gotowy projekt Troelsa, piekne glosniki, ale nie jestem przekonany czy chce znowu korzystac z projektu Dunczyka
    3. 3 Way na bogato: Seas T25C003 + W12CY003 + L22RN4X - zagra pewnie najlepiej, ale L22 jest dla mnie strasznie brzydki.

Muzyka w zasadzie kazda, ja slucham glownie wokali, czasem rocka, a malzonka czesto radia.
    Co byscie polecali? Nie zalezy mi na obszernej scenie, bo to mam z 3W Classic, raczej na bardzo wysokiej szczegolowosci.

Witaj,w jak dużym pomieszczeniu mają grać te kolumny?Jeśli średniej wielkości to ja bym szedł w 2 way no chyba że potrzebujesz mega dużego basu.Jesli chodzi o scenę,stereofonię i zwiewność przekazu to 3 way nie mają szans:)Wiem,wiem narażam się pisząc takie rzeczy.....:biggrin:

Skomentuj

Pomieszczenie ma 15m2, nie potrzebuje duzo basu. W tym momencie najbardziej sklanialbym sie do D3004/6600 + 15W/4531G00(http://www.audioexcite.com/?page_id=2909), tylko czekam na odpowiedz autora czy moge zmienic ksztalt frontu na wezsza podlogowke. Tworca sam sie wypowiada ze ten zestaw sporo wybacza nagraniom i w zasadzie tego mi potrzeba - w dodatku sprawdze czy te Scany faktycznie takie genialne :)
      Last edited by srekal34; 25.06.2014, 12:51.

Skomentuj

Zamieszczone przez srekal34 Zobacz posta
        Witajcie,
        Zastanawiam sie nad nowymi kolumnami do drugiego pokoju ktore mialyby zastapic 3W Classic popelnione przeze mnie dawno temu. Nie wiem tylko czy isc w 3 drogi na srednich przetwornikach, czy 2 drogi na topowych. Budzet tak do 3000 na przetworniki, ale fajnie byloby taniej.
        Myslalem nad trzema opcjami w tym momencie:
        1. HDS Tweeter + Scan-Speak 15W/4531G00 - dosc rozsadne cenowo, ciekawy jestem Scan Speaka, dodatkowy plus ze moge zrobic bardzo smukla wolnostojaca kolumne.
        2. SEAS W18NX001 + T25C003 - rowniez dosc rozsadne cenowo, jest gotowy projekt Troelsa, piekne glosniki, ale nie jestem przekonany czy chce znowu korzystac z projektu Dunczyka
        3. 3 Way na bogato: Seas T25C003 + W12CY003 + L22RN4X - zagra pewnie najlepiej, ale L22 jest dla mnie strasznie brzydki.

Muzyka w zasadzie kazda, ja slucham glownie wokali, czasem rocka, a malzonka czesto radia.
        Co byscie polecali? Nie zalezy mi na obszernej scenie, bo to mam z 3W Classic, raczej na bardzo wysokiej szczegolowosci.
        Jak już coś to w 3 opcji zastoswuj W15CY001 zamiast W12CY003 - po pierwsze tańszy I ma podobne parametry. Na dół możesz dać na CA22RNX lub W22EX001

Skomentuj

Do 15m2 kupiłbym revelatora 15tkę. Wystarczająco hałasu na dole zrobi a przy 3drogach trzeba pamiętać też o dużo droższej zwrotnicy, koszt 3dróg nie kończy się na dokupieniu głośnika niskotonowego :)

Skomentuj

Tez sie sklanialbym do 15tki Revelatora :) Szkoda tylko ze nie ma do niego zwrotki do R3004/662000:( Tzn jest, ellam flex, ale ta kolumna jest po prostu brzydka: http://www.troelsgravesen.dk/Ellam-FLEX.htm

Skomentuj

Za to są pod D2608/913000, D3004/660000, D3004/664000:

http://www.audioexcite.com/?page_id=59
              http://www.audioexcite.com/?page_id=2909
              http://www.audioexcite.com/?page_id=3261

Skomentuj

Wiem, tylko zawsze chorowalem na szpilke.
                gi - - - > Ty lekko modyfikowales front w tym projekcie - orientowales sie czy wplywa to na zgranie fazowe? Jesli budowalbym kolumny na 15cm przetorniku to wolalbym szerokosc przedniej scianki w granicach 16-17cm a nie 20.

Skomentuj

Odkopuje dopiero sprzęt pomiarowy, jeszcze nawet nie posprzątałem do końca po "stolarce" ;-)

Skomentuj

A cos takiego?

http://www.diyaudio.com/forums/vendo...i-monitor.html
                    http://meniscusaudio.com/images/The%...ff%20Bagby.pdf

Skomentuj

No właśnie każdy poleca na około tego Satori a projektów na nim na forum nie widziałem pharoh - widzę że masz ten woofer, lepszy od Revelatora i Vify które miałeś wcześniej?
                      Jeśli chodzi o projekt na 15cm Reelatorze - rozmawiałem już z Autorem - jest przeciwny zwężaniu ścianki, natomiast przerobienie monitorów na podłogówki będzie jego zdaniem bez wpływu na bas :) Także jest pierwszy faworyt - choć ciekawią mnie te paczki od SB Acustics, zawsze coś innego...

Skomentuj

http://www.troelsgravesen.dk/ScanSpeak-3W-Discovery.htm nowość od Troelsa
                        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
                          Paskudne jakby Altusa na taborecie postawił.
                          Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
                            Nie jestem przekonany do Discovery, tanie pozostalosci po Vifie i Peerlessie(poza HDS Tw.). Nawet Troels nie chce sie wypowiadac czy gra to lepiej od Classica na Seasach. Chyba skonczy sie jednak na tym, ze poszukam kogos kto mi zrobi zwrotnice do 15W/4531G00 i R3004/6620, bo ten zestaw najbardziej do mnie przemawia. Ale najpierw zrobie budy bo nie ma co zamrazac 3 tysiecy na projekt, ktory sie bedzie ciagnal z pol roku :)

Skomentuj

Moze i paskudne, ale doskonale przemyslane.

Skomentuj

Zapewne chodzi CI o cofnięcie tweetera bo niczego innego przemyślanego nie zauważyłem.

Skomentuj

Zamieszczone przez srekal34 Zobacz posta
                                  pharoh - widzę że masz ten woofer, lepszy od Revelatora i Vify które miałeś wcześniej?
                                  Lepszy, charakterem podobne brzmienie do revelatora ale znacznie bardziej ciekawsze.

Warto wziac ten glosnik pod uwage, zwazywszy na to, ze niedlugo cena znacznie spadnie w europie. W USA juz stoi po 175$ od kilku miesiecy, takze to kwestia czasu

Problemem jest wysokotonowka, mam podejrzenia, ze tweeter satori bedzie za slaby do tego woofera pod wzgledem jakosciowym. Trzeba cos lepszego
                                  Last edited by pharoh; 26.06.2014, 18:43.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                                    Zapewne chodzi CI o cofnięcie tweetera bo niczego innego przemyślanego nie zauważyłem.
                                    To tez, oczywiscie :)

Skomentuj

To moze polaczyc Satori ze szpilka 6620 Scan Speaka? Co o tym myslisz? Moze Morel ET338, Seas T25?

Skomentuj

morze jest szerokie i głębokie :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X